Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ. Okul çocukları Neden özel grup ? 1. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. 2. Okul, çocukların evlerinden sonra.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ. Okul çocukları Neden özel grup ? 1. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. 2. Okul, çocukların evlerinden sonra."— Sunum transkripti:

1 OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ

2 Okul çocukları Neden özel grup ? 1. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. 2. Okul, çocukların evlerinden sonra toplu halde yaşamaya başladıkları ilk yerdir. 3. Çocukların gruplar halinde bir arada bulunmaları kazaların ve bulaşıcı hastalıkların artması ve yayılması tehlikesini doğurur.

3 * Küçük yaştan itibaren kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarının artmasına neden olmaktadır. * Ayrıca çocukların beslenme konularında eğitilmeleri ve bilinçlendirilmeleri gerekir. * Çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre yeterli ve dengeli beslenmesinin en önemli göstergesi, çocukların ağırlık ve boy ölçümlerinin yapılmasıdır.

4 BESLENME; İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gerektiğinden az veya çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği veya sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur.

5 * Çocuklar için sabah kahvaltısının önemi büyüktür. BU DÖNEM ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN BESLENME ALIŞKANLIKLARI İLE İLGİLİ SORUNLAR: * Tüm gün öğrenim yapan okullarda çocuklar, öğle yemeğini ya okulda ya da evden getirdikleri besinlerle yapmaktadır. Okul çocuklarının beslenme alışkanlıkları diş sağlığını da etkilemektedir. * Okul kantinleri görevlilerinin bu konularda eğitilmeleri ve sık sık denetimlerinin yapılması gerekir.

6 ÇOCUKLARIMIZA ARA ÖĞÜN ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMALIDIR

7 BESİN GRUPLARINA GÖRE GÜNLÜK YENİLMESİ GEREKEN YİYECEKLER BESİN GRUPLARI MİKTARLARI 1. GRUP:Süt, yoğurt, peynir 2 Su bardağı 2. GRUP: Et, balık,tavuk,2 Porsiyon yumurta, kurubaklagiller, fındık fıstık, ceviz....vb. 3. GRUP:Sebzeler ve meyveler 3 Porsiyon 4. GRUP: Ekmek ve tahıllar3-5 Porsiyon

8 Beslenmenin daha büyük önem kazandığı bazı dönemler vardır. OKUL ÇAĞI = 6-12 YAŞ

9 4. Okul yılları boyunca organizmaya büyük bir yük biner. 5. Okul çağı; hızlı öğrenme, bilgi ve beceri kazanma, etkilenme dönemdir. 6. Beslenme ile ilgili olumlu davranışların edinildiği ve her zamankinden daha çok akılda kaldığı bir dönemdir. Okul çağı döneminin en büyük özelliği aileden farklı olarak arkadaş grubu etkilerinin de söz konusu olmaya başlamasıdır. Çocuk bağımlılıktan kurtulur besin seçimi de dahil olmak üzere bir çok konuda kendi seçimlerini kullanmaya başlar.

10 YAŞAM BOYU BESLENME Okul öncesi çocukların %16’ sının beslenmesi bozuktur. %2.1’ inde ileri derecede malnutrisyon Zayıflık-kısa boyluluk %14-25 Anemi %17-35 Parazitler %30-50 A ve B vit yetersizlikleri %15-37 D vit. Yetersizlikleri %20 C vitamini yetersizlikleri %27 B2 yetersizlikleri %25-40 Basit guatr %30.3 Diş çürükleri %43-85 Kalsiyum yetersizlikleri %44-72 Şişmanlık %4.8-6

11 Çocuğunuzun içtiği içeceklere dikkat edin; çünkü bu yaştaki bireylerde asitli içeceklere, meşrubatlara, hazır meyve sularına eğilim fazladır. Hiç vermeyin demiyoruz ama mümkün olduğunca az olmalı, bunların yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyunu tercih edin.

12 Abur cubur ( kek, çikolata, şeker, cips…) İştah kapanır Sık hastalanır Katkı maddeleri

13 Besin katkı maddesi? GAZLI İÇECEKLERDE KULLANILAN KATKI MADDELERİ: Fosforik asit: E338 Fosfor fazlalığı (Kalsiyum/fosfor) Kemik yapısı zayıflar

14 KAFEİN Kahve, çay, çikolata, kola, enerji içecekleri huzursuzluk, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yüz kızarıklılığı, fazla idrar ve sindirim şikâyetleri gibi rahatsızlıklar

15 Boya Maddesi Karamel (E150) Başta kola olmak üzere çeşitli meşrubat, şekerleme, kek ve bazı hamur işlerinde boya maddesi olarak kullanılır alerjik bünyeli insanların kaçınmaları gerekir.

16 CO2 Gazı: E290 İnsan sağlığına zararlı bir gazdır. Meşrubatlarla aşırı miktarlarda alınması halinde çeşitli rahatsızlıklara neden olur.

17 Karmin: E120 Renklendirici; böceklerden elde edilir kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

18 Sünî Tatlandırıcılar: Aspartam E951, AsesülfamK E950, Sakarin E954 toz ve sıvı içeceklerde aspartamın içinde bulunan fenil alalin isimli amino asitin çocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır.

19 Yemekler hazırlanırken buna çocuğunuzun da katılmasını sağlayın ve sofrayı beraber kurun. Özellikle yemeklerin ailece yenmesi çocuğu yemeye teşvik eder. Çocuğunuzun tabağına yemeği direkt kendiniz koyacağına, onun hangi yemekten ne kadar yemek istediğini sorun. Bu hem yemeği sevmesini hem de psikolojik olarak kendine güvenmesini sağlayacaktır.

20 Çocuğunuzun sağlığını düşünen siz aileler; çocuğunuzun hasta olmasını engellemek, obezite, kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi hastalıklara çocuğunuzun şimdiden temel atmasını engellemek sizlerin ellerinde.


"OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ. Okul çocukları Neden özel grup ? 1. Sürekli bir büyüme ve gelişme süreci içindedirler. 2. Okul, çocukların evlerinden sonra." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları