Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Journal Citation Reports (JCR)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Journal Citation Reports (JCR)"— Sunum transkripti:

1 Journal Citation Reports (JCR)
Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim Zehra TAŞKIN BBY308

2 JCR Nedir? Web of Science’dan alınan dergi verileri işlenir, değerlendirilir, hesaplanır ve “DÜNYANIN EN ÖNEMLİ DERGİLERİ” Journal Citation Reports aracılığı ile sunulur. Dergi Atıf Raporları Web of Science Dergi A Dergi B Dergi C Makale düzey verisi. Dergi düzey verisi.

3 JCR Nedir? Web of Science’da 3 yıl aralıksız yayınlanmış bir dergi JCR’a girebilir. JCR atıf verilerine dayanarak ölçülebilir istatistiksel veri sağlar. Bir yayının global araştırma toplumu içindeki etki ve nüfuzunu belirlemeye yardımcı olur. Dergi ve kategori verilerini içerir

4 JCR’a Nasıl Erişirsiniz?
Web of Science’ın da içinden taranabildiği Web of Knowledge arayüzünden taranabilir. Hacettepe Üniversitesi’nin JCR aboneliği bulunmaktadır. Kampüs içinden ya da kampüs dışından proxy ayarları yapılarak erişim sağlanabilir.

5 JCR’ın iki edisyonu vardır.
Her yılın temmuz ayında bir önceki yıla ait veriler sunulur. Dergiler konu kategorisi, yayıncı ve ülkeye göre listelenebilirken, tek bir dergi için tarama yapmak da mümkündür.

6 JCR’ı Kimler Kullanır? Ben bir akademisyenim ve makalemi yayınlatmak istiyorum, hangi dergide yayınlatırsam akademik olarak otorite olabilirim ve sesimi daha çok kişiye duyurabilirim? Ben bir kütüphaneciyim, koleksiyonumu geliştirmek istiyorum. hangi kaynakları edinirsem koleksiyonum zenginleşir? Ben bir yayıncıyım. Rakiplerim nerede, ben neredeyim takip etmek istiyorum.

7 Kullanım Senaryoları

8 Senaryo 1 Çalışmakta olduğum üniversitede jeoloji mühendisliği bölümü açıldı ve kendileri için bu konu ile ilgili otorite dergilere abone olmamızı istiyorlar. Jeoloji ve Jeoloji mühendisliği ile ilgili dergiler ve etki faktörleri ile bu alanların genel değerlendirmesini nereden bulabilirim?

9 Ctrl tuşu ile birden çok alanı seçmek mümkün
Ctrl tuşu ile birden çok alanı seçmek mümkün. Biz Geology ve Engineerin – Geology konularını seçiyoruz.

10 Impact Factor’e (etki değeri) sıralama yapmak mümkündür
Impact Factor’e (etki değeri) sıralama yapmak mümkündür. Bu sayede bu alanlardaki en etkili dergiler en yüksek puanlıdan düşüğe sıralanacaktır.

11 Herhangi bir dergiye tıklandığında o dergi ile ilgili bilgilere ve hesaplamaların nasıl yapıldığına ilişkin hesaplamalara ulaşmak mümkündür.

12 Etki değeri, 5 yıllık etki değeri, kendine atıfları gibi rakamlar her dergi için hesaplanmaktadır.

13 Aynı zamanda her bir dergi için grafiksel açıklamalar da yapılmıştır.

14 Jeoloji ve Jeoloji mühendisliği alanında en etkili dergiler;

15 Jeoloji ve Jeoloji mühendisliği kategorisinin genel değerlendirmesi;

16 Jeoloji ve Jeoloji mühendisliği kategorisinin genel değerlendirmesi;
Bir alana dair genel istatistikleri bilmek, spesifik değerlendirmeleri daha tutarlı yapabilmek açısından önemlidir.

17 Senaryo 2 JCR’da dizinlenmekte olan Türk dergilerini ve değerlerini nasıl görebilirim?

18

19

20 Senaryo 3 2008 yılından sonra JCR’da yer alan dergilerin isim değişikliği yapmış olanlarını nasıl bulabilirim.

21 Açılan her sayfanın sağında yer alan “Journal Title Changes” bağlantısı kullanılarak dergi isim değişikliklerini takip etmek olanaklıdır.

22 Senaryo 4 Üniversitemin aboneliği bulunan Emerald yayınevine ait sosyal bilimler dergilerinin etki değerlerini görmek istiyorum. Nereden bulabilirim?

23

24

25 Senaryo 5 Çok etkili bir dergi olduğunu bildiğim Nature dergisinin JCR’daki değerlerini görmek istiyorum. Nasıl bulabilirim?

26

27 Test JCR’da yer alan Türk dergilerinden en çok kendine atıf yapan dergiyi bulunuz. Wiley Blackwell yayınevine ait dergileri bulunuz ve etki değerine göre sıralayınız İnterdisipliner mühendislik alanı ile endüstri mühendisliği alanını kategorisel olarak aldıkları toplam atıf sayılarına göre karşılaştırınız. Yunanistan dergileri ile Türk dergileri arasında bir karşılaştırma yapınız.


"Journal Citation Reports (JCR)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları