Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ"— Sunum transkripti:

1 GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
Hazırlayan Ozan Güvendi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği II.Sınıf (İ.Ö)

2 Antonio VİVALDİ ( )

3 Antonio Vivaldi, Giovanni Vivaldi ve Camillo Calichio’nun ilk çocuğu olarak 1687’te Venedik’te dünyaya geldi. Lakabı Kızıl Rahip’ti. Babası, önceleri berberlik yapmış, daha sonra ise başarılı bir kemancı olmuştu. Vivaldi, ilk müzik eğitimini babasından almıştır. Annesi ise bir terzinin kızıydı.

4 Bir papaz eğitimi alan Antonio Vivaldi 1703 yılında resmen papazlık görevine atandı.
Ospedale della Pietà adındaki bir kızlar yetimhanesinde keman öğretmeni oldu. Buradaki görevi yetim ya da sakat kızlara keman çalmayı öğretmek ve onlara konserlerde seslendirmeleri için her ay iki konçerto yazmaktı. 1709 yılında bu görevinden ayrılmak zorunda kaldı.

5 Bu dönemde Vivaldi besteci olarak dikkat çekmeye başladı.
Op.1 sonat seti 1705 yılında yayımlandı. 1709’da Op.2 keman sonatını Danimarka Kralı IV. Frederik’e ithaf eden Vivaldi, bu sıralarda konçerto yazmaya başlamıştır. Hollandalı yayıncı Estienne Roger, Vivaldi’nin 12 konçertodan oluşan L'estro Harmonico adlı eserini yayımladı.

6 Bu dönemin en etkili müziksel yayını oldu.
Almanya dışına hiç çıkmayan Bach’in müziğinin İtalyan yanının oluşmasında önemli bir yeri vardır. 1714’te Vivaldi’nin konçertolarını duyan Quantz, Albinoni ile birlikte Vivaldi’ye konçertoda reform yapmaları için ödenek bağlamıştır. 1723 ile 1724’te Roma’daki karnaval mevsimi için üç opera yazdı. Yine 1723’te Vivaldi, Pieta’nın yöneticileriyle ayda iki konçerto besteleme konusunda anlaştı.

7 1725’te yazdığı eseri Op. 8, Il cimento dell'armonico e dell'inventione ile ünü daha da yayıldı.
Bu yıllarda opera sanatçısı Anna Giraud ile ilişkisi başladı. 1737’de Ferrara’nın yöneticileriyle Vivaldi arasında sergilenecek operalar konusunda çıkan anlaşmazlık işinden olmasına yol açtı. Bu olayın ardından Vivaldi, Amsterdam’a yerleşti.

8 1741’de Graz’da Anna’yı dinlemek için Avusturya’ya yaptığı yolculuğu sırasında Viyana’da konakladığı bir dulun evinde öldü. Hemen aynı gün kimsesizler mezarlığına gömüldü.

9 Vivaldi’nin 500’den fazla konçertosu vardır.
Farklı enstrümanlardan yararlanmayı çok seviyordu. Hiç kimse viyolonselden solo enstrüman olarak onun yararlandığı kadar yararlanmamıştır. Fransız Barok müziğinde nefesli çalgılar ağırlıktayken, onun müziğinde yaylı çalgılar önem kazanır.

10 230 keman konçertosunun yanında, flüt, obua, çello, viyola, mandolin konçertoları vardır.
Klasik müzikle ilgisi olmayanların bile bildiği Dört Mevsim Konçertosu en sevilen eseridir. Kendisinin 94 tane opera yazdığını söylemesine karşın, bunların ancak 50’si günümüze ulaşabilmiştir.

11 Bitmek tükenmek bilmeyen bir müzik dehası olan Vivaldi’nin hırslı ve güçlü kişiliği, müziğine de yansımıştır. Vivaldi'nin adı yüzyılımıza dek pek tanınmadı. 1920'den sonra yapılan araştırmalar sonucunda Vivaldi'nin yüzlerce eseri gün ışığına çıkmaya başladı.

12 Barok müziğin bir diğer popüler ismi ise Antonio Vivaldi’dir.
J.S. Bach’ta çok popüler bir isimdir ancak barok dönemin simge ismidir. Antonio Vivaldi ondan farklı olarak barok müziği hiç sevmeyen kişiler tarafından bile yoğun beğeniye mazhar olmuş bir besteci ve keman sanatçısıdır.

13 Bazı insanlar için Vivaldi denince akan sular durur, bazıları ise kendini sürekli bir tartışmanın içinde bulur. Bu genellikle klasik batı müziğiyle ilgilenen ve ilgilenmeyen kişileri ortaya çıkarır. Klasik batı müziğiyle yakından ilgilenen, bu konuda entellektüel bir birikime sahip kişiler genelde Vivaldi’ye tapınmazlar.

14 Bu diğer “her türü dinleyen” insanların tarzıdır.
Bu tapınmamanın ve tartışmanın ana nedeni Vivaldi’nin her eserinin birbirinin kopyası olacak kadar yakın benzerlikler göstermesidir. “Adamın kendine has stili var. Kendi müziğini yaratmış” diyenler kadar “Çünkü başka birşey becerememiş” diyenleri de haklı çıkaracak bir tartışmadır. Dünya döndükçe bu tartışma hiç durulacak gibi görünmemektedir.

15 Antonio Vivaldi’nin hemen tüm yaratıları keman konçertosu biçimindedir.
Müzik tarihinin ilk konçertolarının yazıldığı döneme rast gelir, Hatta konçerto eserlerin yaratıcısı olarak kabul edilir. Bu yüzden Konçertonun Babası diye anılır.

16 Opera, Vivaldi için çok önemlidir.
Vivaldi'nin önemi, bestelediği keman eserlerinde yatar. Çok usta bir çalgıcı olan Vivaldi'nin keman çalışını izlemiş olan Alman gezgin Johann Friedrich Armand von Uffenbach onun için; “Kimse bugüne kadar böyle çalmadı ve bundan sonra da çalamaz" diyordu.

17 Resimlerle Vivaldi

18 TEŞEKKÜRLER… Yararlanılan Kaynaklar www.muzikegitimcileri.net
Hazırlayan Ozan GÜVENDİ Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Grafik Anasanatdalı II.Sınıf


"GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları