Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi."— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi durmaktadır. İletişimin sağlıklı kurulduğu ortamlarda bireyler huzurlu olmaktadır.

2 İletişimin ögeleri: Gönderici: İletiyi hazırlayan, gönderen kişidir. Alıcı: İletinin gönderildiği, iletiyi alan kişidir. İleti: Gönderilmek istenen bilgi, düşünce, duygu ve benzeri mesajlardır. Kanal: İletinin göndericiden alıcıya ulaştığı yol, araçtır. Bağlam: İletişimin gerçekleştiği ortamdır.. Dönüt: İletideki amacın yerine getirilmesidir.

3 Yüklem yargı bildirir mi?
İletişim Tablosu İleti(Mesaj Yüklem yargı bildirir mi? Kanal Sözlü-yazılı Gönderici (Kaynak) Öğretmen Alıcı Öğrenci Dönüt Evet, yüklem yargı bildirir. Bağlam Sınıf ortamı

4 Ben de seni çok seviyorum
İleti(Mesaj Seni çok seviyorum. Gönderici (Kaynak) Aşık Kanal Sözlü Alıcı Sevgili Dönüt Ben de seni çok seviyorum Bağlam Sahil

5 Gösterge: Kendi dışında başka bir şeyi gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen işaret, kelime, nesne, görünüş ve olgular göstergedir. En küçük gösterge birimi sestir ve sesler bir araya gelerek göstergeyi oluşturur. İletişim göstergeler (işaretler) aracılığı ile sağlanır. İnsanlar iletisini alıcıya göstergeler yardımıyla iletir. İletişimde varlık ve objeler değil onların sembolü olan göstergeler kullanılır. Resimler, müzik parçaları, flamalar, trafik işaretleri, edebi metinler gösterge olarak ele alınır. Örneğin: Ülkelerin bayrakları, onların bağımsızlıklarının göstergesidir. En yaygın gösterge dil göstergesidir. (Kalem dediğimizde çıkan sesler)

6 Gönderge: Dil işaretinin ifade ettiği (ister dil dışı yahut gerçek dünya, ister hayalî) varlığın bizzat kendisidir. (kalemin kendisi) Gösteren:Bir göstergenin sesteki ve yazıdaki karşılığıdır.(K-A-L-E-M)

7 Gösterilen :Bir dil göstergesinin zekamız ve deneyimlerimizle kazandığımız içeriği açıklamasıdır.
(kalem dendiğinde kafamızda canlanan şey)

8 Dil göstergesi dışında sosyal ve doğal göstergeler de vardır.
Doğal göstergeler:(Belirti) Amacı olmayan, kendiliğinden gerçekleşen göstergelerdir. (Ateş yüksekliği,duman gibi)

9 Sosyal göstergeler: (Belirtke) Kendi varlık sebebi dışında bir hususu ifade için kullanılan, toplumun diğer üyeleri tarafından anlaşılan göstergelerdir. (Trafik işaretleri,mors alfabesi,çeşitli vücut hareketleri) Örneğin ‘’sonbahar’’ kelimesinin yaşlılar için ve gençler için iki ayrı göstergesi vardır: Yaşlılar  Sonbahar  Anılar. Gençler  Sonbahar  Yaz tatilinin bitmesi ve okulların açılması.

10 Görsel gösterge: (İkon) Görsel ifade edilen göstergelerdir
Görsel gösterge: (İkon) Görsel ifade edilen göstergelerdir.(Fotoğraf,resim,portre) Simge:Uzlaşmaya bağlı olarak soyut ve sayılamayan tek bir gösterilene göndermede bulunan görsel biçimidir.(Zeytin dalı,kum saati,güvercin)

11 İletişim Çeşitleri: a. Dille gerçekleştirilen iletişim. b. Jest ve mimiklerle gerçekleştirilen iletişim. c. Resim, şekil, çizgi gibi sembollerle gerçekleştirilen iletişim. d. Simgelerle gerçekleştirilen iletişim.


"İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları