Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

mantIKSAL OPERATÖRLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "mantIKSAL OPERATÖRLER"— Sunum transkripti:

1 mantIKSAL OPERATÖRLER

2 MantIksal metod nedir? Mantıksal operatörler adında anlaşılacağı gibi elde edilen verilerin mantıksal olarak sınanmasında kullanılan işlemcilerdir. Karşılaştırma operatörlerinin PHP programımız içindeki yol ayrımları olduğunu söylemiştim. Verilen değerlere göre akışı belirliyorduk. Mantıksal operatörlerde yolu belirlemizde bir ya da daha fazla etken varsa programın karar vermesinde yardımcı olacaklardır.İyi, kötü hepimiz kararlar alırız. “Eğer o gelirse ben bu akşam gelmem”. Bu cümlede sadece bir kişiden bahsettik. PHP içinde de bunu kurgularken sadece “if” kalıbını kullanabiliriz. Ancak şartımızı, “Eğer o ve eşi gelirlerse ben gelmem” olarak değiştirdiğimizde, karşımıza kontrol edilmesi gereken iki durum çıkıyor. İşte PHP içinde bu tür sınamaları yaparken if döngüleri içinde mantıksal operatörlerden faydalanırız.

3 Bildiğiniz gibi matematiksel işlemler belirli bir sıraya göre çözülür
Bildiğiniz gibi matematiksel işlemler belirli bir sıraya göre çözülür. Sırasıyla; parantez içleri, üslü ifadeler, çarpma -bölme ve en son toplama-çıkarma işlemleri yapılır. Birazdan ve/veya operatörlerini incelerken her iki sınama içince 2 adet operatör göreceksiniz. Bir döngü içinde bunları kullanmak istediğinizde PHP önce || ve && işlemlerini yapar sonra or ve and işlemlerini gerçekleştirir. Tek bir olay için ikisinide kullanabilirsiniz

4 Mantıksal Operatörler Nelerdir ?
“||” – “or” veya operatörü Yukarıdaki bilgiler ışığında her iki ifadeyide kullanabiliriz. Verdiğimiz şartlardan hepsinin ya da herhangi birinin geçerli olması durumunda sonuç “true” (doğru) olacaktır. Hiçbiri doğru değilse “false”(yanlış) olacaktır. doğru – doğru = doğru yanlış – doğru = doğru yanlış – yanlış = yanlış

5 ekran görüntüsü ! Değil Operatörü Yukarda kullandığımız operatörlerden sonra “!” işaretini kullanırsak, sonucu tersine çevirmiş oluruz. Bir üstteki örnekte PHP kodu içindeki “and” ifadesini “and!” ifadesiyle değiştirin. Sonucun tam tersine döndüğünü göreceksiniz. xor Şarta Bağlı Veya Verdiğimiz şartlardan bir tanesinin doğru olması durumunda sonuç true(doğru) olacak. İyi de aynı işlemi or operatörü ile de yapıyorduk. Tamam haklısınız. xor operatörünün en önemli farkı ise; verdiğimiz şartların hepsinin doğru olması durumunda sonuç false(yanlış) olacaktır. or operatörü kullanmış olsaydık. Hepsinin doğru olması durumunda da sonuç doğru(true) çıkmalıydı.

6 Mantıksal Operatörler tablosu
Umarım aşağıdaki tablo buraya kadar anlattıklarımın bir özeti olur. Bu tabloda verdiğimiz koşulun tüm mantıksal operatörler tarafından nasıl sonuçlandırıldığını görebiliriz. $a değişkeninin 5′ten küçük, $b değişkeninin 7 ‘den büyük olması şartını inceleyelim.

7

8 SİNEM DENİZ 11-C/320


"mantIKSAL OPERATÖRLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları