Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FRANSIZ BESTECİ BIZET'İN HAYATI,ESERLERİ VE RESİMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FRANSIZ BESTECİ BIZET'İN HAYATI,ESERLERİ VE RESİMLERİ"— Sunum transkripti:

1 FRANSIZ BESTECİ BIZET'İN HAYATI,ESERLERİ VE RESİMLERİ
Hazırlayan: Sena Sengir ©2006

2 BIZET’IN HAYATI Georges Bizet 25 Ekim 1838 yılında Paris yakınlarında Monmarte’da orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Vaftiz ismi Alexandre-César Leopold’du. Bizet okuma yazmadan önce notaları öğrendiğinde henüz 4 yaşındaydı. Küçük Bizet’in müzikal bilgisi anne ve babasının yoğun çalışmaları sonucunda hızla ilerledi. Bizet 9 Ekim günü Paris Konservatuarı’na kabul edildiğinde henüz 10 yaşını bile kutlamamıştı.

3 Daha ilk aylarda dehasını göstermekte gecikmedi
Daha ilk aylarda dehasını göstermekte gecikmedi. Piyano dalında göz kamaştıran yeteneğiyle ilk ödüllerini kazandı yılında piyano, 1855 yılında da org ve füg dallarından birincilikle mezun olduğunda 17 yaşındaydı. Bizet kendine güvenenleri yanıltmadı ve genç bestecilerin adını duyurmasında önemli olan payı olan Büyük Roma Ödülü’nü kazandı yılında, Offenbach’ın “mucize doktor” adlı eserinin operet olarak bestelenmesi için açılan yarışmanın birinciliğini Lecoq’la paylaştı

4 Ilk operası olan “İnci Avcıları” tamamlandı ve gösterimi oldukça başarılı geçti. Ama Bizet’nin deyimiyle “kan emici” eleştirmenler operayı yerden yere vurunca, gösteriminin başarısına gölge düştü yılında Bizet hayatı boyunca görebileceği tek başarıya ulaştı. “Perthli Güzel Kız” adlı operasının ilk seslendiriminden sonra hem halk, hem “kan emici” eleştirmenler oyunu beğendiler.

5 Bizet girdiği yarışmalarda başarısız olmaktan ölesiye korkuyordu
Bizet girdiği yarışmalarda başarısız olmaktan ölesiye korkuyordu yılında, Paris Dünya Sergisi için açılan müzik yarışmasına katıldığında sırf bu yüzden Gaston de Betsi takma adını kullandı. Başarısızlık onu yine yenmişti ve opera istenen ilgiyi görmedi. Soluk almadan sürdürdüğü çalışmaları sonucunda Alphons Daudet’nin oyunu için yazdığı “Arles’li Kız“ / “L’Arlesienne“ sahne müziği 1 Ekim 1872 yılında sahneye kondu.

6 Başarısız eserlere yeni bir halka eklemenin dışında “Arles’li Kız“, Bizet’ye değişik bir başarı da kazandırdı. Bestesinden aldığı bölümlerle yeniden bestelediği süit 10 Kasım 1872 yılında çalındığında, beklenmedik bir başarı kazandı. Böylece Bizet’nin günümüzde en sevilen eserlerinden biri olan “L’Arlesienne Süitleri“ doğmuş oldu.

7 Hayatının iki yılında onu etkileyen iki olay vardı; biri üzerinde çalıştığı “CARMEN“ operası, ikincisi ise hasta olduğu dönemden bu yana hiç peşini bırakmayan kronik boğaz enfeksiyonu ve romatizma.

8 Bizet’e operanın temsilinden bir gün önce “Légion d’honneur“ün şovalye ödülü verildi. Almış olduğu bu nişan belki de onun muhteşem eseri Carmen’in hayatını kurtarıyor ve konu olarak tepkiler alan, gösteriler sırasında seyirci toplayamayan opera, yıl sonuna kadar gösterimde tutuluyordu.

9 muzikegitimcileri.net@2006
Hayatı küçük başarıların sevinci ve başarısızlıkların büyük üzüntüsüyle geçen Bizet’e kader son oyununu iş yapmaz denilen CARMEN operasının, ölümünden hemen sonra tüm dünya sahnelerinin vazgeçilmez operası olmasıyla bir kez daha oynamış oldu...

10 muzikegitimcileri.net@2006
BIZET’İN ESERLERİ Carmen Habanera Interlude Act II:Prelude Act III. Death of Asea Toreador Song

11 L'Arlésienne Suite No. 1 "Prelude" Suite No. 1. II. "Menuett" Suite No
L'Arlésienne Suite No.1 "Prelude" Suite No.1. II. "Menuett" Suite No.1. "Adagio" Suite No.2, III. "Menuett" Suite No.2. IV. "Farandole"

12 Symphony in C 1. Allegro vivo 2. A dagio 3. Allegro vivace 4
Symphony in C 1. Allegro vivo 2. A  dagio 3. Allegro vivace 4. Allegro vivace

13 BIZET’İN RESİMLERİ Georges BIZET

14 Georges BIZET

15 Georges BIZET

16 Georges BIZET

17 Georges BIZET

18 Georges BIZET

19 Hazırlayan: Sena SENGİR
TEŞEKKÜRLER Hazırlayan: Sena SENGİR Ondokuz Mayıs Üniversitesi


"FRANSIZ BESTECİ BIZET'İN HAYATI,ESERLERİ VE RESİMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları