Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYAT VE ÖLÜM İMTİHANDIR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYAT VE ÖLÜM İMTİHANDIR"— Sunum transkripti:

1 HAYAT VE ÖLÜM İMTİHANDIR

2 İMTİHAN “İmtihan” kelime anlamı olarak deneme, sınama, fitne, bela,
kişinin zorluk ve güçlüklerden geçme eylemidir.

3 İMTİHANIN AMACI Her insanın fıtratına uygun olarak yaratılan imtihanların bir amacı da, insanı imani anlamda olgunlaştırmak, onu sonsuz ahiret hayatına hazırlamaktır.

4 İMTİHANIN EN ÇETİNİ İMAN NOKTASINDA OLANIDIR
وَالْعَصْرِۙ اِنَّ الْاِنْسَانَ لَف۪ي خُسْرٍۙ اِلَّا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ İmtihanın en çetini şüphesiz iman noktasında olanıdır. Çünkü bu, ebedi mutluluğu kaybetme veya kazanma sınavıdır.

5 İMTİHAN DÜNYASI Dünya hayatında bizlere verilen her şey imtihan içindir. Dünya insanlar için çekici kılınmıştır. Yüce Rabbimiz bir ayette şöyle buyurmaktadır. إِنَّا جَعَلْنَا مَا عَلَى الْأَرْضِ زِينَةً لَّهَا لِنَبْلُوَهُمْ أَيُّهُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً «İnsanların hangisinin daha güzel amel yaptığını deneyelim diye şüphesiz biz yeryüzündeki şeyleri ona bir zinet yaptık.» (Kehf, 18/7)

6 DÜNYA AHİRET İÇİN ÖNEMLİDİR
Peygamber Efendimizin ifadesiyle , اللَّهُمَّ لا عَيْشَ إِلاَّ عَيْشُ الآخِرَةِ “ «Allah’ım! Gerçek hayat sadece âhiret hayatıdır.” (Buhârî, Rikak 1)

7 HAYAT VE ÖLÜM İMTİHANDIR
اَلَّذ۪ي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيٰوةَ لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّكُمْ اَحْسَنُ عَمَلاًۜ وَهُوَ الْعَز۪يزُ الْغَفُورُۙ “O (Allah) ki, hanginizin daha güzel davranacağını denemek için ölümü ve hayatı yaratmıştır...” (Mülk, 2)

8 كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍۚ
ÖLÜM كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍۚ “Yeryüzünde bulunan her şey fânîdir...” (Rahmân, 26) كُلُّ نَفْسٍ ذَٓائِقَةُ الْمَوْتِۜ وَنَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةًۜ وَاِلَيْنَا تُرْجَعُونَ Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak hayır ile de şer ile de deniyoruz. Ancak bize döndürüleceksiniz. (Enbiyâ, 35)

9 HZ.MEVLANANIN ÖLÜME BAKIŞI
Hazret-i Mevlânâ, insanlar için büyük korku ve endişe sebebi olan ölümü bir kâbus gibi görmemiş, Bilâkis ölümü gurbetten kurtuluş, Hüsn-i Mutlak’a, yani sonsuz güzellik sahibi olan Cenâb-ı Hakk’a kavuşma olarak telâkkî etmiştir. Kendisi, rubâîlerinde ölüm duygusunu şöyle ifadelendirir: “Ben ölünce bana öldü demeyin. Çünkü ölüydüm, ölümle dirildim. Dost aldı, götürdü beni...” Bu sebeple Hazret-i Mevlânâ, dünyaya vedâ edeceği vakte de, «Şeb-i Arûs» (düğün gecesi) demiştir.

10 HZ. MEVLANANIN ÖLÜME BAKIŞI
Hazret-i Mevlânâ ne güzel söyler: “Oğul, herkesin ölümü kendi rengindedir; insanı Allâh’a kavuşturduğunu düşünmeden ölümden nefret edenlere, ölüme düşman olanlara; ölüm korkunç bir düşman gibi görünür. Ölüme dost olanların karşısına da dost gibi çıkar.”

11 İNSANLAR NELERLE İMTİHAN EDİLİRLER?
İnananların dünyada yaşadıkları imtihan konularının neler olabileceği ve bunlar esnasında gösterdikleri güzel tavır Kuran'da şu şekilde tarif edilmiştir: وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْاَمْوَالِ وَالْاَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِۜ وَبَشِّرِ الصَّابِر۪ينَۙ “Andolsun, Biz sizi biraz korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele.» (Bakara Suresi, 155)

12 ÇOCUKLAR VE MALLAR BİRER İMTİHANDIR
وَاعْلَمُٓوا اَنَّـمَٓا اَمْوَالُكُمْ وَاَوْلَادُكُمْ فِتْنَةٌۙ وَاَنَّ اللّٰهَ عِنْدَهُٓ اَجْرٌ عَظ۪يمٌ۟ «Bilin ki mallarınız ve çoluk çocuğunuz birer deneme aracıdır. Allah katında ise büyük bir mükafat vardır.» (Enfal, 8/28

13 NİMETLER KONUSUNDAKİ FARKLILIKLAR İMTİHANDIR
وَهُوَ الَّذ۪ي جَعَلَكُمْ خَلَٓائِفَ الْاَرْضِ وَرَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِيَبْلُوَكُمْ ف۪ي مَٓا اٰتٰيكُمْۜ «O, sizi yeryüzünde halifeler (oraya hakim kimseler) yapan, size verdiği nimetler konusunda sizi sınamak için bazınızı bazınıza derece derece üstün kılandır.» (Enam, 6/165)

14 ZENGİNLİKLE İMTİHAN فَقَالَ اِنّ۪ٓي اَحْبَبْتُ حُبَّ الْخَيْرِ عَنْ ذِكْرِ رَبّ۪يۚ «Süleyman, "Gerçekten ben malı, Rabbimi anmamı sağladığından dolayı çok severim" dedi.» (Sad, 32)

15 NİMETE KAVUŞMAK BİR İMTİHANDIR
فَاِذَا مَسَّ الْاِنْسَانَ ضُرٌّ دَعَانَاۘ ثُمَّ اِذَا خَوَّلْنَاهُ نِعْمَةً مِنَّاۙ قَالَ اِنَّـمَٓا اُو۫ت۪يتُهُ عَلٰى عِلْمٍۜ بَلْ هِيَ فِتْنَةٌ وَلٰكِنَّ اَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ «İnsana bir zarar dokunduğunda bize yalvarır. Sonra ona tarafımızdan bir nimet verdiğimizde, "Bu, bana ancak bilgim sayesinde verilmiştir" der. Hayır, o bir imtihandır. Fakat onların çoğu bilmezler.» (Zümer, 39/49)

16 NİMETİN VARLIĞIDA YOKLUĞUDA İMTİHANDIR
فَاَمَّا الْاِنْسَانُ اِذَا مَا ابْتَلٰيهُ رَبُّهُ فَاَكْرَمَهُ وَنَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبّ۪ٓي اَكْرَمَنِۜ وَاَمَّٓا اِذَا مَا ابْتَلٰيهُ فَقَدَرَ عَلَيْهِ رِزْقَهُ فَيَقُولُ رَبّ۪ٓي اَهَانَنِۚ «İnsan ise; Rabbi onu deneyip de kendisine ikramda bulunduğunda, ona bol bol nimetler verdiğinde, "Rabbim bana ikram etti" der. «Ama onu deneyip rızkını daraltınca da, "Rabbim beni aşağıladı" der.» (Fecr, 15-16)

17 HASTALIKLA İMTİHAN وَالصَّابِر۪ينَ فِي الْبَأْسَٓاءِ وَالضَّرَّٓاءِ وَح۪ينَ الْبَأْسِۜ اُو۬لٰٓئِكَ الَّذ۪ينَ صَدَقُوا وَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْمُتَّقُونَ « Ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah'a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir. (Bakara, 177) Hz. Eyüp bu konuda çok güzel bir örnek teşkil eder. Ayrıca şiddetli bir hastalık, kamil bir imana sahip olmayan insanın çabuk yılgınlık gösterebileceği ya da manevi zaaflarını ortaya çıkarabilen bir durumdur.

18 HASTALIKLAR BAĞIŞLANMAYA VESİLEDİR
PEYGAMBER (SAV) ŞÖYLE BUYURUR: “Herhangi bir Müslümanın başına gelen yorgunluk, hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan ayağına batan dikene kadar her şeyi Allah, Müslümanın hata ve günahlarının bağışlanmasına sebep kılar”

19 HASTALIKLAR BAĞIŞLANMAYA VESİLEDİR
Allah, iyiliğini istediği kulun cezasını dünyada verir; fenalığını istediği kulun cezasını da kıyamet günü, günahını yüklenip gelsin diye dünyada vermez. Mükâfatın büyüklüğü bela ve musibetin büyüklüğüne göredir. Allah sevdiği topluluğu belaya uğratır.

20 HASTALIKLAR BAĞIŞLANMAYA VESİLEDİR
«Kim başına gelen bela ve musibetlere razı olursa Allah ondan hoşnut olur. Bir kimse başına gelen bela ve musibetleri öfke ile karşılarsa o da Allah’ın gazabına uğrar” (Tirmizi, zühd 57)

21 İNKARCILARIN BASKISIYLA,TUZAK VE ZULÜMLERİYLE İMTİHAN
لَتُبْلَوُنَّ ف۪ٓي اَمْوَالِكُمْ وَاَنْفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذ۪ينَ اُو۫تُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَمِنَ الَّذ۪ينَ اَشْرَكُٓوا اَذًى كَث۪يراًۜ وَاِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا فَاِنَّ ذٰلِكَ مِنْ عَزْمِ الْاُمُورِ «Andolsun, mallarınız ve canlarınız konusunda imtihana çekileceksiniz. Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve Allah'a ortak koşanlardan üzücü birçok söz işiteceksiniz. Eğer sabreder ve Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız bilin ki, bunlar (yapmaya değer) azmi gerektiren işlerdendir.» (Al-i İmran,186)

22 FAKİRLİK VE AÇLIK KORKUSUYLA İMTİHAN
اَلشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُمْ بِالْفَحْشَٓاءِۚ وَاللّٰهُ يَعِدُكُمْ مَغْفِرَةً مِنْهُ وَفَضْلاًۜ وَاللّٰهُ وَاسِعٌ عَل۪يمٌۚ «Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size, çirkinliği ve hayasızlığı emreder. Allah ise size kendi katından mağfiret ve bol nimet vadediyor. Şüphesiz Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.» (Bakara, 268)

23 YAŞLILIK İMTİHANDIR وَمَنْ نُعَمِّرْهُ نُنَكِّسْهُ فِي الْخَلْقِۜ اَفَلَا يَعْقِلُون «Kime uzun ömür verirsek, onu yaratılış itibariyle tersine çeviririz (gücünü azaltırız). Hâlâ düşünmeyecekler mi?» (Yasin,36/68) َ

24 YAŞLILIK KORKUSUYLA İMTİHAN
اَللّٰهُ الَّذ۪ي خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفاً وَشَيْبَةًۜ يَخْلُقُ مَا يَشَٓاءُۚ وَهُوَ الْعَل۪يمُ الْقَد۪يرُ «Allah, sizi güçsüz olarak yaratan, sonra güçsüzlüğün ardından bir güç veren, sonra gücün ardından bir güçsüzlük ve yaşlılık verendir. O dilediğini yaratır. O hakkıyla bilendir, hakkıyla kudret sahibidir.» (Rum Suresi, 54)

25 YAŞLI ANNE BABAYLA İMTİHAN
وَقَضٰى رَبُّكَ اَلَّا تَعْبُدُٓوا اِلَّٓا اِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ اِحْسَاناًۜ اِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ اَحَدُهُمَٓا اَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَٓا اُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَاقَوْلاً كَر۪يماً “Rabbin, O’ndan başkasına kulluk etmemenizi ve anne-babaya iyilikle-davranmayı emretti. Şayet onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlılığa ulaşırsa, onlara: “Öf” bile deme ve onları azarlama; onlara güzel söz söyle.” (İsra, 23)

26 HZ. MEVLANANIN İHTİYARLIĞA BAKIŞI
Hayatın bir ırmak misâli akışı karşısında insanın gafil olmaması için yine Hazret-i Mevlânâ şu îkazda bulunur: “Ey insan! Aynadaki son nakşa bak! Bir güzelin ihtiyarlığındaki hâlini ve bir binanın günün birinde harabe hâline geleceğini düşün de aynadaki yalana aldanma!..”

27 ÖLÜM KORKUSUYLA İMTİHAN
قُلْ اِنَّ الْمَوْتَ الَّذ۪ي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَاِنَّهُ مُلَاق۪يكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ اِلٰى عَالِمِ الْغَيْبِوَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ۟ «De ki: "Sizin kendisinden kaçıp durduğunuz ölüm var ya, o mutlaka size ulaşacaktır. Sonra gaybı da, görünen âlemi de bilen Allah'a döndürüleceksiniz de, o size yapmakta olduklarınızı haber verecektir." (Cuma, 8)

28 ÖFKE VE KİN İLE İMTİHAN Şeytan insanlara öfke ve kin telkini vermeye çalışır. اَلَّذ۪ينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّٓاءِ وَالضَّرَّٓاءِ وَالْكَاظِم۪ينَ الْغَيْظَ وَالْعَاف۪ينَ عَنِ النَّاسِۜ وَاللّٰهُ يُحِبُّ الْمُحْسِن۪ينَ «Onlar bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlar, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever.” (Al-i İmran Suresi, 134)

29 DÜNYANIN GEÇİCİ MUTLULUKLARIYLA İMTİHAN
اَللّٰهُ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَٓاءُ وَيَقْدِرُۜ وَفَرِحُوا بِالْحَيٰوةِ الدُّنْيَاۜ وَمَا الْحَيٰوةُ الدُّنْيَا فِي الْاٰخِرَةِ اِلَّا مَتَاعٌ۟ «Allah rızkı dilediğine bol verir, (dilediğine de) kısar. Onlar ise dünya hayatı ile sevinmektedirler. Halbuki dünya hayatı, ahiretin yanında çok az bir yararlanmadan ibarettir.» (Ra’d Suresi, 26)

30 HAYIR VE ŞER İLE İMTİHAN
كُلُّ نَفْسٍ ذَٓائِقَةُ الْمَوْتِۜ وَنَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةًۜ وَاِلَيْنَا تُرْجَعُونَ «Her nefis ölümü tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak hayır (iyilik) ile de şer (Kötülük) ile de deniyoruz. Ancak bize döndürüleceksiniz». (Enbiya,21/35)

31 KARAMSARLIK VE ÜMİTSİZLİKLE İMTİHAN
Şeytan karamsarlık ve ümitsizlik telkini vererek insanları şevksiz bir ruh haline sürüklemeye çalışabilir. Ancak iman edenler bunun bir deneme olduğunu bilirler.

32 SABREDİP ETMEMEK TE İMTİHANDIR
Yüce Rabbimiz, imtihan şekillerini, sabrın önemini ve sonuçta sabrın kazanımlarını Kur’an-ı Kerim’de bizlere şöyle bildirmektedir. وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ {} الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ {} أُولَـئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَـئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ «Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele. Onlar; başlarına bir musibet gelince, “Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz” derler. İşte Rableri katından rahmet ve merhamet onlaradır. Doğru yola ulaştırılmış olanlar da işte bunlardır. «(Bakara, 2/ )

33 DÜNYA HAYATININ SÜSLERİ BİRER İMTİHANDIR
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا لَا تُلْهِكُمْ اَمْوَالُكُمْ وَلَٓا اَوْلَادُكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللّٰهِۚ وَمَنْ يَفْعَلْ ذٰلِكَ فَاُو۬لٰٓئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ «Ey iman edenler! Mallarınız ve evlatlarınız sizi, Allah'ı zikretmekten alıkoymasın. Her kim bunu yaparsa, işte onlar ziyana uğrayanların ta kendileridir». (Münâfikun, 63/9).

34 İMTİHANLAR SABIRLA AŞILMALI
İmtihanlar karşısında daima sabır gösterebilmek için; Kur’an-ı Kerim’i, peygamberlerin hayatını ve özellikle de Hz. Peygamber (s.a.v)’in hayatı okunmalı ve üzerinde tefekkür edilmelidir. Peygamberler dinin emir ve yasakları konusunda nasıl ki rehber ve örnek oldular, hayatın sıkıntılarına göğüs germede de örnektirler. Dert her ne ise, muhakkak ki bir benzerini Fahri Kâinat Efendimiz (s.a.v) veya Allah (c.c)’ın diğer elçileri çekmişlerdir.

35 İMTİHANLAR SABIRLA AŞILMALI
Onun için bir insan, kendi günahı sebebiyle rahatlıktan sıkıntıya girerse, her şeye sıfırdan başlayıp bir düzen kurmak zorunda olursa, işleri yoluna koymuşken çocukları arasında husumet olur ve biri diğerinin canına kıyarsa Hz. Âdem’i hatırlamalı! Uzun yıllar insanları hak yoluna çağırdığı halde insanların çoğunun, hatta kendi eşinin bile buna kulak tıkamasıyla karşılaştığında Hz. Nuh (a.s)’u ve Hz. Lut (a.s)’u düşünmeli!

36 İMTİHANLAR SABIRLA AŞILMALI
Babasının küfrü karşısında Hz. İbrahim (a.s)’i; Bir gecede tüm malını mülkünü, çocuklarını kaybedip üzerine de şiddetli hastalıklara yakalandığında Hz. Eyyüb (a.s)’u düşünmeli!

37 SABIR ETMEK İMTİHANI KAZANMAKTIR
“Resulüm! Sabredenleri müjdele!” (Bakara: 155) “Onlar ki, kendilerine bir musibet geldiği zaman: ‘Biz Allah içiniz ve biz O’na döneceğiz.’ derler.” (Bakara: 156)

38 AHİRETE GÖRE DÜNYA مَا الدُّنْيَا في الآخِرَةِ إِلاَّ مِثْلُ مَا يَجْعَلُ أَحدُكُمْ أُصْبُعَهُ في الْيَمِّ . فَلْيَنْظُرْ بِمَ يَرْجِعُ “Âhirete göre dünya, sizden birinizin parmağını denize daldırmasına benzer. O kişi parmağının ne kadarcık bir su ile döndüğüne baksın.” (Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 464)

39 KÖTÜLÜK İŞLEYENLER İMTİHANI GEÇEMEYECEKLER
اَمْ حَسِبَ الَّذ۪ينَ يَعْمَلُونَ السَّيِّـَٔاتِ اَنْ يَسْبِقُونَاۜ سَٓاءَ مَا يَحْكُمُونَ «Yoksa kötülük yapanlar, bizden kaçıp kurtulacaklarını mı sandılar. Ne kötü hükmediyorlar!» (Ankebut 29, 4)

40 DÜNYADAKİ SIKINTILAR VE SEVİNÇLER AHİRETTE BİR HİÇ GİBİDİR
Hz. Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadislerinde cehennemliklerin dünyada çekmiş olduğu ferahı, cennetliklerin ise dünyada çektikleri sıkıntıları, cehennem ve cennete nispetle şöyle anlatmakta; “Cehennemliklerden olup, dünyada pek müreffeh hayat yaşayan bir kişi kıyamet gününde getirilip cehenneme bir kere daldırılır. Sonra: – Ey âdemoğlu! Sen hayırlı bir gün gördün mü? Herhangi bir nimete nâil oldun mu? denilir. O kişi:

41 DÜNYADAKİ SIKINTILAR VE SEVİNÇLER AHİRETTE BİR HİÇ GİBİDİR
– Hayır, vallahi Rabbim! Öyle bir şey görmedim, der. Cennetliklerden olup, dünyada insanların en yoksul olanı getirilir cennete bir kere daldırılır. Ona da: – Ey âdemoğlu! Sen herhangi bir yoksulluk ve sıkıntı gördün mü? Hiç zorluk ve darlık çektin mi? denilir. O kişi de: – Hayır, vallahi Rabbim! Hiçbir yoksulluk ve sıkıntı görmedim, zorluk ve darlık çekmedim, der.” ( Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 463)

42 İMTİHANLAR SABIRLA AŞILMALI
Kardeşlerinin ihanetiyle karşılaşıp yıllarca esarette kaldığında da Hz. Yusuf (a.s)’u! Ve bunların ötesinde; annesiz babasız kaldığında, toplumda en güvenilir iken hakkı söylemeye başlar başlamaz hakaretlere uğradığında, ‘mecnun’ diye vasıflandırıldığında, taşlanıp kanlara bulandığında, evinden barkından ayrılmak zorunda bırakıldığında,

43 İMTİHANLAR SABIRLA AŞILMALI
çok küçük yaşlardaki yavrularını kaybettiğinde, âlemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’i düşünmeli ve sabır göstermeli! Ahirette aynı sıkıntıya maruz kalan peygamber ile komşu olmak için, dua etmeli Mevla’ya! Rabbim bizi imtihanlara sabır gösterenlerden eylesin. Âmin…

44 SONUÇ En büyük kazanç hiç şüphesiz, iman edenlerin bu denemeler karşısında gösterdikleri güzel ahlak, cesaret ve metanetin, onların ahiretteki karşılıklarını ve derecelerini artıracak olmasıdır. Allah müminleri Kuran'da şöyle müjdelemiştir: اِنَّ اللّٰهَ اشْتَرٰى مِنَ الْمُؤْمِن۪ينَ اَنْفُسَهُمْ وَاَمْوَالَهُمْ بِاَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَۜ “Şüphesiz Allah, mü'minlerden canlarını ve mallarını, kendilerine vereceği cennet karşılığında satın almıştır.” (Tevbe, 9/111)

45 VE SEVİNİN فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمُ الَّذ۪ي بَايَعْتُمْ بِه۪ۜ وَذٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظ۪يمُ “…O halde, yapmış olduğunuz bu alışverişten dolayı sevinin. İşte asıl bu büyük başarıdır.” (Tevbe, 9/111)

46 TEŞEKKÜRLER HAZIRLAYIP SUNAN MUSA İMAMOĞLU ŞAHİNBEY MÜFTÜSÜ


"HAYAT VE ÖLÜM İMTİHANDIR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları