Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT"— Sunum transkripti:

1 FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT

2 - Fiber, ışık kaynağından gelen sinyallerin (ışık) hedefteki kaynağa iletilmesidir. - Kendisini çevreleyen kablolarla korunurlar.

3 TARİHİ den bu yana fiber optik bilinen bir eleman olarak ortaya çıkmış olsa da ilk uygulamaları son 20 yıl içinde kendini göstermiştir. - İlk uygulaması tıp alanında yapılmıştır. - Uzak mesafe haberleşmede kullanılmakta

4 ÇALIŞMASI Fiber optik haberleşme sisteminde bilgi, metalik sistemlerdeki gibi elektronların hareketiyle değil, ışık dalgalarıyla (fotonlarla) taşınır.

5 Fiberin çalışma prensibi temel optik kurallarına dayanır
Fiberin çalışma prensibi temel optik kurallarına dayanır. Bir ışın demeti az yoğun bir ortamdan daha yoğun bir ortama geçerken geliş açısına bağlı olarak yansıması ya da kırılarak ortam dışına çıkması ile iletilir.

6 Fiber optik haberleşme sistemi üç ana bileşene sahiptir.

7 AVANTAJLARI Geniş band aralığı Düşük kayıp Elektromanyetik bağışıklık
Güvenilirlik Hafiflik Küçük boyut

8 DEZAVANTAJLARI Mevcut şebekeye ayarlanmasında zorluklar (bakır devre ve fiberin uyuşmaması) Dijital ve analog sistemlerin uyuşmaması Fiber fiyatları...

9 FİBER OPTİK NE KADAR HIZLI?
Koaksiyel kablo ile iletim hızı: 1,5 – 90 Mbps Fiber optik kablo ile iletim hızı: 45 – 1700 Mbps

10 FİBER OPTİK KABLONUN YAPISI
1) Nüve (Beyaz) 2) Kılıf (Mavi) 3) Kaplama (Kırmızı)

11 FİBER OPTİK ÇEŞİTLERİ Cam Fiberler Nüvesi ve kılıfı camdan imal edilir. Veri iletimi açısından en iyi performansı gösterir.

12 Plastik Kaplı Silisyum Fiber Cam nüveye plastik kılıfa sahiptirler
Plastik Kaplı Silisyum Fiber Cam nüveye plastik kılıfa sahiptirler. Fiyat olarak cam fiberlere göre daha ucuz ama performans açısından daha verimsizdir.

13 Plastik Fiberler En ucuz fiber tipidir. Nüvesi de kılıfı da plastiktir
Plastik Fiberler En ucuz fiber tipidir. Nüvesi de kılıfı da plastiktir. Performansı en zayıf fiyatı en uygun fiberdir genelde kaplamaları yoktur.

14 Fiberler: Basamak indisli çok modlu fiberler
Gradyan indisli çok modlu fiberler Tek modlu fiberler

15 FİBER OPTİK'İN KULLANIM ALANLARI
LAN & WAN uygulamaları İnternet CATV (Ortak anten sistemi. Ortak bir santral yardımı ile birden fazla daireye TV sinyallerini dağıtan sistem) CCTV (Kapalı Devre Televizyon Sistemi – Güvenlik) SCADA Sistemleri (Supervisory Control and Data Acquisition) Dijital TV Videophone Video konferans Multimedia uygulamaları

16

17 Merkez - Abone arası mesafe kaç km?
       Merkez - Abone arası mesafe kaç km? Fiber optik teknolojisi sadece taşıma kapasitesinde değil, çalışma  mesafesinde de çok büyük üstünlüklere sahiptir.  Koaksiyel üzerinden kablo TV iletimi ve ADSL gibi eski teknolojilerle karşılaştırıldığında, üç uygulamada da aynı bant genişliği kullanıldığı zaman, erişim mesafeleri aşağıdaki gibidir Evlere Kadar Fiber   40   km  100    Mbit/sn Koaksiyel kablo    0,6 km     MBit/sn ADSL    0,6 km        1       MBit/s

18

19 DÜNYA ÜZERİNDEKİ FİBER OPTİK KABLO AĞI

20 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları