Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yildirim ve Yildirimdan Korunma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yildirim ve Yildirimdan Korunma"— Sunum transkripti:

1 Yildirim ve Yildirimdan Korunma
Levent Sasmazel - WW2L

2 Sorular Yildirimdan korunma sistemine kac kisi sahip.
Tanidiginiz Yidirimdan etkilenen Kac kisi var?

3 Yildirim ile ilgili Gercekler
Eksik Korunma hic korunmamadan daha iyimidir ? Yildirima karsi Arrestors yeterlimi? (Alpha Delta, ICE, PolyPhaser) Benim cok iyi bir topraklama sistemim var yildirima karsi korunmus sayilirim. Yakinda paratonerli kule var, benim istasyonuma birsey olmaz. Yakinimda Cami var. Benim antenim DC olarak topraklanmis. Ben kapali dipol kullaniyorum. Bendeki anten yere cok yakin.

4 Yildirimin Gucu Milyar Volt !!!!!! 300 GIGAWATTS
Tipik yildirimdaki pulse/darbe sinyali 1.8 micro saniye yukselme zamanina sahiptir. 2.2 MHz Bu zaman 0.25 ile 12 micro saniye ye kadar degisebilir. 16 Mhz 333Khz. Ilk darbenin ortalamasi 18kA dir. % 98 olasilikla ilk darbe 3kA ile 140kA arasinda degisir, Akim ikinci ve ucuncu darbelerde genelde yariya iner. Genel ortalama 3 ile 4 darbeden olusur % 98 olasilik 1 ile 20 darbenin olustugunu gostermektedir. Genelde darbe arasi sure 50 mili saniyedir. Milyar Volt !!!!!! 300 GIGAWATTS

5 Statik Elektrik Bulutlarin antenler uzerindeki etkileri (Elektriksel Firtinalar) 10KV on the beveridge. Kar yagisinin antenler uzerindeki etkileri Yagmurun antennler uzerindeki etkileri 160 metere anteni yagis altinda bir kac yuz volt olusturabilir. Yakina dusen bir yildirimin antenler uzerindeki etkileri Elektrik sebekesine dusen yildirimin etkileri. Telefon hattina dusen yildirimin etkileri.

6 Korunma Tasarimi Radyo odasina giren kablolar Telefon
Antenler (HF,VHF,Alici) 220V Sebeke Anten kontrol kablosu Bilgisayar Network baglantisi

7 Korunma Tasarimi Ortak Toprak Kablolar arasi uzaklik ( En Az 1 Metre)
Statik elektrige karsi desarj uniteleri Alpha Delta , ICE , PlyPhaser Ev Yapisi Sivri uclu Ucgenler ve Yuksek degerli direncler. MOV METAL OXIDE VARISTOR

8 Korunma Tasarimi Herzaman icin butun coax kablolarini toprak seviyesine indirip binaya giriniz. Coax kablolarin shield kisimlarini mutlaka binaya girmeden toraklayin. Yildirim arrestor kullanin. Eger mumkunse antenleri bina girisinde ayirabilecek bir sistem kurun. Anten icin kule kullaniyor iseniz kuleyi ve uzerindeki antenlerin coax kablolarini kulenin dibinde ve bina girisinde topraklayin.

9 Korunma Tasarimi En az 2 metre uzunlugunda toprak kazigi ile tum cihazlarinizi topraklayin. Eger bina girisi radyo istasyonundan uzakta ise anten girisini ayri bir toprak kazigina baglayin. Eger bulunduguniz yerdeki toprak yuksek dirence sahip ise birden fazla toprak kazigi kullanin bu kaziklari birbilerinden en az 1 metre ara ile yere cakip kaziklari duz ve kalin bir kablo ile birbirlerine baglayin.

10 Ortak Toprak Ortak toprak icin ½ Metre genisliginde iletkenligi yuksek bir metal parca kullanin Ortak toprak ile toprak kaziginin baglantisi cok duz ve kisa olmalidir. Baglantida eger mumkun ise metal serit kullanin.

11 Korunma Tasarimi Tum baglanti noktalarini oksitlenmeden koruyun.
Yakina ( 500 metre ) dusen yildirimdan sonra tum gazli arrestor leri degistirin.

12 UNUTMAYIN Yaptiginiz sistem ne kadar guvenli olursa olsun.
Yildirim olasiligi var ise antenlerinizi bina girisinden ayirin. Cikazlarinizi kapatin Yagmur yada kar yagisi sirasinda antenler uzerinde calisma yapmayin. Unutmayinki insan vucutu iletkendir ve kalp uzerinden gececek olan 60 mA 50 Hz yada 300 ile 500 mA DC ventricular fibrillation a yol acabilir.

13 Sorular ve Cevaplar


"Yildirim ve Yildirimdan Korunma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları