Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zeytinburnu Modeli MAYIS 2014.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zeytinburnu Modeli MAYIS 2014."— Sunum transkripti:

1 Zeytinburnu Modeli MAYIS 2014

2 Misyon Özgüvenini kazanmış; millî, ahlâkî ve kültürel değerlere bağlı; sorumluluk bilinci, sevgi, saygı, yardımlaşma ve hoşgörü duygularına sahip; yeteneklerinin farkına varan ve onları geliştirme fırsatlarını değerlendirebilen; kitap okuma alışkanlığı kazanmış, vatanını ve milletini seven bireylerden meydana gelen bir toplumun oluşmasına katkı sağlamak.

3 Vizyon Çağın gereklerine uygun güvenli ve sıcak bir ortamda, rehber öğretmenlerimizle, yediden yetmişe herkese hizmet vererek önder ve örnek bir kurum olmaktır.

4 Kültür ve Sosyal İşler Müdürü
Organizasyon Şeması Başkan Başkan Yardımcısı Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bilgi Evleri Koordinatörü Bilgi Evi Yöneticileri Rehber Öğretmenler Hizmetliler

5 Personel Dağılımı Bilgi evlerinde toplam 46 personelle hizmet verilmektedir. Personel dağılımı şu şekildedir: 1 Koordinatör, 7 Yönetici, 29 Öğretmen, 9 Hizmetli

6 Yıllara Göre Bilgi Evi Maliyetleri
Bilgievleri İşletmesi Kitap Okuma Yarışması Toplam 2009 64.900 2010 2011 2012 2013 2014

7 Rehber Öğretmen Seçiminde Dikkat Edilen Kriterler
Eğitim ve fen edebiyat fakültelerinden ya da kurumun yapısına uygun diğer dört yıllık fakültelerden mezun olma, Eğitim konusunda tecrübeye sahip olma, İyi derecede bilgisayar kullanabilme, Kendini yenileyebilme becerisi, Yaptığı işten heyecan duyma, Gönüllü, ehliyet ve liyakat sahibi olma, Takım ruhuna sahip ve ekip çalışmasına yatkın olma.

8 Bilgi evleri; Sayın Başbakanımız R
Bilgi evleri; Sayın Başbakanımız R. Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, Türkiye’de ilk kez, Zeytinburnu Belediyesi tarafından 1 Şubat 2005 tarihinde Merkezefendi ve Seyitnizam mahallelerinde hizmete açılmıştır.

9 Bilgi evleri mahallelerin merkezî noktalarında, geleneksel mimarî tarzda, ev sıcaklığında oluşturulan mekânlardır.

10 Şu an Zeytinburnu’nda 7 bilgi evi hizmet vermektedir.

11 Merkezefendi Bilgi Evi

12 Seyitnizam Bilgi Evi

13 Beştelsiz Bilgi Evi

14 Yeşiltepe Bilgi Evi

15 Sümer Bilgi Evi

16 Yenidoğan Gökalp Bilgi Evi

17 Veliefendi Bilgi Evi

18 Bilişim Ağlarında Bilgi Evleri
Sitemiz; 02 Mayıs 2011 tarihinden itibaren kez ziyaret edilmiştir.

19

20 Çalışma Saatleri Bilgi evleri Pazar hariç her gün, Sabah öğleden sonra saatleri arasında açıktır.

21 Bilgi Evlerinde 5’er bölümle hizmet verilmektedir
İdare, Kütüphane bölümü, İlkokul ve ortaokul için bilgisayar salonu, Lise öğrencileri ve yetişkinler için bilgisayar salonu, Çok amaçlı salon.

22 İdare Bölümü Bilgi evi çalışmalarının koordine edildiği, dilek ve taleplere cevap verilen, şeffaflık prensibine göre işleyen bölümdür.

23 Kütüphane Bölümü Okuma ve etüt salonu olarak kullanılan, üye kaydının yapıldığı bölümdür. Bilgi evlerinde her yaş, seviye ve zevke hitap edebilecek, çeşitli türlerde, edebî kalitesi yüksek toplam kitap bulunmaktadır. Perde projeksiyon ve ses sistemiyle donatılmıştır. Ödül törenleri, film gösterimleri, konferanslar, veli tanıtımları gibi birçok etkinlik için de bu bölüm kullanılmaktadır.

24 Otomasyon Kütüphanecilik işlemleri profesyonel bir bilgi belge programı olan FileMaker üzerinden yapılmaktadır. Bu programda kitapların ve üyelerin tam kaydı bulunmakta, ödünç işlemleri takip edilmekte ve arşivlenmektedir. Ayrıca internet üzerinden üyelerin hem katalog taramalarına hem de kendi durumlarını takip etmelerine imkân sağlanmaktadır.

25 Kitap Okuma İstatistikleri
Bilgi evlerinde ortalama, günde 286, haftada 1.716, ayda ödünç kitap verilmektedir. İlk bilgi evi açıldığı günden bu yana, toplam ödünç kitap verilmiştir. Günlük Haftalık Aylık

26 Bilgisayar Bölümü Üyelere bilgisayar ve internet kullanma imkânının sunulduğu bölümdür. Üyeler ödev ve projelerini öğretmenlerin rehberliğinde kolaylıkla hazırlayabilmekte, çıktı alabilmektedirler. Pedagojik açıdan daha verimli bir kullanım için ilköğretim öğrencileri ile lise öğrencileri ve yetişkinler için iki ayrı bilgisayar salonu bulunmaktadır. İnternette zararlı sitelere girişi engellemek için güvenlik duvarı, virüs programları gibi gerekli tedbirler alınmıştır. Ayrıca bütün işlemler öğretmen gözetiminde yapılmaktadır. Üyelerin bilgisayar kullanma bilgi ve becerilerini geliştirebildikleri, boş zamanlarında kaliteli web sitelerinde dolaşma veya oyun oynama imkânı buldukları, ailelerin çocuklarını gönül rahatlığıyla gönderebilecekleri temiz ve güvenilir bir ortamdır. Bilgi evlerinde toplam 210 bilgisayar üyelerimizin hizmetindedir.

27 Bilgisayar Kullanıcı İstatistikleri
Bilgisayar bölümlerinden ortalama, günde 1.065, haftada 6.390, ayda üye yararlanmaktadır. Günlük Haftalık Aylık

28 Çok Amaçlı Salon Kulüp çalışmaları, bilgi yarışmaları, film gösterimleri, satranç turnuvaları, münazaralar, tiyatro çalışmaları gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği bölümdür. 20 kişinin kullanabileceği bir toplantı masası bulunmaktadır. Perde projeksiyon ve ses sistemiyle desteklenmiştir. Konferans, toplantı, kulüp ve atölye çalışmalarında kullanılmak üzere yazı tahtası da mevcuttur.

29 Üye Kaydı Öğrenci ve yetişkin olmak üzere iki ayrı kategoride üye kaydı yapılmaktadır. İşlemler gereksiz formalitelerden arındırılarak kolay bir şekilde üyenin kayıt yaptırması ve anında üye kartları verilerek bilgi evinden istifadesi sağlanmaktadır. Kayıt için; üye formunu doldurmak, iki adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdan fotokopisiyle başvurmak yeterlidir.

30 Yeni kaydolan üyelerin bilgi evinden en iyi şekilde istifade etmeleri konusunda rehberlik etmek ve üyelerle kurum arasında sıcak bir bağ kurmak amacıyla, periyodik olarak “Veliye mektup” çalışması ve “Bilgi evi tanıtım sunumları” gerçekleştirilmektedir

31 Üye Dağılımı Toplam Üye Sayısı: 42.640 İlkokul Öğrencisi 8.903
Ortaokul Öğrencisi Toplam Üye Sayısı: Lise Öğrencisi Üniversite Öğrencisi Yetişkin Diğer

32 Bilgi Evlerinden İstifade Eden Üye İstatistikleri
Bilgi evlerinden ortalama, günde haftada ayda üye istifade etmektedir. Bir yıl boyunca bilgi evini kullanan üye sayısı ’dür. Günlük Haftalık Aylık

33 Bilgi Evlerindeki İşleyiş Beş Ana Başlık Altında Toplanabilir
Bilgisayar ve internet kullanabilme imkânı, Kütüphaneden yararlanma ve ödünç kitap alabilme hizmeti, Sıcak ve motive edici bir ortamda serbest ders çalışabilme imkânı, Üyelerin ilgileri ve seviyeleri doğrultusunda katılabilecekleri, eğitime yönelik sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler, Bilge Nesil Grup Çalışmaları.

34 Planlama Bilgi evlerinde yıl içinde yapılacak olan etkinlikler üyelerin ihtiyaçları ve durumları göz önünde bulundurularak plânlanır. Bu doğrultuda yıl; bilgi evlerinin çalışma sistemi açısından güz, bahar ve yaz olmak üzere üç döneme ayrılır. Öğretmenler zümrelere (yönetici, kütüphaneci, bilgisayar, kulüpler, sosyal ağ vb.) ayrılarak belli aralıklarla toplanmaktadır. Bu toplantılarda, mevcut işleyiş ve standart çalışmalar değerlendirilmekte ve yeni projeler üretilmektedir. Bu çalışmalara Bilgi Evleri Eğitim Komisyonu rehberlik yapmaktadır.

35 Sosyal ve Kültürel Etkinlikler
Çeşitli Yarışmalar Kulüp Çalışmaları Periyodik Olarak Yapılan Etkinlikler Konferans ve Söyleşiler Sosyal Çalışmalar Geziler

36 A. Çeşitli Yarışmalar

37 Kitap Okuma Yarışmaları
Her yıl bahar aylarında geleneksel kitap okuma yarışmaları düzenlenmektedir. Bu yıl 10.’sı yapılmıştır. Okuma yarışmaları birinci grup (4. ve 5. sınıflar) ikinci grup (6, 7 ve 8. sınıflar), lise, üniversite ve yetişkinler olmak üzere toplam 4 grupta yapılmaktadır. ÖSYM tarafından hazırlanan Sınav Başvuru Kılavuzu gibi “Kitap Okuma Yarışması Tanıtım Kılavuzu” hazırlanıp katılımcıların istifadesine sunulmaktadır. Üyeler kendi grupları için belirlenen yedi kitabı kırk günde okuyarak bir sınava tâbi tutulmaktadır. Sınav, çoktan seçmeli test yöntemiyle, belirlenen bir okulda sabah ve öğleden sonra olmak üzere gruplar halinde yapılmakta ve optik okuyucuyla değerlendirilmektedir.

38 10. Kitap Okuma Yarışması’na toplamda 5. 140 üye katılmıştır
10. Kitap Okuma Yarışması’na toplamda üye katılmıştır. Yarışma süresince kitap okunmuştur. Her gruptan ilk 10 dereceye giren 49 üyemiz toplamda TL. para ödülü ve başarı belgeleriyle ödüllendirilecektir. Ayrıca ilk 3 dereceye giren üyeler, ailelerinden iki kişiyle birlikte, (toplamda 36 kişi) düzenlenen “Kültür Gezileri”ne katılmaktadır. Kültür gezileri üç günlük olup bu yıl Kapadokya Bölgesi’ne yapılacaktır. Gezi süresince, konaklama, yemek, ulaşım, rehberlik gibi tüm masraflar belediyemizce karşılanmaktadır.

39 1. Grup 621 2. Grup 422 Lise 359 Yetişkin 825 Toplam 2227
10. Geleneksel Kitap Okuma Yarışmasında Gruplara Göre Sınava Giren Üye İstatistikleri 1. Grup 621 2. Grup 422 Lise 359 Yetişkin 825 Toplam 2227

40

41 Şiir Ezberleme Yarışması
“Ödülleri içinde gizli bir yarışma” sloganıyla başlatılan yarışmayla üyelerimiz, belli kurallar çerçevesinde şiir ezberlemeye teşvik edilmiştir. Şiir üzerine dikkatlerin çekilmesi suretiyle; geçmişle bağlarımızın kuvvetlendirilmesi, güzel Türkçemizin tadına varılması ve edebî zevkin gelişmesi, kelime hazinelerinin zenginleştirilmesi, hafızaların güçlendirilmesi, hayal gücünün artması gibi hedefleri içeren bir çalışmadır. Dereceler ezberlenen mısra sayısına göre belirlenmiştir. En çok şiiri ezberleyerek dereceye giren üç üyemiz, çeşitli hediyeler ve onur belgeleriyle ödüllendirilmiştir.

42 Duygu, düşünce ve taleplerini güzel bir şekilde ifade edebilen, özgüven ve medenî cesaret sahibi gençlerin desteklenmesi düşüncesiyle başlatılan bir etkinliktir. Bilgi evi üyeleri, Belediye Başkanımız Sayın Murat Aydın’a bilgi evleriyle ilgili duygu ve düşüncelerini anlatan mektuplar yazmışlardır. Bu mektuplarda bazı üyelerimiz bilgi evleriyle ilgili farklı taleplerde bulunurken, bazıları da teşekkürlerini iletmiştir. Yazılan mektuplardan üç tanesi seçilerek, bu üyelerimiz ödüllendirmiştir. Bütün mektuplar Belediye Başkanımıza iletilmiş, Sayın Başkanımız da gençlere tek tek cevap gönderme inceliğini göstererek onların sesini duyduğunu ve fikirlerine değer verdiğini hissettirmiştir. Mektup Yarışması

43 10 Parmak Hızlı Yazma Yarışması
Amacına uygun, etkin ve hızlı bilgisayar kullanımı konusunda üyelerimizin yeteneklerini geliştirmek için birtakım çalışmalar yapılmaktadır. “On Parmak Hızlı Yazma Yarışması” bunlardan biridir. Bu çalışmayla, yarışma havası içinde bir yandan eğlenirken diğer yandan üyelerimizin daha az zaman harcayarak ve verimli bir şekilde bilgisayardan faydalanma kabiliyetlerini geliştirmeyi hedeflemekteyiz.

44 Resim Yarışmaları Üyelerimizin farklı sanat dallarıyla kendilerini ifade edebilmelerini teşvik için belli dönemlerde farklı konularda resim yarışmaları düzenlenmekte ve dereceye girenler ödüllendirilmektedir.

45 Bilgi Yarışmaları Belli dönemlerde bilgi evlerinde hoşça vakit geçirmek, genel kültür konusunda üyelerimizin bilgilerini artırmak, rekabet oluşturarak motivasyonu yüksek tutmak amacıyla yaş grupları dikkate alınarak düzenlenen yarışmalardır.

46 Münazaralar Üyelerimizin, sözlü anlatım kabiliyetini geliştirmek, toplum karşısında düzgün cümlelerle açık ve net bir şekilde kendilerini ifade etme becerilerini ve takım çalışmasına uyumluluklarını pekiştirmek amacıyla çeşitli konularda düzenlenen etkinliklerdir.

47 Satranç Turnuvaları Her dönemde bilgi evi üyeleri arasında yapılan geniş katılımlı turnuvalardır. Dereceye girenler çeşitli hediyelerle ödüllendirilmektedir.

48 Futbol Turnuvaları Tatil dönemlerinde bilgi evleri arasında yapılan spor amaçlı turnuvalardır. Birinci olan bilgi evi takımı şampiyonluk kupası ve birincilik madalyası, ikinci olan bilgi evi takımı da ikincilik madalyası ile ödüllendirilir.

49 Voleybol Turnuvaları Tatil dönemlerinde bilgi evleri arasında yapılan spor amaçlı turnuvalardır. Birinci olan bilgi evi takımı şampiyonluk kupası ve birincilik madalyası, ikinci olan bilgi evi takımı da ikincilik madalyası ile ödüllendirilir.

50 Hızlı Bardak Dizme Turnuvaları
Hızlı bardak dizme yarışması, el göz koordinasyonunu, her iki eli eşit kullanabilmeyi, çabukluğu, odaklanma ve iki yönlü beceriyi geliştirir. Çift taraflı beceriyi arttıran bir kişi, beynin bilinç, odak, yaratıcılık ve ritim kısımlarını içeren sağ tarafının yüzdelik oranını geliştirir. Bilgi evi içerisinde ve bilgi evleri arasında turnuvalar düzenlenerek gençlerin hoşça vakit geçirmeleri sağlanmaktadır.

51 B. Kulüp Çalışmaları Üyelerin ilgi ve becerileri doğrultusunda katılabilecekleri, sosyal ve kültürel açıdan kendilerini geliştirip özgüven kazanabilecekleri kulüp çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan etkinliklerin bir yandan eğitici olup çocuklara ve gençlere faydalı olurken diğer yandan eğlendirici ve dinlendirici olmasına da özen gösterilmektedir. Kulüpler oluşturulurken bilgi evlerinde çalışan öğretmenlerin aldıkları eğitim ve yetenekleri göz önünde bulundurulmuştur. Kulüp çalışmalarında “En iyi eğitim, kitap okutan eğitimdir” sloganıyla hareket edilerek üyeler okumaya ve araştırmaya yönlendirilmektedir. Kulüp üyeleri, ilgili öğretmen, bir başkan ve bir başkan yardımcısıyla birlikte haftada iki kez bir araya gelmektedirler. Çalışmalarının sağlıklı işleyebilmesi ve en iyi seviyede verim alınabilmesi için kontenjanlarımız en fazla 20 kişiyle sınırlı tutulmaktadır. Kulüp çalışma yönergeleri amaç, hedef kitle, uygulama, görsel etkinlikler, eğitici etkinler, kullanılacak materyaller gibi başlıklar dikkate alınarak hazırlanmaktadır.

52 Bilgi Evi Kulüpleri Akıl ve Zeka Oyunları Kulübü Resim Kulübü
Okuma Gönüllüleri Kulübü Sahne ve Gösteri Sanatları Kulübü Bilgisayar Kulübü Karakalem Kulübü Kitap Dostları Kulübü Fen ve Teknoloji Kulübü Biyoloji ve Doğa Kulübü Hanımefendiler ve Beyefendiler Kulübü Gezi Kulübü Dil ve Yazı Kulübü Origami Kulübü Uzay ve Fizik Kulübü Satranç Kulübü Güzel Konuşma Kulübü Demokrasi – Çocuk ve İnsan Hakları Kulübü Siyer ve Ahlak Kulübü Sosyal Bilimler Kulübü Safahat Okumaları Kulübü Temel Dini Bilgiler Kulübü Kirigami Kulübü Dünyamızı Aydınlatanlar Kulübü Sesli Okuma Kulübü Tarih ve Düşünce Kulübü Şiir Dostları Kulübü

53 Akıl ve Zeka Oyunları Kulübü
Üyelerin zihinsel performanslarını, dikkat ve konsantrasyon, analitik düşünme, problem çözme, muhakeme, mukayese becerileri ile el göz koordinasyonlarını vb. yeteneklerini geliştirmek için oluşturulmuş bir kulüptür.

54 Akıl ve Zeka Oyunları Kulübü

55 Halihazırdaki Akıl Oyunlarımız
Katamino Tabu Cami Mani Kare Kare Takva Yarışı Zekâ Futbolu Colorpop Tangram 4 Hazine Quixo Resim Ormanı Hızlı Hesap Quoridor Kurt Kapanı Mantık Taşları Abalone Taş Kâğıt Makas Mangala Mikado Cobble Jenga Kral Aslan

56 Bilgisayar Kulübü Üyelerimizin verimli, nitelikli ve aktif bilgisayar kullanımlarını desteklemek, bu yönde kendilerini geliştirmelerini ve bildiklerini arkadaşlarıyla paylaşmalarını teşvik etmek amacıyla başlatılmış bir grup çalışmasıdır. İlgili üyelerimiz, kulübe katılarak bilgisayar bölümünde görevli öğretmenlerinin rehberliğinde çalışmalar yapmaktadırlar. Küçük çaplı internet sitelerinin kurulması, on parmak hızlı yazma yarışmalarının düzenlenmesi, genel bilgisayar kullanımıyla ilgili eğitimler… vb. bu kulübün faaliyetleri arasındadır.

57 Biyoloji ve Doğa Kulübü
Vücudumuzdan başlayarak çevremizde bizimle beraber yaşayan hayvan ve bitkileri, dolayısıyla tabiatı ve içinde yaşadığımız dünyayı üyelerimize tanıtıp daha iyi anlamalarına yardımcı olmak; ekosistem denilen mükemmel düzenden onları haberdar edip küresel ölçekte dünyamızı bekleyen tehlikeler hakkında onları bilgilendirmek ve üyelerimizin tabiata daha saygılı ve faydalı bireyler olmalarını sağlamak amacıyla yapılan bir kulüp çalışmasıdır.

58 Gezi Kulübü Hoşça vakit geçirmek, üyelerle daha sıcak diyaloglar kurmak ve İstanbul’un tarihî kültürel mekânlarını tanıtmak; gezerek öğrenmek amacıyla yapılan bir kulüp çalışmasıdır.

59 Okuma Gönüllüleri Kulübü
Düzenli okuma alışkanlığı kazanmak, okuduklarımızı paylaşmak, okumayı sevdirmek (yeni “okuma gönüllüleri” bulmak), bilgi evini daha etkin bir şekilde kullanmak, bir hedef belirleyip o hedef doğrultusunda çalışma yetisini geliştirmek, okuma üzerine dikkat çekmek, kelime dağarcığını zenginleştirmek, nitelikli eser ve metinlerle tanışmak, kendimizi ifade etme, toplum karşısında konuşma gibi sosyal yeteneklerimizi geliştirmek, hoşça vakit geçirirken yeni bir şeyler öğrenmek amacıyla bir araya gelmiş üyelerden oluşur. Bir oyun ve yarışma havası içinde bir yandan okurken bir yandan eğlenilen yaş sınırlamasının bulunmadığı bir etkinliktir.

60 Origami Kulübü Bir yandan üyelerimizin farklı bir kültürü tanımalarını sağlamaya çalışırken diğer yandan el becerilerini geliştirme, sanatsal faaliyetlere yönlendirme ve zihnî melekelerinin gelişmesine yardımcı olma amacıyla açılan bir kulüptür. Japon kâğıt katlama sanatı tanıtılır ve çeşitli örnekleri gösterilir. Elindeki imkânlarla kendi oyuncağını yapabileceğini göstererek çocukları üretkenliğe teşvik etme ve hayal güçlerini geliştirme de çalışmanın diğer faydaları arasında sayılabilir.

61 Satranç Kulübü Köklü bir geçmişi olan satranç, kişinin zihinsel gelişimine olumlu katkısı olan ve onun sosyalleşmesini sağlayan; hızlı, planlı ve stratejik düşünebilmeyi kavratan bir zekâ oyunudur. Satranç kulübü olarak amacımız böyle niteliklere sahip satrancın üyelerimiz tarafından daha iyi tanınıp ondan daha iyi faydalanılmasını sağlamaktır.

62 Şiir Dostları Kulübü Önemli şairlerimizi tanıtmak, onların bize aktarmaya çalıştığı duyguların coşkusunu yaşatmak; üyelerimizin içindeki şairi ortaya çıkartmak; genç şair ve tüm şiir severlerin estetik düzeylerini yükseltmek düşüncesiyle başlatılmış bir kulüp çalışmasıdır.

63 Kirigami Kulübü Gençlerin tasarım yeteneklerinin ve el becerilerinin geliştirilmesi, milli sanat dalımız olan Kağıye’nin Kirigami ile olan ilişkisini açıklanması ve gençlerimizin dünyaca ünlü bu sanat dalını daha yakından tanımalarını sağlanması amacıyla kurulan bir kulüptür.

64 Demokrasi – Çocuk ve İnsan Hakları Kulübü
Bireysel farklılıklara saygılı olabilme; farklı görüş, düşünce, inanç, anlayış ve kültürel değerleri hoşgörü ile karşılayabilen ve kendi haklarının bilincinde olan bir neslin yetişmesini sağlamak amacıyla kurulmuş olan kulüptür.

65 Resim Kulübü Üyelerimizin hayal gücünü geliştirmek ve somut hale getirmek, el becerilerini ve yeteneklerini ortaya çıkartmak adına başlatmış olduğumuz bir kulüptür.

66 Kitap Dostları Kulübü Kitapseverlerin birbirleriyle tanışmasını, kaynaşmasını ve sosyalleşmesini hedef edinen, okumanın değerini bilip bu amaç doğrultusunda çalışmalar yapan bir kulüptür.

67 Sahne ve Gösteri Sanatları Kulübü
Sahne ve gösteri sanat dallarını oluşturan sinema, tiyatro, pandomin, müzik vb. ile ilgilenen kişilerin bir araya gelip ortak çalışmalar yapması için ortam hazırlamak; üyelerimizde sanata karşı ilgi uyandırmak; üyelerimizin çevredeki sanatsal faaliyetler hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen bir çalışmadır.

68 Safahat Okumaları Kulübü
Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kişiliğini, edebî yönünü ve eserini tanımak ve anlamak amacıyla her hafta lise öğrencileri ve yetişkin üyelerle gerçekleştirilen bir sesli okuma ve mütalaa kulübüdür.

69 C. Periyodik Olarak Yapılan Etkinlikler

70 Ayın Öğrencisi Özellikle ilköğretim çağındaki üyelerimiz için, örnek göstererek teşvik etmek amacıyla düzenlenen bir etkinliktir. Her ay kütüphane ve internet bölümlerinden üçer, tüm bilgi evinden bir üye seçilmektedir. Üyelerin seçiminde bilgi evini verimli ve düzenli kullanmaları, örnek teşkil edecek davranışlara sahip olmaları dikkate alınmaktadır. Üyeler, ailelerinin de katıldığı bir törenle ödüllendirilmektedir. Ayrıca bu ödül töreninde sponsor olan esnaf ve ayın en duyarlı velisine de onur belgeleri takdim edilmektedir. Bu ödül töreni şu ana kadar 106 defa düzenlenmiştir.

71

72 Ayın Sorusu Değerler eğitimi çerçevesinde her ay bir soru hazırlanarak ilan edilmekte ve kurallar çerçevesinde ilgili sandığa ay boyunca cevapların atılması istenmektedir. Ay sonunda yapılan törende doğru cevaplar arasından kurayla belirlenen 5 üyeye çeşitli ödüller verilmektedir.

73 İyilik Kumbarası İyilik düşüncesini gündemde tutmak ve özellikle küçük yaştaki üyelerimizi iyilik yapmaya teşvik etmek için başlatılan bir etkinliktir. Bir ay boyunca kâğıda yazılarak bilgi evinde oluşturulan “İyilik Kumbarası”nda biriktirilen iyilikler arasından en anlamlı üç iyiliğin sahibi ödüllendirilmektedir.

74 Temel Bilgisayar Eğitimi
Bilgi evine yeni kayıt olup bilgisayar kullanmayı bilmeyen üyelerimiz için düzenlenir. Tam bir bilgisayar kursu formatında olmayıp temel bilgileri içeren bir haftalık, on on beşer kişilik gruplarla yapılan bir programdır.

75 Öğrenci Buluşmaları Üniversite ve Lise giriş sınavlarına hazırlanan öğrencileri motive etmek ve rehberlik etmek düşüncesiyle, çeşitli üniversite ve bölümlerde okuyan üyelerle lise öğrencilerini ya da başarılı lise öğrencisi üyelerle ilköğretim ikinci kademe öğrencilerini buluşturduğumuz ikramlı sohbet programlarıdır. Katılımcı öğrenciler; başarılı abi veya ablalarından ders çalışma yöntemleri, soru çözme teknikleri, sınavda başarının sırları gibi konularda kendi tecrübeleri doğrultusunda tüyolar alırlar. Yine farklı bir şehirde aileden uzak yaşama, üniversiteye kayıt yaptırma, burs bulma, kalacak yer sorununu çözme vb. konularda rehberlik yapılmaktadır.

76 D. Konferans ve Söyleşiler
Bilgi evlerinde zaman zaman çeşitli konularda üyelerimizin kültürel ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak konferanslar düzenlenmektedir. Bazı konferans ve söyleşilerden başlıklar şu şekildedir: Liselere Giriş Sınav Sistemi ve LGS’de Yapılan Son Değişiklikler, Sigarasız Bir Yaşam İçin El Ele, Kitap Okumanın LGS’ye Katkıları, Hijyen Sağlık ve Kötü Alışkanlıklar, Planlı Ders Çalışma, Orta Öğretim Geçiş Sistemi, Emniyet ve Güvenlik Seminerleri…

77 E. Sosyal Çalışmalar Üyelerimizde sosyal sorumluluk bilinci geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen kitap ve ilaç bağış kampanyaları, huzur evi ziyaretleri, geri dönüşüm kampanyaları, trafik eğitimi, itfaiye ziyaretleri ve yangın eğitimi, çevre bilinci oluşturmak üzere düzenlenen etkinliklerdir.

78 Okuma Kampanyaları Özellikle tatil dönemlerinde okumaya dikkat çekmek amacıyla düzenlemiş olduğumuz ödüllü kampanyalarıdır. Bu kampanyalarla merak eden, araştıran, sorgulayan, tartışan, olaylara eleştirel yaklaşan, neden sonuç ilişkisi kuran, yaratıcı fikirler geliştiren bireylerin yetişmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

79 Sponsorluk Çalışması Bilgi evlerinin kuruldukları mahallelerde, mahalle esnafı ve ileri gelenleri ile bilgi evi arasında diyalog kurmak, onları çabamıza ortak etmek amacıyla “sponsorluk çalışmaları” yapılmaktadır.

80 Yaptığı işe göre, yemek vermek, tıraş etmek, pantolon dikmek, giydirmek, kırtasiye paketleri gibi hediyelerle çeşitli etkinliklerde başarı gösteren üyelerimize mahalle esnafının destek vermesi sağlanmaktadır. Böylelikle bilgi evlerini mahallelinin de sahiplenmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

81 F. Geziler Bilgi evlerinde özellikle tatil dönemlerinde tarihî ve kültürel değerler konusunda farkındalık oluşturmak; ilçemizden başlayarak yaşadıkları mekânları tanıyıp sevmelerini sağlamak ve aidiyet duygularını geliştirmek amacıyla üyelerimiz için ücretsiz İstanbul gezileri düzenlenmektedir.

82 Gezilen Yerler İstanbul Gezileri Beylerbeyi Sarayı, Boğaz Gezisi,
Küçüksu Kasrı, Santralistanbul Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Havacılık Müzesi, Karikatür ve Mizah Müzesi. Binbir İcat Sergisi, Zeytinburnu Gezileri Osmanlı Padişahlarını Ziyaret (Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanunî Sultan Süleyman türbeleri ve camileri) 1453 Panorama Müzesi, Merhum Adnan Menderes ve Turgut Özal’ın Anıt Mezarları, Yenikapı Mevlevihanesi, Mehmet Akif’in Kabri ve Şehitlik Ziyareti; Itrî, Turgut Cansever, Sabahattin Zaim, Muallim Naci, Süleyman Nazif’in Kabirlerini Ziyaret, Merkezefendi Türbesi, Seyitnizam Camii ve Türbesi, Kazlıçeşme, Miniatürk Gezisi , Erikli Baba Kültür ve Dayanışma Derneği, Yedikule Zindanları, Sultanahmet, Gülhane ve Topkapı Sarayı Gezisi, Tıbbî Bitkiler Bahçesi, Eyüp ve Piyer Loti Gezisi, Necip Fazıl Kısakürek’in Kabrini Ziyaret, Merkezefendi Parkı.

83 Bilge Nesil Projesi Bilge Nesil projesiyle, bilinçli, sorumluluk sahibi, okuyan, araştıran, ahlaki değerlerin farkında, çevresine saygı gösteren, kültürlü, sanata ve spora ilgi duyan, etkin, rehber ve örnek bir neslin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Bilgi Evi öğretmeni ilk aşamada kendi sorumluluğunda ve rehberliğinde 5 kişilik bir grup oluşturarak her ay yeni bir üyenin gruba dâhil olmasıyla bu katılımı 20 kişi oluncaya kadar devam ettirir.

84 Her Bilgi Evi’nde I. Grup (5 ve 6. sınıf öğrencileri); II. Grup (7 ve 8. Sınıf öğrencileri) III. Grup (lise öğrencileri) olmak üzere 3 farklı Bilge Nesil grubu bulunmaktadır.

85 Değerler eğitimi çerçevesinde oluşturulan ve her yıl yenilenen müfredatla, düzenli olarak toplantılar yapan Bilge Nesil gruplarına rehber öğretmenleri tarafından milli ve manevi değerlerimiz aktarılarak değerlerin yaşamasına katkıda bulunulur.

86 Bilge Nesil Gruplarında Yapılan Etkinlik ve Aktiviteler
Toplu kahvaltı, Piknik organizasyonları, Müze, kitap ve teknoloji fuarı gezileri, Sinema, tiyatro, konser vb. Kişisel gelişim, eğitim, meslek seçimi seminerleri, Gençlerle Baş Başa Sohbetleri, Futbol, voleybol, masatenisi, satranç turnuvaları, Huzurevi ve hasta ziyaretleri, Kitap bağış kampanyaları.

87

88

89 Tanıtım Çalışmaları Bilgi evleri açıldığından bu yana şehir içi ve dışındaki çeşitli belediyelerden gelen yetkililere ve misafirlere bilgi evi tanıtımları yapılmaktadır. Çalışmalar ve faaliyetler hakkında brifingler verilerek yönerge ve talimatlar ile ilgili doküman desteği sağlanmaktadır.

90 Bilgi Evi Tanıtımı Yapılan Belediyeler
Üsküdar Belediyesi, Kocaeli Körfez Belediyesi, Esenler Belediyesi, Kartal Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, Erzincan Belediyesi, Gaziosmanpaşa Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi, Sarıyer Belediyesi, Başakşehir Belediyesi, Bağcılar Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi, Ümraniye Belediyesi, Pendik Belediyesi, Kâğıthane Belediyesi, Eyüp Belediyesi, Fatih Belediyesi, Bilecik Belediyesi, Kocaeli Belediyesi, Denizli Belediyesi, Çanakkale Kepez Belediyesi, Sancaktepe Belediyesi, Balıkesir Sındırgı Belediyesi, Çorum Belediyesi.

91 El sanatları ve meslek edindirme kursları Psikolojik Danışmanlık
Yapmadıklarımız Dershanecilik El sanatları ve meslek edindirme kursları Psikolojik Danışmanlık

92 Diğer Kurumlarla Koordinasyon
Bilgi evleri ilçedeki AKDEM, RAM, ZKSM, İSMEK, HALK EĞİTİM MERKEZİ gibi kurumlarla iletişime geçmekte, ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda üye ve velileri buralara yönlendirilerek iş birliği yapmaktadır. Okullarla koordineli bir şekilde çalışılmakta, etkinliklerden okullar haberdar edilmekte, bilgi evleri okulların kullanımına sunulmaktadır. Ayrıca çevredeki dershanelerle görüşülerek ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrenciler; lise ve üniversite hazırlıkla ilgili kurslardan ücretsiz yararlanmaları sağlanmaktadır.

93 Vazgeçemeyeceklerimiz
Heyecan Amatör ruh Yenilenme

94 Bilgi evlerinden yararlananların sayısı artarak devam ediyor.
Sosyal ve kültürel etkinliklerimiz de her geçen gün biraz daha profesyonelleşerek sürecektir. Teşekkür ederiz.

95 Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü
Merkezefendi Bilgi Evi (0212) Sümer Bilgi Evi (0212) Seyitnizam Bilgi Evi (0212) Beştelsiz Bilgi Evi (0212) Yeşiltepe Bilgi Evi (0212) Yenidoğan Gökalp Bilgi Evi (0212) Veliefendi Bilgi Evi (0212) e posta:


"Zeytinburnu Modeli MAYIS 2014." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları