Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
2)Doğa olayları maddeyi değiştirir.

2 1)İNSANLAR MADDEYİ İŞLEYEREK DEĞİŞTİRİR.
DOĞAL MADDE Doğada var olduğu gibi bulunan,insanlar tarafından hiçbir değişime uğramamış maddelerdir. Bu tür maddelere ham madde de denir. Kömür Üzüm

3 Doğal maddeler, çeşitli ürünleri elde ederken ham madde olarak kullanılır.
Örneğin, pamuklu kumaşın ya da pamuk ipliğinin ham maddesi pamuktur. İşlenmiş Maddeler: Doğal maddelerin insanlar tarafından fabrika, atölye vb. yerlerde işlenmesiyle elde edilen maddelerdir. Pamuktan yapılan kumaş ya da iplik işlenmiş maddedir. İşlenmiş ürünlerin yapımında kullanılan maddeler malzemedir.

4 Doğal maddenin işlenmesiyle elde edilen madde yine doğaldır.
Pamuktan yapılan iplik, kumaş, bluz birer işlenmiş doğal maddedir. Pamuk ipliğinin ürünü olan kumaş ve bluz son üründür. Buğday ve unun işlenmesiyle elde edilen ekmek de son üründür. Ekmek, tatlı için kullanıldığında malzeme de olur.

5 İŞLENMİŞ MADDE Doğal maddelerin insanlar tarafından şekli değiştirilmek suretiyle işlenmesi sonucu ortaya çıkan maddelerdir. ÖRNEK: Ağacın işlenerek masa olması.

6 YAPAY MADDE Doğal maddelerin benzeri olarak insanlar tarafından yapılan ham maddelere denir. Sığır derisi doğal bir maddedir. Deri ayakkabı insanlar tarafından yapılan yapay bir maddedir.

7 Ağaçtan elde edilen doğal tahta yerine kullanılan sunta yapay maddedir
Ağaçtan elde edilen doğal tahta yerine kullanılan sunta yapay maddedir. Sunta, odun talaşının yapıştırılıp sıkıştırılmasıyla elde edilir.

8 2)DOĞA OLAYLARI MADDEYİ ETKİLER
Sıcaklık değişimleri : Yağmur Rüzgâr Deprem maddenin değişiminde rol oynarlar. Sel Buzlanma

9 DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI
Dünya üzerinde tüm kaynaklar,biz canlıların sunulmuştur.Hemen hemen yaşamımızın her alanında,doğal kaynaklara gereksinim duyarız. Öyle ise doğal kaynakların korunması hususunda en büyük görev biz insanlara düşmektedir.Bizler bir birey olarak üzerimize düşen görevleri yapmalıyız.

10 Bu görevlerden bazıları:
Doğal yada yapay, kullandığımız madde atıklarını geri dönüşüm kutularına atmalıyız. İsraftan kaçınmalıyız. Çevre temizliğine önem vermeliyiz.


"MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları