Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HENRY PURCELL www.muzikegitimcileri.net ©2006 ( 1658 - 1695 ) HAZIRLAYAN : GÜLCİHAN KENDİ www.muzikegitimcileri.net ©2006.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HENRY PURCELL www.muzikegitimcileri.net ©2006 ( 1658 - 1695 ) HAZIRLAYAN : GÜLCİHAN KENDİ www.muzikegitimcileri.net ©2006."— Sunum transkripti:

1 HENRY PURCELL www.muzikegitimcileri.net ©2006 ( 1658 - 1695 )
HAZIRLAYAN : GÜLCİHAN KENDİ ©2006

2 Ömrünün 25 yılını Westminister’da geçirdi ve 3 ayrı krala hizmet etti.
Henry Purcell ( ) Bir saray müzisyenini oğlu olan Henry Purcell, 1677’de, 18 yaşındayken, II. Charles’ın yaylı orkestrasının besteciliğine, 1679’da Westmininister Abbey orgculuğuna atandı. Ömrünün 25 yılını Westminister’da geçirdi ve 3 ayrı krala hizmet etti. Saraydaki görevlerinin yanısıra operalar, sahne müzikleri ve oda müziği bestelemekle uğraştı.

3 Henry Purcell ( ) O dönem İngiltere’de müzik dünyasındaki önemli gelişmelerden birisi, halk konserlerinin gerçekleştirilmeye başlaması ve çeşili müzik guruplarının kurulması idi. Henry Purcell, pek çok meslektaşının aksine bu gurupların sahnelemesi için besteler yapmayı utanç verici olarak görmedi ve bestelerini verdi. Sadece sahne müziği alanında değil, müziğin her alanında eserler verdi.

4 Henry Purcell ( ) İngiliz müziğinden bahsedilince, halk türküleri veya Handel’I bile müşkül duruma sokan “Dilenci Operası”, John Dunstable ile Shakespeare devrinin ustaları Dowland, Bull, Morley, zamanımız bestecileri ve nihayet Henry Purcell hatıra gelir. Adalar ülkesi müziğinin önemli safhalarının tanınmadığı uzun bir devre esnasında “İngiliz Müziği” diye ancak Purcell biliniyordu

5 Hakikatte Purcell operalar yazmamıştır.
Henry Purcell ( ) Ingiliz dram edebiyatı hakkında biraz bilgi edinmek isteyen kimse işe Shakespeare ile başlar. Onun gölgesinde kalan sonraki zamana ait önemli bir şey bulamaz; fatak Purcell adlı bir müzisyen dikkati çeker. Hakikatte Purcell operalar yazmamıştır. Bir tek eseri bu özelliktedir. “Dido ve Aeneas”.

6 Diğerlerinin hepsi sahne müziğidir.
Henry Purcell ( ) Diğerlerinin hepsi sahne müziğidir. Bunları zamanın ve yakın geçmişin yazarları Dryden, d’Urfey, Shadwell’in dramları, Shakespeare’in “Yaz Gecesi Rüyası” ve “Fırtına” piyesleri için yazmıştır

7 Fakat Purcell’in asıl yaratma sahası kilise müziğiydi.
Henry Purcell ( ) Fakat Purcell’in asıl yaratma sahası kilise müziğiydi. Bu çeşit eserleri sonradan Heandel için önemli bir teşvik kaynağı oldu. Dini eserlerinin başında “Anthem”ler vardır. Bunları, Tevrattan alınan metinler üzerine bestelenen, kantata benzeyen koro eserleridir.

8 Henry Purcell ( ) Ayrıca Purcell çeşitli tipten koro eserleri yazdı. “Wellcome Songs“ (karşılama şarkıları), moteler, hymne’ler (dini methiyeler), psomalar, od’lar ve kanon’lar.

9 Bundan başka enstrümanlar için de eserler verdi.
Henry Purcell ( ) Bundan başka enstrümanlar için de eserler verdi. Enfes trio sonatları “lessons for harpsichod or spinnet“ (klavsen veya spinet için dersler, fanteziler) ismini taşıyan piyano parçaları ve org eserleri eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Org eserleri arasında, uzun zaman Bach’ın bestesi zannedilen bir toccata vardır; sonradan Purcell’in eseri olduğu anlaşılmıştır.

10 Henry Purcell ( ) Pergolesi, Mozart ve Schubert gibi Purcell de genç yaşta kemale erenlerdendir. Kısa süren hayatının ancak sonlarına doğru tiyatro müziğine başladı. Çünkü yetiştiği çevre ve menşei onu yurdun geleneklerine bağlayarak kilise müziğine doğru götürmüştür. Form, vasıtalar ve ifade tarzı bakımından eserinde İtalyan ve Fransız stil unsurları ne kadar belli ise de menşeinin özelliği daima üstün kalmaktadır.

11 Purcell’den sonra ingiliz müziğine italyanlar hakim oldular.
Henry Purcell ( ) Purcell’den sonra ingiliz müziğine italyanlar hakim oldular. Ancak Handel, kendisini Purcell ile birleştiren bir tarzda İngiliz müziğinin özelliğini yeniden ihya etti. Erken Barok ( ) döneminin İngiliz bestecisi. Döneminin en orijinal ve en iyi bestecisiydi. William Shakespeare’in A Midsummer Night’s Dream ( Bir Yaz Gecesi Rüyası) adlı eserinden uyarlanan Fairy Queen (Periler Kraliçesi) için yazdığı fon müziği ile tanınır.

12 ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2.SINIF ÖĞRENCİSİ
KAYNAKLAR TEŞEKKÜRLER HAZIRLAYAN GÜLCİHAN KENDİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2.SINIF ÖĞRENCİSİ ©2006


"HENRY PURCELL www.muzikegitimcileri.net ©2006 ( 1658 - 1695 ) HAZIRLAYAN : GÜLCİHAN KENDİ www.muzikegitimcileri.net ©2006." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları