Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doruk Yavuzkurt Diyaliz Makinesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doruk Yavuzkurt Diyaliz Makinesi"— Sunum transkripti:

1 Doruk Yavuzkurt 123427 Diyaliz Makinesi

2 Diyaliz Makinesi : Böbrek yetersizliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen addır.Vücutta birikmiş üre gibi zararlı maddelerin ve aşırı suyun bir membran aracılığı ile vücuttan uzaklaştırılması işlemidir Diyaliz tedavisi iki şekilde uygulanabilir. 1. Hemodiyaliz Periton diyalizi

3 Genel bilgi : İki tüpten oluşan bu makinenin tüplerinden biri hastanın bileğindeki atardamarına, diğeri ise toplardamarına bağlanıyor. Tüpün içersinde kanın düzenli akışını sağlayan iki pompa var. Damarlardan çıkan tüpler, üzeri yarı geçirgen bir zarla kaplı olan başka bir tüpün etrafını dolaşıyor. Bu büyük tüp, içinde diyaliz denilen tuzlu solüsyonun bulunduğu bir kabın içinde duruyor. Hastanın zararlı maddelerle kirlenmiş kanı birinci tüple alınıyor ve diyaliz solüsyonunun içinden geçirilerek bu zararlı maddelerden arındırılıyor. Daha sonra temizlenen kan diğer tüple yeniden damara verilerek diyaliz işlemi sonuçlanmış oluyor.

4 DİYALİZ MAKİNELERİ NASIL ÇALIŞIR ?
Hemodiyalizde kan, vücudun dışında diyalizör denilen bir suni böbrek aracılığı ile temizlenir. Diyalizör yarı geçirgen zardan oluşmuştur. Zar, binlerce mikroskobik deliği içeren ince bir tabakadır. Diyaliz tedavisi sırasında; bu zarın bir tarafından kan, diğer tarafından diyaliz sıvısı akar. Diyaliz sıvısı içinde; sodyum potasyum, kalsiyum, magnezyum, asetat, dekstroz ve klor bulunur. Hemodiyalizin başlangıcında; kandaki zararlı maddelerin seviyesinin yüksek olmasına karşın, diyaliz sıvısı bu maddeleri içermemektedir. Zararlı maddeler, genellikle erimiş olduğu için yarı geçirgen zar aracılığı ile kandan çıkarak diyaliz sıvısına geçer ve vücuttan atılır.

5 Hemodiyaliz : Hemodiyaliz tedavisi hastanın böbrek yetmezliğinin şiddetine göre yaptığı idrar miktarına bağlı olmak üzere haftada defa saat süre ile uygulanır. Yetersiz hemodiyaliz tedavisi hastada hasara ve ölümlere yol açabilir. Fistül : Hemodiyalize alınan hastada; yeterli kan dolaşımını sağlamak için, atar damarla toplar damarın birleştirilmesidir.

6

7 Diyaliz Makinesi Arızaları :
PTH CYLE F02 HATASI : Solusyonların bozukluğuna,suya bağlı kireçlenmeler olabilir. BLOOD LEAK : Sistemde kan kaçağının olduğunu gösterir. İzolatöre kan kaçıp kaçmadığını kontrol etmemiz gerekir. F 20/16 POZİTİF BASINÇ HATASI: Diyalizer bağlantı hattındaki kaçaklardır. Flowmetre, numune alma noktası, konnektör noktaları o hattaki klemplerin hava almasından dolayı oluşur.

8

9

10 Periton diyalizi : Periton diyalizinde hemodiyalizden farklı olarak özel bir membran yerine periton membranı kullanılır. Periton boşluğuna doldurulan diyaliz sıvısının 4-8 saat beklemeyi basit değiştirilebilen bir yöntemdir. Genellikle günde 4 kez hastanede veya evde yapılır. En önemli avantajı hasta tarafından evde yapılabilmesidir. Periton diyalizinin gerçekleşmesi için 3 teknik unsura gerek vardır. Karına yerleştirilmiş kateter Uygun diyaliz sıvısı Kateter ve diyaliz sıvısı arasındaki bağlantı sistemi 

11

12

13


"Doruk Yavuzkurt Diyaliz Makinesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları