Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri"— Sunum transkripti:

1 Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri

2 İki mobil cihaz arası iletişim
Arayan kişi aramayı başlattığında elektromanyetik sinyaller aracılığı ile en yakındaki baz istasyonu ile bağlantı kurar. Sinyal arayan ve aranan kişilerin kontrolü için baz istasyonundan operatör merkezine ulaştırılır. Operasyon merkezi sinyali aranan kişinin bulunduğu noktaya en yakın baz istasyonuna iletir. Baz istasyonu aranan mobil cihazla anteni aracılığıyla iletişim kurar Aranan kişi telefonu açtığında arayan ve aranan aboneler arasında çift yönlü iletişim sağlanır. Arayan (1) Aranan (2) Operasyon merkezi Baz istasyonu (2) Baz istasyonu (1)

3 Mobil cihazlar nasıl radyasyon üretir?
Mobil cihaz sinyali anten tarafından her yöne (360⁰) yayınlanır Yayımlanan enerjinin bir kısmı sinyalin baz istasyonuna ulaşmasını sağlar Enerji yani radyasyonun bir kısmı insan tarafından emilir Geri kalan enerjinin çoğu diğer yönlere dağılarak kaybolur Baz İstasyonu Enerji insan başı tarafından emiliyor Sinyalin baz istasyonuna ulaşmasını sağlıyor Enerji diğer yönlere doğru dağılıyor

4 Cep telefonu anteni tarafından yayımlanan elektromanyetik sinyal
Mobil cihazların yayımladığı elektromanyetik radyasyon spektrumda mikrodalga radyasyonu sahasındadır. Bu sebeple artan mobil cihaz ve cep telefonu kullanımı olası sağlık tehlikeleri ile ilgili ciddi endişeler uyandırmaktadır.

5 SAR Seviyeleri Specific Absorption Rate “SAR” standardı ile kabul edilebilir radyasyon seviyesi 1.6 W/KG olarak belirlenmiştir Düşük SAR değerine sahip telefonlar daha az radyasyon üretir İnternet üzerinde cep telefonlarının SAR değerlerinin yer aldığı listelerden ya da mobil cihaz üreticisinden kullanılan cihaza ait SAR değerleri öğrenilebilir.

6 Cep Telefonu Kullanımının Termal Etkileri
Baştaki sıcaklık artışı

7 Termal Etkiler Aşağıdaki resimlerde 15 dakika boyunca cep telefonu ile görüşme yaparak radyasyona maruz kalan birinin termal kamera ile görüntülenmiş profili gösterilmektedir.

8 Cep telefonları kanser yapar mı?

9 Yetişkin, on yaşındaki ve beş yaşındaki kişilerde radyasyonun baştaki penetrasyonunun karşılaştırılması Radyasyon insan başına ulaştığında kafatasının içine nüfuz etmektedir. Yukarıdaki resimler bir deney sırasında radyasyonun yetişkin (%25), on yaşındaki (%50) ve beş yaşındaki (%75) çocukların kafatasının içerisine ne oranda nüfuz edebildiğini göstermektedir. Genç kişinin kafatasının daha ince olmasından ve insan beyninin gençlerde yetişkinlerden daha fazla sıvı bulunduruyor olmasından dolayı radyasyonun daha büyük bir bölümü kafatası içine nüfuz edebiliyor.

10

11

12 Cep Telefonu kullanırken bunlara dikkat edin
Maruz kaldığınız radyasyon miktarını kontrol etmede için yalnız hangi telefonu seçtiğiniz değil, onu nasıl kullandığınız da önemlidir. Cep telefonu radyasyonundan kaynaklanan sağlık risklerini önemli ölçüde azaltacak bazı öneriler şunlar:

13 Kulaklık ya da Araç Kiti Kullanın
Telefon vücudunuzdan ne kadar uzaktaysa maruz kaldığınız radyasyon seviyesi de o kadar düşer. Kulaklıklar radyasyona maruz kalmadan telefonla görüşmenin en kolay yoludur.

14 Telefonu alt kısmından tutarak görüşme yapın
Elinizle telefonun ne kadar büyük bir kısmını kapatırsanız, görüşme esnasında telefon anteninin baz istasyonu ile iletişim kurması için o kadar fazla güç harcaması ve daha güçlü sinyal göndermesi gerekir. Telefonun anten kısmını mümkün olduğunca kapatmadan görüşme yapmak daha az radyasyona maruz kalmanızı sağlayacaktır.

15 En iyi konumu bulun Mümkün olduğunca telefonunuzun en iyi çektiği konumda görüşme yapın. Daha iyi sinyal olan bölgelerde telefon baz istasyonuna daha düşük güçte sinyal göndereceğinden yayımladığı radyasyon da azalır.

16 Uzun süre konuşmayın ya da sabit telefonu tercih edin
Maruz kalınan radyasyon konuşma süresiyle doğrudan ilişkilidir. Uzun görüşmelerde sabit bir telefon kullanmak cep telefonu kullanmaktan hem daha «güvenli» hem de daha «ucuz»dur.

17 Cep telefonu kullanmanın tehlikeli olduğu durumlar
Otomobil kullanırken telefon ile konuşmayın. Görüşme yapmanız gerekiyorsa güvenli bir yerde durun ve öyle görüşün. Yoğun şekilde elektronik cihaz kullanılan ortamlarda (hastane, uçak vb.) cep telefonu ile görüşmeyin. Telefonun su ile temasından kaçının nemli ortamlarda cep telefonu kullanmayın. Küçük çocuklarınızın uzun süreler boyunca cep telefonu ile görüşmesine izin vermeyin.

18 Information Technology Cell Phone Safety Presentations
Kaynak: Saudi Aramco Information Technology Cell Phone Safety Presentations Prepared by: Waleed Al-Shemaimry Çeviren Özgür Tasdemir Kar BT


"Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları