Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi"— Sunum transkripti:

1 5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
KİMYA Maddenin değişimi ve tanınması; Su halden hale girer Isı ve sıcaklık Isı maddeleri etkiler Maddenin ayırt edici özellikleri

2 Isı Ve Sıcaklık Güneş enerjisi, ışınlar hâlinde yayılır. Katı, sıvı ve gaz maddelerin üzerine düşerek ısınmalarını sağlar. Kış mevsiminde güneş ışınları Dünya’ya yeterince dik gelmez. Kışın havaların ve suların soğuk olmasının nedeni budur. Sıcaklığı farklı olan maddeler birbirine temas ederse, sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru ısı akar. Isı alışverişi, her iki maddenin sıcaklığı eşit olduğunda sona erer.

3 Isı Ve Sıcaklık Sıcaklık termometre ile ölçülür.
Sıcaklık birimi derece santigrattır. Enerji türü değildir.

4 Isı Ve Sıcaklık Isı, belirli sıcaklıktaki bir cisimden, daha düşük sıcaklıktaki bir cisme, sıcaklık farkı nedeniyle geçen enerjidir. Yani, sıcak bir cisimden daha soğuk bir cisme aktarılan bir iç enerjidir. Isı daima sıcak cisimlerden soğuk cisimlere akar.

5 Isı Ve Sıcaklık Isı bir enerji türüdür.
Isı birimi kalori veya joule’dir. Isı kalorimetre ile ölçülür.

6 Isı Ve Sıcaklık YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların yanması için oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen olmadan yakıtlar yanmaz. Bazı yakıtlar doğada olduğu şekliyle bazıları da işlendikten sonra kullanılır. Linyit doğal olarak, petrol ise işlendikten sonra yakıt olarak kullanılır. Yakıtlardan sağlanan enerji; ısıtma, aydınlatma bazen de nesneleri hareket ettirme amacıyla kullanılır.

7 Isı Ve Sıcaklık YAKIT ÇEŞİTLERİ Katı Yakıtlar : Odun, kömür.
Sıvı Yakıtlar : Benzin, mazot, gaz yağı ve fuel-oil. Gaz Yakıtlar : Ham petrolden üretilen sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) , doğal gaz

8 Isı Ve Sıcaklık Katı Yakıtlar Başlıca katı yakıtlar odun ve maden kömürleridir. Odunlar ağaçtan elde edilir, elde edilen enerji düşüktür. Linyit, taş kömürü, kok kömürü katı yakıtlardan bazılarıdır.

9 Isı Ve Sıcaklık Sıvı Yakıtlar Sıvı yakıtlar petrol ve petrol ürünleridir. Petrol bitki ve hayvanların deniz ve göllerde fosilleşmesi ile oluşur. Bu nedenle petrol, kömür, doğal gaz gibi yakıtlara fosil yakıtlar denir.

10 Isı Ve Sıcaklık Gaz Yakıtlar Gaz yakıtlar, sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG), doğal gaz, hava gazı gibi yakıtlardır. Doğal gaz yandığında diğer yakıtlar gibi katı atıklar bırakmaz. Bu nedenle en temiz yakıt olarak kabul edilir.


"5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları