Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME."— Sunum transkripti:

1 EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME

2 Emziklilikte Süt Salgılanması ve Beslenme
 Süt Salgısının Oluşumu Doğuma yakın olan son bir-iki ayda süt salınımını gerçekleştiren laktojenik hormonların artışı ile olur. Doğumdan hemen sonra bebeği emzirme, meme başındaki uyarıcıları (reseptörler) harekete geçirir. Böylece memedeki süt kanallarına sütün dolması sağlanır.

3 Emzirmenin başlaması Prolaktin Memedeki Süt Kanallarına Süt Dolar
Oksitosin  Emme devam ettikçe Süt salınımı artar, devam eder

4 Kolostrum (ağız sütü) :
Anne memesinden ilk birkaç gün süreyle gelen süte denir. Kolostrum proteinlerden zengindir. İmminoglobilin içermesi açısından yeni doğanın ilk aşısıdır.

5 Emzirme; Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun, eşi bulunmaz bir beslenme yöntemidir ve anne ile bebek arasında duygusal bağların oluşmasında çok önemli bir etkiye sahiptir.

6    Beslenme : Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, emziklilik döneminde ihtiyaçlarını karşılayabilecek besin deposuna sahip olur. Süt veren kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak hem de sütün salgılaması sağlamak için enerji, protein, mineral ve vitaminleri yeterince almalıdır.

7 Emziklilikte Enerji İhtiyacı
Sütü ile bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir kadın günde ortalama ml süt salgılar. Bunun için 555 kkal sarf eder. Emziklilik döneminde günlük gereksinime kkal ekleme yapılmalıdır.

8 Beslenmenin Anne Sütüne Etkisi
Diyette doymamış yağ asitleri zengin ise anne sütünün doymamış yağ asidi oranı artmaktadır. Diyetin suda eriyen vitamin yönünden zengin olması sütün de vitamin değerini arttırmaktadır. Süt salgılanmasının arttırılması için; günlük sıvı alımı 2,5 – 3 Lt. olmalıdır.

9 Emzikli kadınlar için önerilen günlük enerji ve besin öğeleri:
Besin Öğeleri Normal Kadın Emziklilik Ek Enerji ( kkal) l Protein (g) Demir (mg) Kalsiyum (mg) Vit.A (IU) Tiamin - B1 (mg) Riboflavin - B2 (mg) Niasin(mg) Vitamin C (mg)

10 Emzikli Kadınlar İçin Gerekli Günlük Besin Tür ve Miktarları
Besin Grupları Normal Emziklilik(Ek) Süt,yoğurt, su bardağı s.b peynir dilim dilim Et-yumurta,k.baklagil yumurta et 1yumurta kadar (12 kaşık k.baklagil) (4 kaşık k.baklagil) 1 yumurta Taze meyveler pors pors. sebze pors pors. Ekmek dilim dilim Tahıllar( Pirinç,bulgur) porsiyon pors. Yağ gr. Şeker gr.


"EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları