Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ISI WOK- Web of Science Kullanıcı Eğitimi Metin TUNÇ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ISI WOK- Web of Science Kullanıcı Eğitimi Metin TUNÇ"— Sunum transkripti:

1 ISI WOK- Web of Science Kullanıcı Eğitimi Metin TUNÇ
Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş TÜBİTAK Mustafa İnan Toplantı Salonu 20 Nisan 2010, SALI

2 Çeşitlilik Çeşitlilik: Disiplinler arası
Araştırmanın tüm alanları 200ün üzerinde kategori içerir Toplamda dergi Yalnızca pozitif bilimlerde üzerinde başlık (SCl) Sosyal Bilimler– >3.500 başlık Beşeri Bilimler – >1.395 başlık

3 Çeşitlilik Otorite Otorite: Değerlendirilerek seçilmiş içerik
Her Web of Science dergisi kendi alanına etkisi için tek tek seçilir. Seçme kriterleri , adil, zaman kontrolü. Tarafsız Yayıncı, araştırma değerlendirmesi – Ticari, Dernek, Açık Erişim yayınları v.b.

4 Çeşitlilik Otorite Derinlik Derinlik! 1900 Bilim dalarında (SCI)
Geriye doğru kapsam 1900 Bilim dalarında (SCI) 1956 Sosyal Bilimlerde (SSCI) 1975 Beşeri Bilimlerde (A&HCI) Tüm veriler aynı sistem ve teknikle indekslenir bu sebeple yüksek kaliteli kapsam ve seçicilik muhafaza edilir

5 Benzersiz Veri Çeşitlilik Otorite Derinlik Veri: Benzersiz kapasite
Araştırmanın ileriye ve geriye yapılan atıflara (Times Cited) ve yaptığı atıflara (Cited References) bakılabilir. Alışılagelmiş serbest-metin arama teknolojisiyle makaleye erişilemez Atıf saymayı ölçerek belli bir makalenin etkisini ölçme

6 Atıflar 2000 Atıf Sayısı Yapılan Atıflar İlişkili Kayıtlar 2004 2006
2003 2007 2000 Yapılan Atıflar 2000 İlişkili Kayıtlar 1974 1998 2004 1993 1999 2002 1994

7 Doküman tipi - Baştan sona İndeksleme
Tüm Alanlar Makale Bibliyografya Bibliyografik öğe Kitap Eleştirisi Düzeltme Veritabanı Eleştirisi Editör Yazıları Donanım Eleştirisi Kağıt boyu Toplantı Özeti Yeni Öğeler Yeniden Basım Eleştiri Yazılım Eleştirisi Yalnızca Beşeri Bilimler Sanat Sergileri Eleştirileri Dans Eleştirileri Pasaj Kurgusal Yaratıcı Yazılar Film Eleştirisi Müzik Eleştirisi Music Score Music Score Review Şiir Plak Eleştirisi El yazması Tiyatro Eleştirisi TV Eleştirisi Radyo Eleştirisi

8 Atıf İndeksi (Citation Index) – Değer katar
Araştırma kavramlar ve terminoloji geliştirdiği için araştırmanın dili devamlı değişir. Bundan dolayı metin için aranan kritik bilgi ıskalanabilir LAV (Europe) HTLV-III (USA) HIV + many variants, “SIV” ??? 1983 1987 Present Future Bu makale yüksek oranda atıf almış ve konu ile alakalı ama HIV terimi içermiyor. Bu nedenle, “HIV” terimini arayarak bu kayda erişilemez, fakat alıntıları kullanarak kolayca bulunabilir.

9 Atıf Referans Araması - Yararları
Makale yazarları tarafından belirlenmiş yayınlanan çalışmalar arasındaki ilişkilerle zaman içinde ileriye ve geriye harekete olanak tanır Daha önceden bilinmeyen bilgilere ulaşmak Sizin yada başkasının araştırmasının kullanım izleri Geriye doğru “Atıf Referansları” Atıf referanslarını konu terimi gibi kullanma Araştırma sayfaları arasındaki gizli ilişkileri keşfetme

10 1999 1999 Atıf Referans Araması Geleneksel Arama Atıf Referans Araması
2004 sayfa 2001 sayfa 1987 sayfa 1993 sayfa 1999 1999 1996 sayfa 1996 sayfa 1982 sayfa 1982 sayfa 1957 sayfa 1957 sayfa

11 Atıf Referans Araması– Dergi Makalesi
M.A. Marra, S.J.M. Jones, C.R. Astell, et al. “The genome sequence of the SARS-associated coronavirus .” SCIENCE, 300 (5624): , May 30, 2003. Arama ifadesi: Atıf yapılan yazar = marra m* Atıf yapılan çalışma = science*

12 Atıf Referans Araması Arama için atıf yapılan çalışma kısaltmaları, değişik biçimler ve filtrelemeler… dergi kısaltmalarının Thomson ISI listesi dergi başlıkları kısaltmaları içindir.

13 Cited Reference Look-up table
Makale Atıfları tüm yıllar ve tüm indeksler için sayılır. Yazar isminden önce İkincil Yazar Atıfları eksiltili anlatıma sahip olacaktır. Mavi renkli Atıf referansları diğer kayıtlara linklerdir. Öğelere atıflar Web of Science içinde indekslenmez (kitaplar, sanat kitapları v.b.) ve atıf referans değişikliği olanlar siyah olarak gösterilir.

14 Atıf Referansları taramalı tablosu
Web Of Science kapsamındaki makaleler için tam metin ve kaynak başlığını görüntüleyebilirsiniz.

15 Düz metin Atıf Referansları kapsam dışı olan atıflardır ki; bunlar Web of Science tarafından indekslenmemiştir. Veya yazar tarafından yanlış atıf gösterilmiştir (atıf referans farklılığı) Atıf Referansları Mavi Atıf referansları tam metne linklerdir. (abone olunan yıla göre sınırlıdır.)

16 Atıf Referansları Bileşenleri – Dergi Makalesi
Atıf Sayısı (Cited Times) Web Of Science veritabanı kapsamındaki diğer çalışmalar tarafından yapılan atıfların sayıs Atıf yapılan Yazar (Cited Author) Birinci yazarın soyadından 15 karakter, bir boşluk, ve adının kısaltması. Sağlanmış ise bütün adı. Atıf yapılan çalışma (Cited Work) dergi alıntısının başlığı standartlaştırılmış 20 karakter kısıtlama ile sınırlandırılmıştır. Atıf yapılan Yıl Atıf yapılan yayının yılı Cilt Cilt numarası, 4 karakter ile sınırlıdır Sayfa Atıf yapılanın başlangıç sayfa numarası, 5 karakter ile sınırlıdır. Makale numaraları sayfa numarası ile yayınlanmamış dergiler için indekslenir.

17 Atıf Uyarısı Belirlediğiniz sayfalara yeni atıfları izlemek için atıf uyarıları kurabilirsiniz. Bunun için ISI Web of Knowledge portalında adresiniz ve şifreniz ile kayıt yaptırmanız yeterlidir.

18 Atıf Uyarısı (devam) Uyarı kurduğunuzda bir doğrulama alacaksınız. Web of Science’a yeni makale atıfı eklendiğinde bir bildirisi alacaksınız. Giriş yaptığınızda, Web of Knowledge - My Citation Alerts bölümünde uyarı bilgileri görüntülenir. Bu sayfada bir yıl sonra sona eren uyarılarınız yenilenebilir.

19 Bir arama seçeneği seçin
ÖRNEK ARAMA Web of Knowledge Ana Sayfa Bir arama seçeneği seçin Açıklayıcı Web kütüphanenizi, uyarıları ve kaydedilmiş aramaları yönetmek Kişisel profil oluşturmak için ve kişisel özelliklerin avantajları için kayıt Aramalarınızı 1,2, ya da 4 hafta; yıl, son 5 yıl; veya bir tarih aralığı olarak sınırlandırabilirsiniz. Tüm atıf indeksleri varsayılan olarak seçilmiştir. YENİ SEÇENEKLER

20 Konu Arama Örnek: (bird* or avian) and (flu or influenz*)
Aranacak terimlerinizi girin. Arama alanlarınız varsayılan olarak AND operatörü ile bağlanır. Arama alanı açılır mönüden seçilebilir

21 Dizin Desteği ile Arama
Terim indeksi Yazar, Yazar Grubu, ve Kaynak Başlık alanları için kullanılabilir. Büyüteç simgesine tıklayarak indekse bakılabilir.

22 Dizin Desteği ile Arama
Terimin bir parçası girilerek arama yapılabilir veya alfabetik yerleşik terimler listesi kullanılabilir. ADD tıklanarak terimler aşağıya eklenir ve sonra OK tuşuna basılarak esas Arama sayfasına eklenir.

23 Gelişmiş Arama İki alan etiket karakteri ve küme bileşenleri kullanarak karmaşık sorgular oluşturmanıza olanak tanır.

24 Arama sonuçları / Özet Arama ifadeniz ve toplam sonuç sayısı sayfanın üstünde görüntülenir. Görüntülenen sonuç sayısını seçebilirsiniz. Açılır mönü kullanılarak sonuçların sıralanmasını değiştirebilirsiniz. Sıralama; en yeniden başlayarak tarih, atıf sayısı, yayın yılı, ilgililik, ilk yazar, veya kaynak başlığı olarak seçilebilir. Makale başlığına tıklayarak makaleye ulaşılabilir.

25 Kayıt Görüntüleme

26 Tam bir bibliyografik kayıt
Tam metne linklemeler bulunur. Tüm yazar isimleri indekslenmiş ve aranabilir. EndNote Web’e aktarım yapılabilir. Yazar özetinin tamamı indekslenmiştir ve aranabilirdir. Yazar Anahtar Kelimeleri yayınlanmış materyaldeki gibi indekslenmiştir. KeyWords Plus atıf yapılan makalelerin başlıklarından harmanlamadır. Yazar iletişim bilgileri yayınlanmış öğe erişilebilir olduğunda indekslenmiştir. Yazarın adresi mevcut ise görüntülenir.

27 Tam Kayıt / Öğeler Yazar adı
Tüm yazarların adları indekslenmiştir – soyadı ve 5 harfe kadar isim Başlık Yayınlanmış olan gibi tam makale başlığı. İngilizce olmayan başlıklar Amerikan İngilizcesi ile çevrilir. Kaynak Bilgisi Dergi başlığı, Cilt, Sayı, Sayfa Aralıkları, Tarih Özet Tam yazar özeti. Yabancı dildeki özetler indekslenmez. Karakter sayısında sınır yoktur. Yazar Anahtar Kelimeleri Orijinal yayındakileri içerir KeyWords Plus Atıf yapılan referansların başlıklarından seçilir Adres Yazar iletişim bilgileri sağlama sırasında elde edilir. Yazar adresi adres alanındaki ilk satır gibi listelenir.

28 En son atıf yapan 3 makale burada listelenir.
Yapılan Atıflar Cited By tıklanarak bu makaleye atıf yapan öğeler görülebilir. Bu numara bu makaleye atıf yapıldıkça veritabanına eklenerek değişecektir. En son atıf yapan 3 makale burada listelenir.

29 Yapılan Atıflar Bu makaleler H5N1 virüsü üzerine olan makaleye atıf yapmışlar.

30 Kayıt Detayları View Related Records tıklanarak bu makale ile ilgili diğer kayıtlar görüntülenebilir. References’a tıklama bu makalenin kaynakçasını ya da bu makalenin atıflarını listeler Eğer kurumunuz abone ise Journal Citation Reports gibi diğer Thomson Scientific ürünlerine linkler bulunur

31 İlgili Kayıtlar Örneği
İlgili Kayıtlar (Related Records) sonuçları arama sonuçlarınızın içinde üst kısımda bulunan esas kayıt ile en fazla paylaşılan referanslar sıralanır. Bu paylaşılan referansları görmek için numaraya tıklanılabilir. İlgili Kayıtlar Örneği Bir İlgili Kayıtlar (Related Records) araması ile, sorgunuz için özel kelimeler olmaksızın konunuz hakkında daha fazla ilgili kayıta erişebilirsiniz.

32 Sonuçları Filtreleme ve Analiz etme
100,000in üzerindeki sonuçlar Kurum Adı, Yazar, Yayın yılı, Ülke/Bölge ve Konu Alanı kullanılarak filtrelenebilir. Atıf Sayısı ve İlgili Kayıt Sonuçları kapsamında filtreleme yapabilirsiniz. Analyze Results düğmesine tıklanarak sonuçlar Kurum Adı, Yazar, Yayın yılı, Ülke/Bölge ve Konu Alanına göre dizilebilir.

33 Sonuçları Filtreleme more… linki ile; 100 öğe görüntülenecektir. Hangilerini görmek istiyorsanız seçip, Refine tuşuna tıklayın.

34 Sonuçları Analiz etme Sonuçlarınızın içinde bir alan seçip Analyze tuşuna basın. 100,000 sonucun en yüksek derecesi sıralanır. Analiz sonuçlarınızı elektronik çizelgelere aktarımlı metin dosyası olarak kaydedebilirsiniz. Sonuçlar dereceleri ile sıralanır. Görmek istediğiniz sonuçları işaretleyerek View Records tuşuna tıklayın.

35 Kayıtlar İçin Çıktı Biçimleri
Marked List linki ile kaydettiğiniz kayıtları görebilirsiniz. Marked List oluşturmak için üç seçenek bulunur: - Selected Records seçeneği ile, kaydın solundaki çek kutusunu çek ettikten sonra Add to Marked List tuşuna basılarak - All Records on this page seçeneği kullanılarak sayfadaki tüm kayıtlar işaretlenir. Records __ to __ seçeneği ile işaretlemek istenen kayıt aralığını belirleme

36 İşaretlenmiş Kayıtlar ile çalışma
Yazdırdığınız, kaydettiğiniz veya listesinde bulunmasını istediğiniz alanları seçin Çıktı seçeneklerini belirle. İşaretlenmiş kayıtlar Marked List sayfasının en altında bulunur.

37 Arama Geçmişi Arama ifadeleri bir arama geçmişinde muhafaza edilir.
Boolean operatörleriyle kümeler birleştirilir. 20nin üzerinde küme bir geçmiş gibi kaydedilebilir.

38 Arama Geçmişini Kaydetme
Search History ya da Advanced Search sayfalarından Save History tuşuna tıklayarak aramanızı kaydedebilirsiniz. 20den fazla arama ifadesini kaydedebilirsiniz.

39 Kaydedilmiş Arama Geçmişini Çalıştırma
Open Saved History veya My Saved Searches tuşlarına tıklayarak kaydedilmiş bir arama çalıştırılabilir.

40 BİLİMSEL YAYINCILIKTA ATIF SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRMELER

41 Çeşitlilik Çeşitlilik: Disiplinler arası
Araştırmanın tüm alanları 200ün üzerinde kategori içerir Toplamda dergi Yalnızca pozitif bilimlerde üzerinde başlık (SCl) Sosyal Bilimler– >3.500 başlık Beşeri Bilimler – >1.395 başlık

42 Çeşitlilik Otorite Otorite: Değerlendirilerek seçilmiş içerik
Her Web of Science dergisi kendi alanına etkisi için tek tek seçilir. Seçme kriterleri , adil, zaman kontrolü. Tarafsız Yayıncı, araştırma değerlendirmesi – Ticari, Dernek, Açık Erişim yayınları v.b.

43 Çeşitlilik Otorite Derinlik Derinlik! 1900 Bilim dalarında (SCI)
Geriye doğru kapsam 1900 Bilim dalarında (SCI) 1956 Sosyal Bilimlerde (SSCI) 1975 Beşeri Bilimlerde (A&HCI) Tüm veriler aynı sistem ve teknikle indekslenir bu sebeple yüksek kaliteli kapsam ve seçicilik muhafaza edilir

44 Benzersiz Veri Çeşitlilik Otorite Derinlik Veri: Benzersiz kapasite
Araştırmanın ileriye ve geriye yapılan atıflara (Times Cited) ve yaptığı atıflara (Cited References) bakılabilir. Alışılagelmiş serbest-metin arama teknolojisiyle makaleye erişilemez Atıf saymayı ölçerek belli bir makalenin etkisini ölçme

45 YÖK/UAK AKADEMİK ATAMA VE YÜKSELME KRİTERİ
Web of Science atıf dizinleri bilimsel değerlendirmelerde temel referans kaynaktır. YÖK/UAK AKADEMİK ATAMA VE YÜKSELME KRİTERİ “Başvurulan doçentlik bilim alanı ile ilgili, SCI Expanded, SSCI veya AHCI kapsamındaki dergilerde, adayın yaptığı lisansüstü ve/veya uzmanlık tezlerinden (yan dal uzmanlık tezleri bu kapsam dışındadır) üretilmemiş, en az biri adayın birinci isim olduğu özgün araştırma makalesi niteliğinde olmak koşuluyla, doktora veya tıpta uzmanlık unvanı aldıktan sonra yaptığı çalışmalardan en az üç makale (editöre mektup, özet ve kitap kritiği hariç) yayımlamış olmak.”

46 Journal Citation Reports Hakkında
Web of Science’dan alınan dergi verileri işlenir, değerlendirilir, hesaplanır ve “DÜNYANIN EN ÖNEMLİ DERGİLERİ” Journal Citation Reports aracılığı ile sunulur. Dergi Atıf Raporları Web of Science Dergi A Dergi B Dergi C Makale düzey verisi. Dergi düzey verisi.

47 Journal Citation Reports Neden Önemlidir?
“Etki Faktörü” uluslararası anlamda önemli dergi performans ölçüm yöntemlerinden biridir. Kütüphaneciler, araştırmacılar, yazarlar, öğrenciler, editörler ve yayıncılar için yol göstericidir ve benzersiz bir araçtır. Bu benzersiz veriyi tamamen TARAFSIZ bir hesaplama yöntemi ile yalnızca JCR sağlar. Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş.

48 Journal Citation Reports Kimler İçin?
Ben bir akademisyenim ve makalemi yayınlatmak istiyorum, hangi dergide yayınlatırsam akademik olarak sesimi daha çok kişiye duyurabilirim? Ben bir kütüphaneciyim, koleksiyonumu geliştirmek istiyorum. hangi kaynakları edinirsem koleksiyonum zenginleşir? Ben bir yayıncıyım. Hakemli bilimsel dergimiz nasıl bir performans ortaya koymuş?

49 Atıf İstatistikleri ve faydalı ek detaylar.
Hesaplamayı görüntülemek için her bir istatistiğe tıklayın Her bir ölçü için detaylı istatistikler sağlanır.

50 Atıf İstatistikleri ve faydalı ek detaylar.
Atıf veren ve atıf yapılan dergiler verisi ile dergilerin birbirleriyle ilgilerini tespit edin.

51 Atıf İstatistikleri ve faydalı ek detaylar.
Grafiksel özetlemeler istatistiklerin kolayca anlaşılmasına yardımcı olur.

52 ISI Kew of Knowledge Diğer Atıf Veritabanları
Conference Proceedings Citation Index İki Edisyon: - Science - Social Sciences & Humanities 120,000’den fazla konferansa ait bildiri, Her yıl yaklaşık 12,000 yeni konferansa ait bildiriler, Toplamda yaklaşık 6 milyon konferans bildirisi, Her yıl 400,000’in üstünde yeni bildiri, Haftalık güncelleme, 1990’dan günümüze arşiv kapsamı, Ön basım, dizi, kitap, dergi ve rapor biçimlerinde yayınlanan konferans bildirilerinden kapsamlı, disiplinler arası ve uluslararası içerik.

53 BIOSIS Previews Yaşam Bilimlerinde En Geniş Kapsamlı Alan Dizini
Biology, life sciences, agriculture, biodiversity, biotechnology, botany, drug discovery, gene therapy, marine biology, wildlife conservation, zoology, .... BIOSIS Veritabanı; Biological Abstracts 1926 – günümüze Dergilerle (6,000+) beraber konferans(1,500+) bildirileri, kitaplar ve patentler CAS ve MeSH sistemleri ile entegra araştırma

54 FSTA (Food Science & Technology Abstracts®)
TANIM: International Food Information Service tarafından yayınlanan yiyecek ve meşrubat veritabanıdır. Gıda Bilimi, gıda teknolojisi ve insan beslenmesinin gıdalar ile ilişkisi üzerine uygulamalı araştırmalar sağlar. Bu geniş Gıda Bilimi veritabanı ’den fazla kayıt içerir. FSTA ilk Pazar araştırmalarından paketlenmesine kadar gıda üretimin tüm aşamalarını kapsar. ISI Web of Knowledge parçasıdır

55 CAB Abstracts CAB Abstracts
Kapsamlı Tarım & Uygulamalı Yaşam Bilimleri Araştırması Disiplinler Tarım, ormancılık, insan beslenmesi, veterinerlik ve çevre alanlarını kapsar biçimde uygulamalı yaşam bilimlerinde içerik Kapsam 1910’dan günümüze 300,000’den fazla kayıt her yıl eklenmektedir. 6.9 milyon toplam kayıt Kayıtların %95’i İngilizce özetli 9,000 süreli yayın; 3,500 kitap ve konferans bildirisi 150 ülkeden ve 50 farklı dilde literatür

56 Derwent Innovations Index
35 milyon patent için 17 milyon icat açıklaması 41 yetkili patent yayınlayıcısı 1966dan günümüze kapsam, haftalık güncellemeler 1996’dan beri Japonya’dan bütün patentler Her hafta eklenen 20,000’nin üzerinde patent Anahtar kelime ve atıf taramaları ile patent temini Web of Science gibi diğer Web of Knowledge kaynaklarında çapraz sorgulama imkanı

57 Diğer Önemli Bilimsel Atıf Dizinleri
Inspec® (1898-present) A comprehensive index to the global journal and proceedings literature in physics, electrical/electronic engineering, computing, control engineering, and information technology. [ more ] [ hide ] Includes Inspec Thesaurus, Classification Codes and other specialized search aids Backfiles available to 1898 MEDLINE® (1950-present) The U.S. National Library of Medicine® (NLM®) premier life sciences database. Explore biomedicine and life sciences, bioengineering, public health, clinical care, and plant and animal science Search precisely with MesH terms and CAS registry numbers; link to NCBI databases and PubMed Related Articles Backfiles to 1950 Zoological Record® (1864-present) The world’s leading taxonomic reference and oldest continuing database of animal biology. [ more ]

58 Mikro Bilgi A.Ş. iletişim bilgileri
İSTANBUL MERKEZ Ebulula Caddesi Ülgen Sokak No: İstanbul / Türkiye Tel: Faks: ANKARA OFİS Tunus Caddesi 44/ Ankara / Türkiye Tel: Faks:

59 TEŞEKKÜRLER... SORU-CEVAP ?


"ISI WOK- Web of Science Kullanıcı Eğitimi Metin TUNÇ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları