Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Vincenzo BELLİNİ ( ) Hazırlayan MEHMET ALİ KAYNAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Vincenzo BELLİNİ ( ) Hazırlayan MEHMET ALİ KAYNAR"— Sunum transkripti:

1 Vincenzo BELLİNİ ( 1801 - 1835 ) Hazırlayan MEHMET ALİ KAYNAR
©2006

2 Vincenzo BELLİNİ İtalyan romantik opera akımının en tanınmış bestecilerinden biridir. Sicilya'nın Katanya şehrinde dünyaya geldi. Dedesiyle babası da, bestecilik alanında hayli ün yapmış kişilerdi. Bellini, ilk müzik derslerini evinde aldıktan sonra, Napoli Konservatuvarı'na girdi.

3 Vincenzo BELLİNİ İlk operası olan "Adelson e Savina", 1925 yılında, Napoli'deki küçük bir tiyatroda temsil edildi. İkinci eseri, "Bianca e Fernando" ise, gene aynı şehirde San Carlo Tiyatrosu'nda sahneye kondu.

4 Vincenzo BELLİNİ Bellini, bundan sonraki eseri olan "İl Pirata" (Korsan) operasını, Milano'daki ünlü Scala Operası için hazırlamıştı. Gerçekten, eser, 1827 yıllında oynandı ve çok beğenildi. Bellini, daha sonra da, "Montecchie Capuleti", "La Somnabula" (Uyurgezen) operalarını besteledi.

5 Vincenzo BELLİNİ Ünlü bestecinin en çok beğenilen ve bütün dünyanın opera sahnelerinde en sık oynanan eseri ise, "Norma" operasıdır. Son eseri olan "l Puritani"yi (1835), Fransız müziğinin etkisinde kalarak bestelemiştir.

6 Vincenzo BELLİNİ 1833`de Paris`e gelen sanatçı aynı şehirde «l Puritani» adlı operasını sahneye koymuştur. Bellini kısa hayatına rağmen romantik İtalyan operasının kurucusu olmuştur. Wagner ve Verdi`de etkileri görülmüştür.

7 Vincenzo BELLİNİ Bellini, 24 Eylül 1835`de Paris civarında Putaux`da, birdenbire hastalanarak, ölmüştür. Bellini, besteci olmaya karar verdiği zaman, İtalyan opera bestecisi Rossini'yi kendisine örnek almıştı. Eserlerinde, yer yer, Chopin'in şiir dolu ezgilerinin etkisi de görülür.

8 Vincenzo BELLİNİ Şiir sanatı sözlerin ahengi, müzik de seslerin ahengidir. Şiir sanatı nasıl nesirin ve hitabet sanatının fevkine çıkarak yükselirse, müzik de şiirin üstünde bir yükselme ve arınma demektir. Her iki sanat ayrı ayrı kalarak da gelişebilir. Fakat şüphesiz birleşerek en yüksek mertebeye ulaşırlar. Zira bu birleşmeden mükemmel ve eksiksiz bir varlık doğar. Her ikisi bir şahsiyetteki ruh ve güzelliği ifade eder.

9 Vincenzo BELLİNİ Müziğinin dili yüce ve muhteşem, zengin ve aynı zamanda da düzenlidir. Sayısız ifade imkanlarına sahiptir. Parlak, muhteşem ve heybetli tesirler kadar ihtiraslı ve heyecan verici, neşeli, nüktedil ve hafif tesirlerle ağır ve tantanalı ifade şekilleri meydana getirmiştir.

10 RESİMLERİ

11 TEŞEKKÜRLER YARARLANILAN KAYNAKLAR www.muzikegitimcileri.net
HAZIRLAYAN Mehmet Ali KAYNAR Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü Sınıf Öğrencisi ©2006


"Vincenzo BELLİNİ ( ) Hazırlayan MEHMET ALİ KAYNAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları