Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

POST-TRANSPLANTASYON EVRESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "POST-TRANSPLANTASYON EVRESİ"— Sunum transkripti:

1

2 POST-TRANSPLANTASYON EVRESİ
YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ: Ameliyattan sonra hasta anestezinin etkisi geçene kadar yoğun bakım ünitesine alınır. Hastanın anesteziden sonra ortaya çıkacak ağrıları ağrı kesici ilaçlarla azaltılmaya çalışılır. Bu arada hastaya periyodik olarak akciğerlerinde sekresyonların birikmemesi için öksürme ve benzeri göğüs fizyoterapisi yöntemleri uygulanır. Ameliyattan sonraki birkaç gün için hastanın kolundan intravenöz yolla sıvı alımı serumlar vasıtasıyla sağlanır. Ameliyattan sonra birkaç hafta hasta mesanesinde idrarın boşaltılması için yerleştirilmiş drenlerle geçici bir süre takip edilir. Durum iyiyse ameliyattan 5-10 gün sonra drenaj tüpleri çıkartılır. Özellikle ameliyat kadavradan alınan bir böbrekle yapılmışsa, hastanın kan değerleri düzelene kadar hasta diyalize bağlanabilir.

3 AKUT BAKIM ÜNİTESİ: Hastanın tıbbi durumu stabilize olduğunda, akut bakım ünitesine alınır. Bu ünitede kaldığı sürece hastanın laboratuar sonuçları, kullanacağı ilaçlar, beslenme durumu ve egzersiz toleransı takip edilir.

4 BÖBREK TRANSPLANTASYONLARININ KOMPLİKASYONLARI:
Immunsupresif ilaçların yan etkileri, (pulmoner enfeksiyon, septisemi, yara enfeksiyonu, malignite), Endokrin komplikasyonlar (Diabet, hiperparatiroidizm), Kardiyovaskuler komplikasyonlar (hipertansiyon), Deri komplikasyonları ( akne, cushing belirtisi..), İskelet ve kas sistemi komplikasyonları (aseptik kemik nekrozu, akut gut, artralji, romatizmal semptomlar), Nörolojik komplikasyonlar (üremik nöropati..), Metabolik komplikasyonlar (Hiperlipidemi, elektrolit bozuklukları), Hematolojik komplikasyonlar (eritrositoz, anemi), Ameliyat tekniği ile ilgili komplikasyonlar ( mesane fistülü, üreter fistülü, üriner sistem enfeksiyonları..) Steroid tedavisinin yan etkileri (peptik ülserasyon, pankreatit, aseptik kemik nekrozu, diabet.)

5 POST-TRANSPLANTASYON REHABİLİTASYONU


"POST-TRANSPLANTASYON EVRESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları