Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr.Müh.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER GİMDES BAŞKANI. 1.HELAL YAŞAM SİSTEMİ 2.HELAL LOKMA 3.MODERNİTE VE HELAL GIDA 4.DÜNYADA HELAL GIDA ARAYIŞLARI 5.TÜRKİYEDE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr.Müh.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER GİMDES BAŞKANI. 1.HELAL YAŞAM SİSTEMİ 2.HELAL LOKMA 3.MODERNİTE VE HELAL GIDA 4.DÜNYADA HELAL GIDA ARAYIŞLARI 5.TÜRKİYEDE."— Sunum transkripti:

1 Dr.Müh.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER GİMDES BAŞKANI

2 1.HELAL YAŞAM SİSTEMİ 2.HELAL LOKMA 3.MODERNİTE VE HELAL GIDA 4.DÜNYADA HELAL GIDA ARAYIŞLARI 5.TÜRKİYEDE HELAL GIDA ARAYIŞLARI 6.GİMDES 7.HELAL SERTİFİKALI ÜRÜNLERİN EKONOMİK POTANSİYELİ 8.TÜRKİYEDE HELAL SERTİFİKA 9.HELAL SERTİFİKALAMANIN ÖNÜNDEKİ ÇAKIL TAŞLARI

3 …  Helal Gıda kavramı, uluslararası The Codex Alimentarius Komisyonu dokümanlarında “İslami kurallar doğrultusunda izin verilen gıda” anlamında yer almakta ve “İslami kurallara göre yasak olan herhangi bir unsuru içermeyen, bu unsurlardan arındırılmış yerlerde veya cihazlarda hazırlanan-işlenen-taşınan ve depolanan, bu durumların dışında üretilen herhangi bir gıda ile hazırlama-işleme-taşıma ve depolama aşamasında direkt temasta olmayan ürün olarak” tanımlanmaktadır.

4 … MEY GİBİ HERBİR HARAMIN SEKRİ OLSAYDI EĞER, OL ZAMAN MA’LUM OLURDU; MEST KİM, HÜŞYAR KİM? Her haram olan şey, içki gibi sarhoşluk verseydi, O zaman kimin sarhoş kimin ayık olduğu anlaşılırdı

5

6

7

8

9

10 … Hakiki dondurmada stabilizer olarak hakiki salep kullanılırdı Bugün fabrikasyon üretimde kullanılan Stabilizerler ise şöyle: 1. Keçiboynuzu zamkı veya sakızı( Locust Bean Gum veya Carob Bean Gum) E410: keçboynuzu ağacının tohum besi dokusundan çıkartılan bitki materyelinin çözülebilir lifleri. 2. Guar zamkı veya sakızı E412: Baklagiller familyasından Guar çalı bitkisinin tohumlarının besi dokularından çıkartılmaktadır. 3. Ksantan zamkı veya sakızı E415: Bir polisakkarittir. Et suyu kültür ortamında, Glukozun veya sakarozun Xanthomonas campestris bakterileri ile fermantasyonu sonucunda üretilir. 4. Sodyum alginat E401: Kahverengi esmer deniz yosunundan çıkartılır. 5. Karagenan E407: Kırmızı deniz yosunundan çıkartılır. Kıvam artırıcı.etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor, 6. Agar agar E406: Kırmızı deniz yosunundan çıkartılır. 7. Jelatin(gelatin) E441: Hayvan kökenli bir proteindir. Eti helal olmayan, ya da kesim usulü helal olmayan hayvanların deri ve kemiklerinden çıkartılan jelatinin kullanılması halinde dondurmanın da haram duruma gelmesi söz konusudur.

11

12 GAZOZLAR-KOLALAR-ENERJİ İÇECEKLERİ

13 …. RENKLİ RENKSİZ GAZOZLAR VE KOLALAR Fosforik asit: E338 Gazlı ve çeşitli kolalı içeceklerde kullanılmaktadır. Ancak sağlık üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Keskin bir tad sağlar ve diğer doğal benzer tad vericilere nazaran büyük miktarlarda ve ucuzca elde edilebildiği için üreticiler tarafından tercih edilmektedir. Kafein: Tüketimi, ekseriya kahve, çay, cola, çikolata, kakao ve son zamanlarda ortaya çıkartılan enerji içecekleri ile olmaktadır. Kafeinin diğer yaygın kaynakları, reçete gerektirmeyen ağrı kesiciler, soğuk preperatlar ve uyarıcı ilaçlardır. Boya Maddesi Karamel (E150): Şekerin yavaş şartlarda 170 C dereceye kadar ısıtılması sonucunda elde edilir. Başta kola olmak üzere çeşitli meşrubat, şekerleme, kek ve bazı hamur işlerinde boya maddesi olarak kullanılır. Avustralya Hiperaktiv Çocukları Koruma Teşkilatı(HACSG)’na göre alerjik bünyeli insanların kaçınmaları gerektiği ifade edilmektedir.

14 … CO2 Gazı: E290 İnsan sağlığına zararlı bir gazdır. Meşrubatlarla aşırı miktarlarda alınması halinde çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Kola ve diğer Aromalar: Bütün aromalarda söz konusu olduğu gibi ara işlemlerde ve eritici ortamlarda etil alkolün kullanılabilmesi önem taşımaktadır. Ayrıca, bu tür içeceklerde TSE ve TÜRK GIDA Kodeksi de % 0.3 ‘e kadar alkol bulunabilmesine izin vermektedir. Sünî Tatlandırıcılar: Aspartam E951, Asesülfan E950, Sakarin E954 Bu ürünler’de; Aspartam, asesülfam ve sakarinin kombinasyonu kullanılmaktadır. Şeker hastalarının kullanımı oldukça düşük olması ve kullanan insanların yaş seviyelerinin yüksek olmasına rağmen alzaymer riski oluşturduğu bildirilmektedir. Fakat içeceklerde kullanımı, özellikle aspartamın içinde bulunan fenil alalin isimli amino asitin çocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır.

15 SUCUK SALAL SOSİS PASTIRMA

16 MEKANİK ET

17 ET ÇAMURU

18 L-SİSTAİN

19 UNLU ÜRÜNLER

20 PİZZA

21 CİPS

22 … LÜTFEN ÇOCUKLARINIZI OKUL KANTİNLERİNDEN VE FAST FOODLARDAN KORUYUN !

23

24

25 … GİMDES KEFALET KURUMU OLARAK ŞARTNAMEMİZE GÖRE ÜRETİCİ FİRMALARI DENETLİYOR

26 GİMDES HELAL SERTİFİKASI

27


"Dr.Müh.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER GİMDES BAŞKANI. 1.HELAL YAŞAM SİSTEMİ 2.HELAL LOKMA 3.MODERNİTE VE HELAL GIDA 4.DÜNYADA HELAL GIDA ARAYIŞLARI 5.TÜRKİYEDE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları