Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı"— Sunum transkripti:

1 2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı

2 Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı
2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı Güç Elektroniği Laboratuvarları bölümümüzün Elektronik Laboratuvarında yapılmaktadır. Laboratuvarda (II.Öğretim) görevli olan kişiler: Arş. Gör. Haluk Özakyol Arş. Gör. Mehmet Güleç Laboratuvara 1 günden fazla devamsızlık yapanlar devamsız öğrenci olarak kalacaktır. Seneye tekrar laba ve derslere girmeleri gerekmektedir.

3 Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı
2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı Laboratuvar notunuz şu şekilde hesaplanacaktır: %20 Ön Hazırlık (deneye gelirken getirilir) %40 Laboratuvardaki durumunuz %40 Rapor (deneyden sonraki hafta getirilir) Herkes Ön Hazırlık ve Raporunu bireysel hazırlıyor. Baskı devrelerini bireysel yapıyor. Ön Hazırlık ve Raporunuzdan ayrı ayrı not alırken Laboratuvardaki durumunuzdan birlikte not alacaksınız. Baskı devre hazırlarken herkes bireysel olarak hazırladığı devrenin arkasına ismini ve öğrenci numarasını baskı devre olarak yapmak zorundadır. Eğer bu şekilde yapılmazsa devreyi öğrencinin yapmadığı kabul edilecektir. Herhangi bir unutmayı bize bahane olarak sunmayın. Baskı devresini yapmadan gelenler Laboratuvara alınmayacaktır. Devreler breadboard üzerine kurulmayacaktır!!!

4 Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı
2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı Ön Hazırlık ve Rapor ile ilgili taslaklar, nasıl hazırlanacağı ile ilgili bilgiler duyuru olarak adresinden duyurulacaktır. Bundan sonraki duyurular da bu adresten yapılacaktır. Ön Hazırlık ve Raporlar herkesin el yazısı ile yazılacaktır. Kurşun kalem ile hazırlanabilir. El yazısı ile kağıtların sadece tek yüzüne yazın. Sadece bilgisayarda yaptığınız simülasyonlarınızı siyah beyaz ve arkalı önlü çıktı olarak alın. Bunları Ön Hazırlık ve Raporunuza ekledikten sonra Ön Hazırlık ve Raporunuzu ayrı ayrı zımbalayarak poşet dosyaya koymadan getirin. Laboratuvarda çalıştırmanız gereken her devreyi çalıştırdığınızda Laboratuvar asistanlarına göstermeniz gerekmektedir. Örneğin bir laboratuvar deneyinde 4 tane devreyi doğru ve tam olarak çalıştırmanız gerekiyorsa ve siz hepsini çalıştırdıysanız Laboratuvardaki durumunuz için olan 40 puanın hepsini, 3 devre çalıştırdıysanız 30’unu almış olursunuz. Bu şekilde Laboratuvardaki durumunuz not olarak değer kazanacaktır.

5 Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı
2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı Laboratuvarlar …. günleri: 1. Grup: …….. 2. Grup: ……… saatleri arasında yapılacaktır. Her grupta en fazla 9 tane ikili alt gruplar olacak. Yani 18 kişi bir laboratuvar grubunda olacak. Gruplarınızı 2. Sınıf 2. Öğretim sınıf temsilcisi ……..’e yazdırarak seçebilirsiniz. Bu gruplar bize 9 Mart Pazartesi günü teslim edilecek ve bir daha bu gruplarda asla değişim yapılmayacaktır.

6 Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı
2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı Föyler güncellendi. Eksik – hatalı olan yerler olabildiğince düzeltilmeye çalışıldı. Yeni deneyler ve bölümler eklendi. Bu dönem Laboratuvara kayıtlı olan, ismi listede olan bütün öğrencilerin föyü alması gerekmektedir. Föylerin basımı yapıldıktan sonra sınıf temsilcinize teslim edilecek. Siz oradan temin edebilirsiniz. Ayrıca geçen senelerde yaşadığımız sorunlardan biri bazı devre elemanlarının ve bazı kabloların (Osiloskop probu, Sinyal Jeneratörü kablosu, güç kaynağı probu, multimetre gibi) temininde sıkıntı yaşanmasıydı. Bunun için temininde sıkıntı yaşanan malzemeleri önceden belirleyerek toplu bir şekilde sınıf temsilcisinin koordinatörlüğünde İstanbul’dan alabilirsiniz. Deneylerde eleman eksikliğinden yaşanan sıkıntılarda herhangi bir mazeret kabul etmeyeceğimizi ve laboratuvarda size herhangi bir kablo temin edemeyeceğimizi şimdiden uyarı olarak belirtiyoruz.

7 Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı
2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı Laboratuvara 5 dakikadan fazla geç gelenler kesinlikle laba alınmayacaktır. Otobüsü kaçırdım, kantinden çıkamadım gibi sebepler ile lütfen gelmeyiniz. Serbest çalışma saatlerini takip edebilir, orada pratiğinizi arttırarak laboratuvarda daha verimli çalışabilirsiniz. Osiloskop, Sinyal Jeneratörü ve güç kaynaklarının kullanım kılavuzları Türkçe ve İngilizce olarak laboratuvarda bulunmaktadır. Onları özellikle labın dışındaki zamanlarda inceleyerek nasıl kullanıldıkları hakkında detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Laboratuvardaki malzemelerin (DC güç kaynağı, AC güç kaynağı, Osiloskop, Transformatör, Multimetre gibi) herhangi birinin arızası durumunda mesul tutulabileceğinizi unutmayın. Hepsini kullanma talimatları sınırları içinde kullanmakla mükellefsiniz. Geçen sene özellikle Sinyal Jeneratörü ile Transformatör ’ün birlikte kullanımından dolayı osiloskop ve Sinyal Jeneratörü yanmıştı. Dikkatli olun.

8 Baskı Devre Hazırlanması
Bakır plaket üzerine baskısı yapılacak olan devre, mevcut elektronik devre programlarından birisi ile tasarlanarak baskı devre şeması çıkarılır. Örnek programlar: Proteus-ISIS, Orcad, Altium, Eagle vb. Elde edilen baskı devre, lazer yazıcı ile yağlı kağıda (kuşe kağıt, el işi kağıdı) çıktı alınır. Çıktı alınan kağıt, bakır plaket üzerine sabitlenir ve susuz (buharsız) ütü ile ütülenerek yollar bakır plakete geçene kadar ütülenir. (Eski bir ütü kullanılması tavsiye edilir.) Bakır plaket yıkanarak kağıt artıklarından temizlenir. Bakır plaket üzerinde tamamlanmayan (çıkmayan, yıkama esnasında kopan) yollar asetatlı kalem ile tekrar çizilerek tamamlanır. Yolları tamamlanan bakır plaket, hazırlanan asit solüsyonunun içine atılır ve yollar haricindeki bakırın plaketten ayrılması sağlanır. Elde edilen bakır plaket, aseton ile temizlenir. Son olarak plaket üzerinde ilgili yerler matkap ile delinerek devre elemanları yerleştirilir ve lehimlenir. Kocaeli Üniversitesi

9 Baskı Devre Hazırlanması
Kocaeli Üniversitesi

10 Baskı Devre Hazırlanması
Gerekli Malzemeler: Bakır Plaket Edding – CD Kalemi Plastik Kab Perhidrol Tuz Ruhu Kocaeli Üniversitesi

11 Baskı Devre Hazırlanması
+ Plastik = Kocaeli Üniversitesi

12 Baskı Devre Hazırlanması
1 2 3 4 5 Kocaeli Üniversitesi

13 Baskı Devre Hazırlanması
Kocaeli Üniversitesi

14 Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı
2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı Bilgilendirme Toplantısı Sorularınız varsa sorabilirsiniz.


"2013/2014 Bahar Dönemi Güç Elektroniği Laboratuvarı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları