Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERİŞİLEBİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERİŞİLEBİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 ERİŞİLEBİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ULAŞILABİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı ERİŞİLEBİLİRLİK

2 Erişilebilirlik (Ulaşılabilirlik);
Herkesin, istediği her yere ve her hizmete bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir.

3 Yaşam çevrelerinde her engel grubunun gereksinimleri karşılanmalıdır
Erişilebilirlik; Herkesin, istediği her yere ve her hizmete bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Yaşam çevrelerinde her engel grubunun gereksinimleri karşılanmalıdır

4 Yalnızca engelliler için değil, herkes için gereklidir…
Erişilebilirlik; Herkesin, istediği her yere ve her hizmete bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Geçici olarak engelli bulunanlar Yaşlılar Hamileler Bebek arabalılar Çocuklar Yük-valiz taşıyanlar İri ve şişman kişiler Çok uzun ve çok kısa boylu kişiler …… Erişilebilirlik Yalnızca engelliler için değil, herkes için gereklidir…

5 Erişilebilirlik; Herkesin, istediği her yere ve her hizmete bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir.

6 Tekerlekli sandalye kullanan bir kişi, evinden çıkıp kamu binasına gitmek istediğinde;

7 EVİNDEN ÇIKABİLMELİ KALDIRIMI KULLANABİLMELİ KULLANMAK İSTEDİĞİ BİNAYA GİREBİLMELİDİR KARŞIDAN KAŞIYA GEÇEBİLMELİ TOPLU TAŞIMAYI KULLANABİLMELİ

8 BU SÜREÇTE ERİŞİLEBİLİR OLMAYAN BİR DÜZENLEME İLE KARŞILAŞILDIĞINDA
EVİNDEN ÇIKABİLMELİ KALDIRIMI KULLANABİLMELİ KULLANMAK İSTEDİĞİ BİNAYA GİREBİLMELİDİR TOPLU TAŞIMAYI KULLANABİLMELİ KARŞIDAN KAŞIYA GEÇEBİLMELİ

9 ENGELLİLİK ERİŞİLEBİLİRLİK DÜZENLEMELERİ; YA HİÇ YAPILMAMAKTA YA DA
HATALI VE EKSİK YAPILMAKTADIR. ENGELLİLİK

10 ERİŞİLEBİLİRLİĞİN ELE ALINMASI GEREKLİ ALANLAR;
Açık alanlar Binalar Toplu taşıma sistemleri ve bu alanlardaki bilgilendirme hizmetleri

11 ERİŞİLEBİLİRLİK 2005’te Engelliler Hakkında Kanun
1997’de İmar Mevzuatı Standartların belirlenmesi YÖK ile koordinasyon Yerel eğitim toplantıları Yerel destek programları (UDEP) Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği ERİS kurulması ve haritalama Algı Araştırması

12 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Erişilebilirlik Dairesi SORUN: 20/07/2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği gereği illerde valilikler bünyesinde oluşturulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kapsamında oluşturulan teknik değerlendirme ekiplerinin mevzuata uygun bir şekilde oluşturulmamış olması. YAPILMASI GEREKEN: Tüm kurum ve kuruluşlardan temsilci bulunduğunda komisyon 11 kişiden oluşmaktadır. Teknik değerlendirme ekiplerinin komisyonun asil üyelerinden oluşturulması gerekmektedir. Bu ekipte en az iki teknik personel yer almalıdır.

13 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Erişilebilirlik Dairesi SORUN: Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonlarının birden fazla kurulmasına yönelik işlemlerin, Yönetmeliğe göre yapılmaması. YAPILMASI GEREKEN: Yönetmeliğin 5 inci maddesine göre komisyonun, vali veya görevlendireceği vali yardımcısı başkanlığında oluşturulması gerektiğinden, kaymakamlıklar başkanlığında komisyon oluşturulmamalıdır. Diğer yandan, birden fazla komisyon oluşturulması prosedürü Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre yapılmalıdır.

14 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Erişilebilirlik Dairesi SORUN: 27/12/2013 tarihli yazımız ekinde gönderilen Yılı Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Planına göre oluşturulması gereken izleme ve denetleme programların Genel Müdürlüğümüze iletilmemesi veya uygun olmaması. YAPILMASI GEREKEN: Komisyonlar izleme ve denetleme faaliyetlerini, yapılan başvurular ve yıllık izleme ve denetleme programı çerçevesinde yürütmektedirler. Programda yerel ihtiyaçlar gözetilerek izleme ve denetleme kapsamına alınacak binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçları ve yapılacak işlemlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda izleme ve denetleme programlarını göndermeyen komisyonların ivedilikle programlarını göndermesi ve programda planda yer alan konuların hepsine yer verilmesi gerekmektedir.

15 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Erişilebilirlik Dairesi SORUN: Bakanlık hizmet binalarının yer seçiminin uygun olmaması ve binaların proje, tadilat aşamalarında erişilebilir hale getirilmemesi. YAPILMASI GEREKEN: Kurum binalarının yer seçiminde engellilerin erişilebilirliğinin sağlanmasının öncelikler arasına alınması, binaların proje aşamalarından başlanarak erişilebilirlik standartlarına uygun olarak tasarlanması ve tadilat aşamalarında Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarından yararlanılarak tespitlerin yapılması ve erişilebilir hale getirilmesi gerekmektedir.

16 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Erişilebilirlik Dairesi SORUN: Mevcut kurum ve kuruşlara ait binalarının erişilebilir hale getirilmemesi YAPILMASI GEREKEN: Binanın öncelikle erişilebilirlik tespitlerinin yapılması ve daha sonra ihtiyaç halinde gerekli tadilatların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

17 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Erişilebilirlik Dairesi SORUN: Bakanlık hizmet binalarına ilişkin erişilebilirlik verilerinin Ulusal Erişilebilirlik İzleme Sistemine (ERİS) girilmemiş olması. YAPILMASI GEREKEN: Bakanlık hizmet binalarına ilişkin erişilebilirlik verilerinin tamamlanması gerekmektedir.

18 Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Erişilebilirlik Dairesi AYRICA: Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Ulaşılabilirlik Destek Projeleri kapsamında valilikler tarafından yapılması gereken iş ve işlemlere yönelik gerekli koordinasyonun sağlanması gerekmektedir.

19 ULAŞILABİLİRLİK ULAŞILABİLİRLİK TEŞEKKÜRLER… 19


"ERİŞİLEBİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları