Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri"— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri
Kablolar Cavit Özuyanık Yard.Doc.Dr Murat Tezer

2 Kablo Tipleri Kablosuz çözümlerin artan popülaritesine rağmen bilgisayar ağlarının çok büyük bir bölümü bağlantı için hala bir çeşit kablo kullanmaktadır. Günümüz networklerinde kullanılan kabloların yapısına göz atacağız.

3 Kulanılan Kablo tiplerimiz
Bilgisayar ağlarında kullanılan kablo tipleri şunlardır: 1. Koaksiyel Kablo (Coaxial Cable) RG-8 RG-6 (Ağlarda kullanılmasa da bilmemiz gerekiyor.) RG-58 2. Dolanmış Çift Kablo (Twisted Pair Cable) Kaplamalı Dolanmış Çift (Shielded Twisted Pair-STP) Kaplamasız Dolanmış Çift (Unshielded Twisted Pair-UTP) 3. Fiber Optik Kablo (Fiber Optic Cable)

4 1. Koaksiyel Kablo (Coaxial Cable)
Koaksiyel (eş eksenli) kablolar yaygın olarak kullanılan ağ kablolarıdır. Bu kabloların yaygın olarak kullanılmasının başlıca nedenleri uygun fiyatı, hafifliği, esnekliği ve kolay kullanılmasıdır. Bir koaksiyel kablo bir iletken metal telin önce plastik bir koruyucu ile, ardından bir metal örgü ve dış bir kaplamadan oluşur.

5 Bu koruma katları iletilen verinin dış etkenlerden korunmasını amaçlar
Bu koruma katları iletilen verinin dış etkenlerden korunmasını amaçlar.Koaksiyel kablonun içindeki tel iletken verileri oluşturan elektronik sinyallerin taşınmasını sağlar. İç tel genellikle bakırdır. Koaksiyel Kablolar

6 Koaksiyel kablonun iki tipi vardır:
-Thin (thinnet): Thinnet (ince) koaksiyel kablo .25 inç genişliğindedir. Yaygın olarak kullanılır. Verileri sağlıklı olarak 185 metre uzağa iletebilirler. Thinnet koaksiyel kablolar RG-58 standardı olarak değişik biçimde üretilmektedir.   -Thick (thicknet): Thicknet ise daha kalın bir koaksiyel kablodur. Thicknet kablolar 0.5 inç kalınlığındadır. Bu nedenler thicknet kablolar daha uzun mesafe veri iletiminde kullanılırlar. 500 m mesafe için kullanılan thicknet koaksiyel kablolar tipik olarak thinnet networkler için bir backbone oluşturmada kullanılır.  

7 2. Dolanmış Çift Kablo (Twisted Pair Cable):
LAN'larda ve sınırlı veri iletiminde kullanılan bir diğer kablolama türü de twisted-pair kablolardır. Twisted-Pair (Dolanmış-çift) kablo iki telden oluşan bir kablodur. Twisted-pair kablolar iki türdür:  

8 Dolanmış Çift Kablo (Twisted Pair Cable):
 -UTP (Unshielded Twisted-Pair): 10BaseT network'lerde ve diğer LAN ortamlarında yaygın olarak UTP kablolar kullanılır. Maksimum UTP kablo uzunluğu 100 m dir. UTP kablo iki izoleli bakır kablodan oluşur. UTP kablolar ayrıca telefon sistemlerinde de kullanılır.

9 Dolanmış Çift Kablo (Twisted Pair Cable):
-STP (Shielded Twisted-Pair): TP kablolar ilk kullanılmaya başlandığı dönemlerde STP kablo UTP'ye göre daha güvenli kabul edilmiştir. En dıştaki metal zırh'ın elektromanyetik alanlardan geçerken kablo içindeki sinyalin bozulmasına mani olması beklenir.

10 3. Fiber Optik Kablo Fiber optik kablo (FO) veri ve ses iletimi için en ideal kablo türüdür. Ancak maliyeti yüksek, döşenmesi zor olmakta ve kolayca kırılabilmektedir. Genel olarak yüksek band genişliği gerektiren veya uzak mesafelere gidilmesi gereken uygulamalarda kullanılır. Aktif ağ cihazlarının yüksek hızlarda birbirine bağlanmasında uzak mesafelerdeki cihazların birbirine bağlanmasında ve omurga kurulmasında kullanılır.

11 3. Fiber Optik Kablo Elektriksel gürültü ışık demetini etkilemeyeceği için aktarım sorunsuzca gerçekleştirilir. FO kabloya aradan bağlantı yapılıp uç çıkarmak zor olduğu için noktadan noktaya güvenli bir şekilde iletim yapılır.

12 3. Fiber Optik Kablo Fiber Optik kablonun avantajları
-Dış etkenlere karşı oldukça korumalıdır, bu yüzden güvenilir bir iletişim ortamıdır. -Bant genişliği yüksektir (622 Mbps). Dezavantajları -Maliyeti yüksektir. -Bağlantıların uzman kişilerce yapılması gerekmektedir. -Konfigürasyonu ve kurulumu oldukça karmaşıktır.

13 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKÜR EDERİM.


"Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları