Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Formüller Mustafa AÇIKKAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Formüller Mustafa AÇIKKAR."— Sunum transkripti:

1 Formüller Mustafa AÇIKKAR

2 Formül Nedir? Formüller, çalışma sayfasındaki değerler üzerinden hesaplama yapan denklemlerdir. Formül, eşittir işaretiyle (=) başlar. Örnek; =PI()*A2^2

3 Formülleri Oluşturan Parçalar
Fonksiyonlar Başvurular (veya Adlar); İşleçler Sabitler Bir formül yukarıdakilerden herhangi birini veya tümünü de içerebilir:

4 Formülleri Oluşturan Parçalar
Fonksiyonlar; PI() fonksiyonu pi: 3, değerini döndürür. Başvurular (veya Adlar); A2, A2 hücresindeki değeri döndürür. Sabitler; Bir formüle doğrudan girilen sayılar veya metin değerleri, örneğin 2. İşleçler; ^ (şapka işareti) işleci bir sayıyı bir kuvvete yükseltir , * (yıldız işareti) ise işleci çarpar.

5 Fonksiyonlar Fonksiyonlar, bağımsız değişken olarak adlandırılan özel değerleri belirli bir sırada veya yapıda kullanarak hesaplamaları gerçekleştiren önceden tanımlanmış formüllerdir. Fonksiyonlar, basit veya karmaşık hesaplamaları gerçekleştirmek için kullanılabilir. Örnek; =YUVARLA(B8;5)

6 Fonksiyonun Yapısı = ile başlar, ( Sol parantez ile devam eder,
=YUVARLA(B8;5) = ile başlar, Fonksiyon Adı yazılır, Büyük yada küçük harf olabilir. Noktalama işaretleri ve boşluk kullanılmaz. (: , . ? * \ & { } - + gibi) ( Sol parantez ile devam eder, Varsa, ; ile ayrılmış bağımsız değişkenler (parametreler) kullanılır, ) Sağ parantez ile biter.

7 İç İçe Geçmiş Fonksiyonlar
=YUVARLA(PI()*A2^2;5)

8 Başvurular (veya Adlar)
Başvuru, çalışma sayfası üzerindeki bir hücre veya bir hücre aralığını tanımlar. Örneğin; A2 ifadesi, A2 hücresinin değerinden bahseder. A2:C10 ifadesi ise A2 ile C10 hücreleri arasında kalan tüm hücrelerden bahseder

9 Sabitler Hesaplanmamış, bu yüzden de değişmeyen bir değerdir.
Örneğin, 210 sayısı ve "Üç Aylık Gelir" birer sabittir. Bir ifade veya bir ifadenin sonucu olan değer sabit değildir.

10 İşleçler İşleçler, bir formülün öğeleri üzerinde yapmak istediğiniz hesaplama türünü belirtir.

11 İşleç Türleri Aritmetik İşleçler Karşılaştırma İşleçleri
Toplama, çıkarma veya çarpma gibi temel matematiksel işlemleri yapmak için; sayıları birleştirmek ve sayısal sonuçlar üretmek için, aşağıdaki aritmetik işleçleri kullanın Karşılaştırma İşleçleri İki değeri karşılaştırmak için kullanılan işleçlerdir. Bu iki değer, işleçler kullanılarak karşılaştırıldığında sonuç mantıksal bir değerdir. (DOĞRU veya YANLIŞ).

12 Aritmetik İşleçler + (artı işareti) Toplama (3+3)
– (eksi işareti) Çıkarma (3–1) Negatif yapma (–1) * (yıldız işareti) Çarpma (3*3) / (ileri eğri çizgi) Bölme (3/3) % (yüzde işareti) Yüzde (%20) ^ (şapka işareti) Üs (3^2)

13 Karşılaştırma İşleçleri
= (eşit işareti) Eşittir (A1=B1) > (büyüktür işareti) Büyüktür (A1>B1) < (küçüktür işareti) Küçüktür (A1<B1) >= (büyüktür veya eşittir işareti) Büyüktür veya eşittir (A1>=B1) <= (küçüktür veya eşittir işareti) Küçüktür veya eşittir (A1<=B1) <> (eşit değildir işareti) Eşit değildir (A1<>B1)

14 Bazı Fonksiyonlar ve Örnekler
TOPLA: Toplama işlemi yapar. =TOPLA(A2:C10) =TOPLA(A2;C10) MAK: Sayıların en büyüğünü alır. =MAK(B10:Z11) MİN: Sayıların en küçüğünü alır. =MİN(A2;C2;E2;Z256) ORTALAMA: Sayıların ortalamasını alır. =ORTALAMA(A1;D3;E1:G4)

15 Bitti


"Formüller Mustafa AÇIKKAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları