Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PONTO Kemiğe İmplante Edilebilir İşitme Sistemi Cerrahi Uygulama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PONTO Kemiğe İmplante Edilebilir İşitme Sistemi Cerrahi Uygulama"— Sunum transkripti:

1 PONTO Kemiğe İmplante Edilebilir İşitme Sistemi Cerrahi Uygulama
M.Tayyar KALCIOĞLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı, MALATYA

2 1950’lerde titanyumun kemikle iyi bir osseointegrasyon sağladığı saptandı.
Başlangıçta diş implantları, daha sonraları uzun kemik implantları üzerinde çalışmalar yapıldı. 1977 de ilk kez kemiğe implante edilebilir işitme cihazı (Baha) uygulandı.

3 Endikasyonlar; Bilateral veya unilateral mikst veya iletim tipi kayıplar Tek taraflı sensörinöral kayıplar Kronik akan kulak (kronik eksternal otit, radikal kaviteli kulak) Konvansiyonel işitme cihazlarıyla Fitting sorunu yaşanan durumlar

4 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ (Güncelleme tarihi: 22
C- Kemiğe implante edilen işitme cihazı (1) Bilateral işitme kaybı olan ve her 2 (iki) kulakta da konvansiyonel işitme cihazından fayda görmediği aynı resmi sağlık kurumunda çalışan 3 (üç) KBB hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile saptanan ve aşağıdaki kriterlere uyan hastalarda uygulanır. (2) Kemik yolu işitme eşiği 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz de 60 dB’i aşmayan, iletim veya mikst tip işitme kaybı olan ve konuşmayı ayırt etme skoru %60 ve üzerinde olan hastalarda aşağıda belirtilen kriterlere uyması durumunda; a) Bilateral aural atrezi, cerrahi ile düzeltilemeyen konjenital orta kulak anomalilerinde, b) Bilateral mastoidektomi kavitesi bulunan hastalarda, c) Tedaviye dirençli kronik eksternal otit olan hastalarda, bedelleri Kurumca karşılanır. (3) 5 (beş) yaşından küçük hastalara uygulandığı takdirde bedeli Kurumca karşılanmaz. (4) Kemiğe implante edilen işitme cihazı uygulaması, üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında yapıldığı takdirde bedeli Kurumca karşılanır.

5 İletim tipi veya Mikst tip kayıplarda;
Ses titreşimleri işlemci tarafından toplanır, titreşimler kemiğe takılan titanyum implanta ulaşır, scalp titreşimleri kokleaya taşır Tek taraflı sensörinöral işitme kayıplarında; Ses titreşimleri işlemci tarafından toplanır, titreşimler kemiğe takılan titanyum implanta ulaşır, scalp titreşimleri karşı taraftaki fonksiyonel kokleaya taşır.

6 Avantajları; Gürültüde daha iyi anlama Daha iyi ses kalitesi Pozisyonunun değişmemesi Cerrahiden önce test edilebilmesi İç kulak hasarı riski olmayışı MRI için uygun oluşu Akıntılı kulakta kullanılabilmesi (orta kulak enfeksiyona sebep olmaması) Mastoid üzerine bası yapmaması Dezavantajları; Cerrahi müdahale gereksinimi Cilt nekrozu ve diğer cilt reaksiyonları Çocuk ve adolesanlarda kemik büyümesi

7 Kemiğe implante edilebilir işitme cihazları;
Cochlear Baha Medicon Epiplating Otomag / Sophono Alpha 1 Oticon Ponto Pro Med-El Bonebridge

8 OLGULAR

9

10

11 Metod; Özmen ÖA, Basut O. Uludağ Üniversitesinde Kemiğe İmplante Edilen İşitme Cihazıyla İlk Deneyimler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2010;36(3):

12 Metod;

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 TEŞEKKÜRLER


"PONTO Kemiğe İmplante Edilebilir İşitme Sistemi Cerrahi Uygulama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları