Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri"— Sunum transkripti:

1 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
Levent Sasmazel WW2L Bu egitim dokumani ticari olmamak sarti ile istenildigi gibi kullanilabilir.

2 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
HF Anten sistemleri VHF/UHF Anten sistemleri

3 Afet bolgesi HF Anten sistemleri
Vertical Sistemler Horizontal Sistemler Long Wire

4 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
Genel Kurallar Anten bolge secimi Yayin kapsam alani Anten Sisteminin Guvenligi Insanlardan ve diger afet bolgesi gorevlilerinden uzak. Yuksek gerilim hatlarindan uzak Kullanilacak guc Saglikli haberlesme yapilan en az gucu kullan. HF/VHF/UHF ? Sistemin calisir durumda tutulabilmesi Calisan sisteme dokunma yeni sistem ilave edebiliyorsan et.

5 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
Afet bolgesi zararlilarindan uzak dur. Haberlesme loglarini kagit uzerinde tut. Dokumanlari saklayacak su gecirmez kutular bulundur.

6 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
Operasyon Adimlari Afet bolgesine giris Belgeler ve Afet sorumlularina bilgi verilmesi genel bilgi alimi. Afet bolgesi Haberlesme istasyonu yer secimi Is bolumu Sistemlerin Kurulmasi Frekanslarin secimi ve koordinasyonu. Sistemlerin operasyonu ve diger afet istasyonlari ile koordinasyon.

7 Afet Frekanslari HF Frekanslari VHF/UHF Frekanslari
80 – 75 metre bandi 40 metre bandi VHF/UHF Frekanslari 2 Metre 70 cm

8 HF NVIS Anteni Yuksek radyasyon acisi 400 – 500 Km lik bir alanda dusuk gucte haberlesme olanagi saglar. Kullanilan frekanslarin statik etkilere cok acik oldugunu unutmayin. Yere yakin anten uzaktaki elektromanyetik firtinadan daha az etkilenecektir.

9 HF NVIS Anteni Near Vertical Incident Skywave NVIS
Genelde amator radyoda kullanilan antenler DX antenleridir. DX antenleri dusuk radyasyon acisina sahiptirler. DX antenlerinde skip zone dedigimiz atlama alanlari vardir. NVIS antenleri ise DX antenlerinin tam tersine cok yuksek radyasyon acisini amaclarlar. Genelde Horizontal antenlerdir Anten toprak mesafesi dusuktur (1/4 ile 1/8 lamda)

10 HF NVIS Anteni Horizontal NVIS
Yerden 2 – 4 metre yukseklikte 75 veya 40 metrede calisan dipol Yerden 2 – 4 metre yukseklikte 75 ve 40 metre cift dipol. 3-4 Metre

11 NVIS Vertikal anten Vertical bir anteni NVIS olarak ayarlamak icin anteni yere dogru egin. Askeri araclarda bu islem antenin aracin on tamponuna baglanmasi yada ozel NVIS parcasi ile antenin aracin arkasina dogru egilmesi ile saglanilabilir.

12 Long Wire NVIS Sekildeki gibi bir tek anteni iki bantda afet bolgesinde calistirabilirsiniz. Bu anten metal govdeli arabalar icin tasarlanmistir. Eger metal olmayan bir arabada kullanilacak ise counterpoise (1/4 lamda uzunlugunda bir tel parcasina) ihtiyac vardir.

13 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
Basit cozumlere guvenin. Afet haberlesme cantasina bozulmadan tasiyabileceginiz bir yada iki HF anteniniz olsun. Ulasabildiginiz birbirlerine bagli role sistemi var ise bu sisteme bir link baglantisini planlayin. Acik arazi, gol ve deniz disindaki alanlarda VHF i UHF e tercih edin. Eger bolgeye role getirebiliyorsaniz yada afet alaninin disinda kalan bolgede aktif bir role var ise bu roleyi bolgeye yonledirmeye calisin. Basit bir VHF ¼ antenini kendiniz de yapabilirsiniz. Yaptiginiz antenleri cok kolay bir sekilde devreye sokabileceginiz aski sistemleri dusunun.

14 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
VHF/UHF anteni. Ip Baglanti halkasi Lehim SO-239 Bakir tel

15 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
Coax olarak iyi kalite hafif ve esnek kablo kullanin. 100 Watt in uzerine cikmayacaginizi dusunerek kablo secimini yapin. CB icin uretilmis coax kablolarini kesinlikle kullanmayin.

16 Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri
Mutlaka tatbikat gunleri ile, kullanilacak en iyi frekanslari degisik bolgelerde, bolgeler arasi haberlesme testleri ile belirleyin. Unutmayin afet bolgesindeki en onemli kisi sizsiniz. “DUR” Komutunu tum arkadaslara ogretin birgun bu komut sizinde hayatinizi kurtarabilir.

17 Ilk Yardim ve Kalp Masaji
Tum radyo amatorlerini Kizilayin verdigi Ilk Yardim ve Kalp masaji egitimini almaya cagiriyorum. Unutmayin hayata dondureceginiz kisi, kendi cocugunuz olabilir.


"Afet Bolgesi Haberlesme Anten Sistemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları