Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. İncirin botanik ismi Ficus carica’dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı Caria’dan alan incir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. İncirin botanik ismi Ficus carica’dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı Caria’dan alan incir."— Sunum transkripti:

1 BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

2 İncirin botanik ismi Ficus carica’dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı Caria’dan alan incir Anadolu ve Ege’de binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. Eski Yunan ve Mısır uygarlıklarında verimlilik sembolü olarak kabul edilen incirin Anadolu’daki kültürünün insanlık kültürü kadar eski olduğunu, Herodotos M.Ö. 484 yılında yazdığı yazılarda belirtilmiştir.

3 Ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgesinden başlayarak Artvin ilinin Hopa ilçesine kadar bütün Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz kıyılarında incir yetiştirilir. Kurutmalık incir üretimi ise yetiştirilmesi ve kurutulması sırasında belirli ekolojik (sıcaklık, nem, rüzgar ve toprak) isteklerinin olmasından dolayı, Ege Bölgesi’nin Büyük ve Küçük Menderes nehirleri arasında kalan vadi ve dağlık alanlarda yapılmaktadır. Ülkemiz kurutmalık incir üretiminde dünyada birinci sırada bulunmakta olup, toplam kuru incir üretimin % 80‘i Aydın ili’nde yapılmaktadır. Dünyada incir denince akla Türkiye, Türkiye’de ise Aydın ili ve Sarılop çeşidi gelmektedir.

4 İlimiz dekar alanı kaplayan yaklaşık tonluk kuru incir üretimiyle önemli bir yer teşkil etmektedir. Görüldüğü gibi Aydın ve İncir kelimeleri özdeşleşmiştir. Zaten coğrafi işaretle de tescil edilmiştir. İlimizde aile incir tarımı ile uğraşmakta, geçimlerini tamamen bu üründen elde ettikleri gelirle karşılamaktadır. İncirin işlenmesi esnasında yoğun işgücü gerektiğinden, incir işletmelerinde çalışan işçilerle birlikte büyük bir insan kitlesi geçimini incir ürününden sağlamaktadır.

5 Kuru incir Aydın ekonomisi için oldukça önemli bir ürün olup, ülkemiz dünya kuru incir üretiminde % 55-60’lık payla birinci sırada yer almaktadır. Kurutulan incirlerin tamamına yakın bir kısmının ihraç edilmesi ile yılda yaklaşık milyon dolar ve taze incir ihracatından da 35 milyon dolar ile yaklaşık 210 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanmaktadır. Bununla beraber iç tüketimdeki miktarı ve yüksek katma değeriyle, kuru incirin ülkemize getirisi bu rakamdan çok daha fazla olmaktadır.

6 Kaynak: FAO (2013 YILI KURU İNCİR RAPORU) *Bu ülkelere ait veri alınamamıştır.

7 Kaynak: FAO(2013 YILI KURU İNCİR RAPORU)

8 *TUİK, 2013 Türkiye ve Aydın’da İncir Ağacı Sayısı ve Taze İncir Üretimi

9 Aydın ilinde 2012 yılında adet, 2013 yılında ise adet standart sertifikalı incir (Sarılop ve Bursa Siyahı) fidanı üretilmiştir (Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü, 2013). *TUİK, 2013

10 Aydın İline Has Sarılop Çeşidi

11 *TUİK, 2013

12 İncirin Pazarlanması ve Yetiştirilmesini Sınırlandıran Faktörler Üretim sorunları 1.Bahçe Bakım İşlemleri 2.Gübreleme 3.İlek ve İlekleme 4.İncirde aflatoksin oluşumu ve önlenmesi 5.Zirai Mücadele İç Tüketim Sorunu Stoklama Sorunu İlk Yükleme Tarihi Gümrüklerdeki Bekleme Süreleri ve Kontroller Kuru İncirin İhracat İadesi Kapsamına Alınması

13 Bahçe Bakım İşlemleri Yeni bahçe kurulmasında kuzeye bakan ve az güneş gören yerler tercih edilmemeli Kumlu-tınlı, derin motifli ve kireç yönünden zengin topraklar tercih edilmeli

14 Genel Üretim Sorunları Kuru İncir üretiminde kalitenin sağlanması için üretimin her aşamasında üreticilerin bilinçlendirilmesi ve eğitim çalışmalarına ağırlık verilmelidir. İlimizdeki incir bahçeleri genellikle dağlık yamaç arazilerde bulunduğundan topraklarımızın en büyük düşmanı olan erozyonla mücadele konusunda toprak ve su muhafaza önlemleri alınmalıdır. İncir üretiminde izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla ‘’İyi Tarım Uygulamaları’’ nın üretimin tüm aşamalarında hayata geçirilmesi teşvik edilmelidir.

15 Gübreleme Toprak ve bitkinin besin yönünden incelenmesi için mutlaka toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalıdır. Bilinçsiz ve yanlış yapılan gübreleme toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını bozmaktadır. Kaliteli kuru incir elde etmek için uzman önerilerine göre gübre kullanılmalı ve uygulanmalıdır. Üreticilere doğru gübre kullanımı konusunda gerekli eğitim ve yayım faaliyetleri yapılmalıdır. Ekolojik tarımda kullanılan gübre üretimi artırılmalıdır.

16 Yöreye ve amaca uygun kurutmalık Sarılop çeşidi, taze tüketimde ise Bursa Siyahı çeşidi yaygın olarak tercih edilmekte ve standart fidanlarının bulunmasında sıkıntı yaşanmamaktadır. İlekleme incirin ürün vermesi için MUTLAKA GEREKLİDİR. İncirlerin ileklenme zamanı ve kullanılacak ilek miktarı çok önemlidir. Bu nedenle ilekleme genellikle arıcık çıkışının yoğun olduğu haziran ayında, incir meyveleri iri fındık büyüklüğünde ve parlak bir görünüm kazandığında 5-7 gün arayla iki kez yapılır.

17 İlek incirleri file torbalara konularak incir ağaçlarının dallarına asılmalıdır. Bölgemizde ilekleme sona erdikten sonra kısmen ilek file torbaları toplanmamaktadır. İncirde aflatoksin oluşumunun önlenmesi için ilek file torbaları mutlaka toplanmalı ve içerisindeki ilek artıkları imha edilmelidir. İleklemede kullanılan ilekler; -Temiz -Yarasız -Beresiz - Sağlıklı görünümlü -Hastalık ve zararlılarla bulaşık olmamalıdır. -Vakti geçmiş ilekler kullanılmamalıdır. -Sinek çıkışının aktif olduğu ilekler kullanılmalıdır.

18 Olgunlaşmış İlek Meyvesi Sağlıklı İlek

19 İncirde Aflatoksin Oluşumu ve Önlenmesi Aflatoksin hakkında üreticiler bilinçlendirilmeli, bu amaçla gerekli eğitim faaliyetleri yapılmalıdır. İncirlerde aflatoksin oluşumunun engellenmesi için; 1. Zamanında ve tekniğine uygun şekilde budama yapılmalı, 2. Ağacın gelişmesinde hastalık oluşumundaki olumsuz etkileri nedeniyle uygun olmayan gübrelemeden kaçınılmalıdır. 3. Temiz ilek kullanılmalı 4. Hasat döneminde yere düşen meyveler sık sık toplanmalı, 5. Kurutma plastik kerevetler üzerinde yapılmalı, 6. Küf oluşumunun önlenmesi için tam kurutma sağlanmalı, 7. incirler sergiden alınırken hurda incirler ayrılmalıdır.

20 Kuru incirlerin pazarlanıncaya kadar bekletildikleri depo ortamı temiz olmalı, Depolarda kireç badanası yapılmalı, Pencere ve kapılar incir kurdu kelebeğinin girişini engelleyecek tül gibi materyalle kapatılmalı, İncirler kuru ortamda depolanmalı, terlemesine engel olunmalı ve gece rutubetine dikkat edilmelidir. Kuru incirler üretici elinde fazla bekletilmeden en kısa sürede pazarlanmalıdır.

21 Zirai Mücadele İncir, üretimin her döneminde zirai faktörlerin (hastalık, zararlılar) etkisi altında kalmaktadır. Bu nedenle incir hastalık ve zararlıları ile mücadele de kültürel ve kimyasal programlar titizlikle zamanında yerine getirilmelidir. Üreticiler en fazla kök uyuzu, çelik marazı ve meyve iç çürüklüğü hastalıkları ile kanlı balsıra, kırmızı örümcek, ekşilik böcekleri, sirke sinekleri ve incir kurdu gibi zararlıların etkilerinden zarar görmektedir. Zirai mücadele ilaçları ile bu ilaçları üreten ve satan firmalar denetlenmeli, ilaçlar etiketlerinde yazılan özellikleri taşımalıdır.

22 İncir yetiştiriciliğinde mümkün olduğu kadar ilaç kullanmaktan kaçınılmalıdır. Mecbur kalındığında sadece ruhsatlı ilaçlar, önerilen dozlarda kullanılmalıdır. Zararlılara karşı çekici tuzaklar Nisan ayından itibaren 8-10 ağaca bir adet olacak şekilde asılmalıdır. Bu tuzakların çekici maddeleri (6-7 adet hurda incir, 1 çay kaşığı kuru maya ve 0.5 lt su) 10 günde bir değiştirilmelidir. Tuzaklar sadece ilekleme işlemi süresince ağaçlardan alınmalıdır.

23 Ekşilik Böceği

24 2013 YILINDA EKŞİLİK BÖCEĞİ’NE KARŞI İL ÖZEL İDARE PROJE İLE DAĞITIMI YAPILAN İLAÇ MİKTARLARI VE İLÇELER

25 Kaynağı İl Özel İdaresi tarafından karşılanan bir proje yapılmış ve besi tuzağı şeklinde kullanılan ilaç alınarak üreticilere ücretsiz olarak dağıtılarak kullanmaları sağlanmıştır.

26 İLİMİZDE İNCİR’DE YÜRÜTÜLEN ENTEGRE KONTROLLÜ ÜRÜN YÖNETİMİ PROJESİ (EKÜY) KAPSAMINDAKİ İLÇE VE MAHALLELERİ YILİLÇE SAYISIKÖY SAYISI ÜRETİCİ SAYISI BAHÇE SAYISI ÜRETİM ALANI (Da) (Kuyucak)1 (Gencelli) (Kuyucak)1 (Gencelli) (Kuyucak) 2 (Gencelli, Kurtuluş) ( Kuyucak, Buharkent) 3 (Gencelli, Kurtuluş, Kızıldere) ( Kuyucak, Buharkent) 3 (Gencelli, Kurtuluş, Kızıldere)

27


"BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. İncirin botanik ismi Ficus carica’dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı Caria’dan alan incir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları