Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu."— Sunum transkripti:

1 Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

2  92 doğal elementten 50 veya daha fazlası insan vücut doku ve sıvılarında bulunmaktadır.  4 element (O2,H,C ve N) insan vücudunun % 96 sından fazlasını oluşturur.Bunun yarıdan çoğu,O2 ve oksijenin hidrojen ile oluşturduğu sudur.  Vücudun kalan %4 lük kısmı ise elzem veya elzem olmayan minerallerden ve mineral kontaminantlardan oluşur.

3  1-Elzem makro mineraller (günde 100 mg dan fazla gereksinirler ve vücutta 5 gr dan daha fazla miktarlarda bulunurlar  2- Elzem mikro mineraller ( günde birkaç mg dan fazla gerksinmezler ve vücutta 5 gr dan daha az miktarda bulunurlar)

4 Vücut dokularının yapısal ögeleridir. 1-Ca,P ve Mg kemik ve dişlerin yapıtaşıdır. 2-S,sistin ve metionin gibi aminoasitleri içeren proteinlerin yapısındadır. 3-Co,B12 vitamininin elzem ögesidir. 4-Fe,Hb ve miyoglobin,Fe ve Cu, sitokrom oksidaz gibi metalloenzimlerin yapısındadır. 5-I,tiroid hormonu tiroksinin yapısındadır.

5  1-Sıvı dengesinin sağlanması  2-Asit baz dengesiin sağlanması  3-Sinir kas çalışması,elektro kimyasal uyarıları sinir boyunda taşıyarak ka s kasılmasını sağlar.  4-Hücre geçirgenliği,Na-K pompası ile maddelerin hücre membranından geçişlerini sağlar.

6 o Vücuttaki sodyumun %30 kemik kristallerinin yüzeyinde bulunur ve gerektiğinde hızla çözünerek kana karışır. o Na eksikliği,K fazlalalığı oluşur.Bu şekilde ortaya çıkan bozukluğa adison hastalığı denir.

7  Kusma  Zihin bulanıklığı  Kas yorgunluğu  Ağrı ve kramp  İştah azalması  Solunum yetersizliği görülür.  Vücutta Na birikir,ödeme ve kan basıncının artmasına neden olur.

8  Sofra tuzu,kabartma tozu ve yemek sodası  Soya sosu  İşlenmiş besinler ( Na alımının %75 ini oluşturur.)  Salamura besinler (zeytin,turşu,peynir)  Doğalolarak; yumurta,et,süt,dereotu,ıspanak,pancar, yeşil yapraklı sebzeler,havuç kereviz,enginar,kuşkonmaz

9  Kalp kasının için serum K düzeyinin normal sınırlarda olmasının yaşamsal önemi vardır.  Bazı böbrek hastalıklarında Na atımı azalırken K atımı artabilir.  Diyare,kusma,protein enerji malnütrisyonunda (PEM) K atımı artabilir.

10  1-Sıvı elektrolit dengesinin sağlanması  2-Asit baz dengesinin sağlanması  3-Kas aktivitesi  4-Glikojen oluşumu  5-Protein sentezi

11  Dehidratasyon  Aritmi(kalp atışında bozulma)  Glikojen deposunun azalmasına bağlı kas yorgunluğu ve zayıflığı  Paraliz (felç)  Solunum yetersizliği  Konfüzyon(zihin karışıklığı) a neden olabilir.

12  Kahve  Kurubaklagiller  Yeşil yapraklı sebzeler  Diğer sebze ve meyveler  Yağlı tohumlar  Et  Süt

13 Metabolik fonksiyonları ;  1-Su elektrolit dengesi  2-Asit baz dengesi  3-Mide HCl salgısı içinde yer alarak sindirime yardımcı olur.

14  İnsan vücudunda en çok bulunan mineraldir.  Vücut ağırlığının % sini oluşturur.  Total vücut minerallerinin %39 unu oluşturur.

15  Bunun %99 u kemik ve dişlerdedir.  Kalan %1 i ise, vücut sıvılarındadır.  Kemik dinamik bir dokudur.Devamlı yapım ve yıkım söz konusudur.  Hergün 500mg Ca kemiklere girmekte ve kemiği terketmektedir.

16  1-Kemik ve diş yapımı  2-Kan pıhtılaşması Sinir iletimi,sinir uyarılarının taşınmasında görev alır. Kas kasılmasını sağlar Hücre zarı geçirgenliğini etkileyerek memebran sıvı geçişini kontrol eder. Enzim aktivasyonu  3-Raşitizm ve osteomalasia

17  D vitamini ve hormon tedavisi yararlıdır.  Küçük yaşlardan itibaren yeterli Ca tüketimi önemlidir.  C vitamini kollajen sentezinde görev alır.  Aşırı protein,kafein,tuz,alkol ve sigara Ca atımını arttırır.  Stres Ca atımını arttırır.

18

19

20  Emilimi etkileyen etmenler ile idrarla Ca atımını arttıran etmenler göz önünde bulundurulmalıdır.  Aşırı protein  Na  Alkol  Kafein

21  Kalsiyumun metabolik ikizi olarak adlandırılmştır.  Kalsiyumdan sonra vücutta en çok bulunan mineraldir.  Ca gibi kemik yapımında görevlidir.  Her ikisinin de emilimi ve atımı, metabolik regülasyonu D vitamini ve PTH ile ilişkilidir.  He ikisi de sütte eşit miktarda bulunurlar.

22  1-Kemik ve diş oluşumu  2-Fosfolipit bileşiminde hücre zarının temel bileşeni  3-ATP oluşumu  4-Nükleik asitlerin temel bileşeni  5-Fosforilasyon reaksiyonları  6-Yağ asitlerinin transportu  7-Asit-baz dengesinin sağlanması  8-Vitamin Co enzimlerinin oluşumu  9-Bazı proteinlerin bileşeni

23

24

25

26 Metabolik fonksiyonları ;  1-Kemik ve diş yapımı  2-Sıvı ve elektrolit dengesi  3-Asit-baz dengesi  4-Sinir-kas çalışması  5-Enzim çalışması  6-Bazı hormonların çalışması için gereklidir.  7-Kan basıncının düzenlenmesinde yardımcıdır.  8-Yaşlılarda glikoz toleransını düzeltici etki yaptığı belirlenmiştir.

27

28

29  Süt  Peynir  Et  Su ürünleri  Tahıl,kurubaklagiller,yağlı tohumlar  Koyu yeşil yapraklı sebzeler  Çikolata ve kakao

30 Metabolik fonksiyonları ; 1-Proteinin yapısal devamlılığını sağlar 2-Enzim aktivitesi 3-Enerji metabolizması 4-Detoksifikasyon

31  Et  Yumurta  Süt  Peynir

32

33  İnsan vücudunda 3-5 g Fe bulunur.  Kırmızı kan hücrelerinde yüzlerce hemoglobin vardır. Hemoglobinlerin yapısında da Fe bulunur.

34

35  Günde birkaç mg dan fazla gereksinmezler.  Vücutta 5 gr dan daha az miktarda bulunurlar.

36  1-Başlıca işlevi O2 taşımasıdır.  2-Enzim çalışması

37  Demir normal immün sistem (savunma sistemi) fonksiyonları için gereklidir.Yetersizliği ve fazlalığı immün yanıtı etkiler.  Yetersizliğinde T-lenfosit sayısı,doğal öldürücü hücre aktivitesi azalır ve mitogenik yanıt bozulur.  Fazlalığında ise demire gereksinmesi olan bakterilerin artması sonucu enfeksiyon riski artar.

38  Demir bilişsel performans için gereklidir.Orta düzeyde yetersizliği bile bilişsel performansı etkilemektedir.  Çocukların ögrenmesi ve okul başarılarını olumsuz etkilemektedir.

39  1 -Hem fe (Hb,myoglobin) et, balık, tavuğun içerdiği demirin yarısı (%50-60) hem demir,kalanı hem olmayan demirdir.  2-Non hem demir (hem olmayan demir) bitkisel kaynaklardaki demir

40  Miktar ve emilim yönünden en iyi demir kaynagı kırmızı ettir.  Tavuk eti (özellikle but eti)  Balık eti  Yumurta  Pekmez  Kurubaklagiller  Kuru meyve  Yeşil yapraklı sebzeler  Yağlı tohumlar

41

42  Yetişkinlerde mg Iyod bulunur.  %75 tiroid bezi  %25 kan ve diğer dokularda

43  En iyi kayanak deniz ürünleridir. 100gr balıkta ortalama 30 mcg iyod bulunur  Toprak ve sudaki Iyod miktarına göre besinlerin I miktarı değişmektedir.  İyodlu tuz kullanılmalıdır.

44

45

46  Cücelik  Cinsiyet organlarının gelişememesi  Karaciğer ve dalak büyümesi  Tat algılamada bozukluk  Sinir ve sindirim sistemi bozuklukları  Çinko ile tedavi sonucu olumlu değişmeler görülür.

47

48  Florid yoğunluğu düşük suları içenlerde diş çürükleri yüksek  Florid yoğunluğu yüksek suları içenlerde ise diş çürükleri düşüktür.  Florid dişlerin çürümeye karşı dayanıklılığını arttırmaktadır.  Florid kemik mineral kristallaerini arttırmakta,genişletmekte ve sertleştirmektedir.

49  Floridin esas kaynagı sudur.  Sudan sonra en zengin kaynak deniz ürünleri ve çaydır.  Günlük gereksinme 3-4 mg

50

51  Yetişkin vücudunda mg bulunur.  Bazı enzimlerin çalışması için gereklidir. Bu enzimler ;  Bağ dokusunun oluşumu  Büyüme  Lipid ve CHO metabolizması için gereklidir.  Antioksidan etkilidir.

52  Tam tahıl ürünleri  Kurubaklagiller  Sert kabuklu meyveler  Sebzeler  Çay

53  İnsan vücudunda mg/kg krom bulunur  Çogunluğu karaciğerde bulunur

54  Organeller  Tahıl embriyosu  Baharatlar  Sularda krom vardır.

55  Enzim çalışmasında etkilidir.  Toksik maddelerin etkisizleştirilmesini sağlar

56  Sinir sisteminde bozukluk  Böbreklerde ksantin taşları  Dişlerde çürüme  Aşırı alımı gut hastalığına sindirim sisteminde ve kemiklerde bozulmaya neden olur

57  Organ etleri  Kurubaklagiller  Tahıllar  Maya

58  İnsan vücudunda 1.1 mg kobalt bulunur.  %43 ü kaslarda  %44 ü diğer dokularda  %13 ü kemiklerde bulunur.

59  Kükürtlü aa lerin metabolizmasında  Demirin kullanılmasında  Tiroid hormonunun sentezinde  Hipertansiyonda etkisi vardır  Co, B12 vitamini içeren besinler yoluyla alınır. Yetersizlik belirtilerine pek rastlanmaz.

60  Se antioksidandır (kanser,kalp damar hastalıklarından koruyucu)  E vitamini yetersizliğinde oluşan bazı hastalıların iyileşmesinde etkindir.

61  Deniz ürünleri  Sakatatlar  Diğer etler

62

63


"Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları