Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI."— Sunum transkripti:

1 MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI İlknur Bilkay Görken, Mehmet Adıgül, Zümre Arıcan Alıcıkuş, Burcu Durmak İşman, Münir Kınay Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, İzmir 2007

2 Giriş Parsiyel meme radyoterapisi (PMRT), seçilmiş hasta grubunda
uygulanan ve primer tümör yatağına daha kısa sürede, daha kısıtlı bir alanla lokal kontrolü sağlayabilmek amacıyla kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu çalışmadaki amacımız, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD ’da üç boyutlu konformal radyoterapi (3BKRT) tekniği ile tüm memeye yönelik olarak tedavi edilen meme kanseri (MK) tanısı almış olguların kalp (V29), akciğer (V20) ve CTV (Klinik Hedef Volüm) (D90) verilerini PMRT uygulamasındaki dozlar ile karşılaştırmaktır.

3 ? ? Amaç akciğer V20 kalp V29 tüm meme yerine primer tümör yatağına
daha kısa sürede daha küçük radyoterapi alanı ? akciğer V20 ? kalp V29

4 Araç-Gereç Ve Yöntem Meme Koruyucu Cerrahi (MKC) sonrası meme ve/veya periferik lenfatik alanlara yönelik kliniğimizde Nisan 2004 – Kasım 2005 tarihleri arasında adjuvan radyoterapi uygulanmış 153 olgudan , PMRT için belirlenmiş 70 yaş ve üzeri düşük dereceli invaziv duktal karsinom tümör boyutu 2 cm’den küçük cerrahi sınır negatif reseptör ER ve/veya PR pozitif 10 olgu çalışmaya dahil edilmiştir ,

5 Araç-Gereç Ve Yöntem Primer tümör yatağı, “Klinik Hedef Volüm” (CTV) olarak konturlanarak, tedavi edilecek bölge belirlenmiştir.

6 Araç-Gereç Ve Yöntem Bu volüme 0,5-1 cm güvenlik sınırı verilerek oluşturulan “Planlanan Hedef Hacim” (PTV), karşılıklı tanjansiyel iki alan ile tedavi edilmiştir.

7 Araç-Gereç Ve Yöntem Üç olguda Co-60, yedi olguda 6 MV-X foton enerjileri ile, Theraplan Version 3.8 Planlama Sistemi kullanılarak tedavi planları yapılmıştır. CTV için minimum,maksimum ve D90, kalp ve akciğer için minimum, maksimum ve sırasıyla V29 ve V20 değerleri belirlenmiştir.

8 Araç-Gereç Ve Yöntem

9 Araç-Gereç Ve Yöntem TM tedavi alanı DRR görüntüsü
PMRT tedavi alanı DRR görüntüsü

10 Araç-Gereç Ve Yöntem Tüm meme tedavi alanı DRR görüntüsü
Parsiyel meme tedavi alanı DRR görüntüsü

11 Bulgular PMRT tekniği ile tüm meme karşılaştırıldığında ; % 4,62
Akciğer V20 % 4,62 Kalp V29 % 6,59 sadece sol meme ışınlamalarında Kalp V29 % 0,48 her iki taraf ortalaması

12 Bulgular CTV ‘ nin %90 ‘ının aldığı doz,
istenilen değerde kalırken, tümör yatağı dışında kalan meme dokusu maksimum ölçüde korunmuştur.

13 Sonuç PMRT ’de, CTV uygun dozda ışınlanırken, riskli organların daha iyi korunduğu saptanmıştır. Bu yöntem uygun hasta seçim kriterlerine bağlı kalınarak, çok iyi seçilmiş bir hasta grubunda güvenle uygulanabilir.


"MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları