Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I."— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I

2 İşletildiğinde gelir sağlayan her türlü kaynak EKONOMİK KAYNAK olarak kabul edilir. İşletildiğinde gelir sağlayan her türlü kaynak EKONOMİK KAYNAK olarak kabul edilir.

3 A. Doğal Kaynaklar B. Beşeri Kaynaklar

4 A. Doğal Kaynaklar: Tarım toprakları Tarım toprakları Çayır ve meralar Çayır ve meralar Su kaynakları Su kaynakları Ormanlar Ormanlar Yeraltı Kaynakları (madenler) Yeraltı Kaynakları (madenler) Doğal oluşum turizm alanları gibi Doğal oluşum turizm alanları gibi

5

6 B. Beşeri Kaynaklar: Tarım Sektörü Tarım Sektörü Sanayi Sektörü Sanayi Sektörü Hizmet Sektörü Hizmet Sektörü

7 TARIM: Ekip-Biçme Ekip-Biçme Hayvancılık Hayvancılık Ormancılık OrmancılıkSANAYİ: Maden çıkarma ve işleme Maden çıkarma ve işleme İmalat Sanayi İmalat SanayiHİZMET: Ulaşım ve Ticaret Ulaşım ve Ticaret Turizm Turizm Haberleşme Haberleşme Bankacılık Bankacılık Eğitim, Sağlık, Asayiş Eğitim, Sağlık, Asayiş

8 TARIM SEKTÖRÜ

9 SANAYİ (ENDÜSTRİ)

10 UYARI: Ekonomisinde tarım sektöründe çalışanların payının fazla olduğu ülkeler geri kalmış ülkelerdir. Ekonomisinde tarım sektöründe çalışanların payının fazla olduğu ülkeler geri kalmış ülkelerdir.

11 UYARI: Bir ülkede sanayi ve hizmet sektöründe çalışanların sayısı fazla ise o ülke gelişmiş bir ülkedir. Bir ülkede sanayi ve hizmet sektöründe çalışanların sayısı fazla ise o ülke gelişmiş bir ülkedir.

12 Türkiye’de Ekonominin Sektörel Dağılımı Sektör Sanayi%27.5%32.4%35 Hizmet%20%16%15.3 Tarım%52%51.6%49.7

13 TÜRKİYE’DE TARIM ve HAYVANCILIK

14 TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER 1. İklim 2. Yerşekilleri 3. Toprak Türü 4. Enlem 5. Deniz Etkisi

15 TARIM ÜRÜNÜ BİTKİ ÖRTÜSÜ SICAKLIKYAĞIŞ İKLİM

16 SOĞUĞA DAYANIKLI TARIM ÜRÜNLERİ: ELMA, ÜZÜM, ARMUT SOĞUĞA DAYANIKSIZ TARIM ÜRÜNLERİ: Turunçgil, Muz, İncir, Zeytin.

17 ÜZÜM ELMA HER YERDE YETİŞEBİLİR

18 MUZ HER YERDE YETİŞEMEZ ANAMUR

19 HUMUS: Çürümüş bitki kalıntılarının, toprağın üst kısmında birikmesi ile oluşan tabakaya humus denir. Verimi arttırır. HUMUS: Çürümüş bitki kalıntılarının, toprağın üst kısmında birikmesi ile oluşan tabakaya humus denir. Verimi arttırır.

20 NADAS: Toprağın bir sene boş bırakılmasıdır. Sebep: Yağışın yetersiz olmasından dolayı toprağın verimsiz olması. Amaç: Toprağı bir yıl boş bırakarak, eksik olan mineralleri toplamasını sağlamak. NADAS: Toprağın bir sene boş bırakılmasıdır. Sebep: Yağışın yetersiz olmasından dolayı toprağın verimsiz olması. Amaç: Toprağı bir yıl boş bırakarak, eksik olan mineralleri toplamasını sağlamak.

21 NADAS: NADAS: Yağışın yetersiz olduğu yerlerde yapıldığı için; Yağışın yetersiz olduğu yerlerde yapıldığı için; *İç Anadolu, *Güney Doğu, *Doğu Anadolu, *Ergene’de yapılmaktadır.

22 TÜRKİYE’DE EN YAĞIŞLI ve EN KURAK YERLER MAVİ: Doğu ve Batı Karadeniz, Toroslar, Muğla, Hatay (Nur dağı), Hakkari. KIRMIZI: Ergene, Konya, Tuz Gölü, G.Doğu, Iğdır.

23 NADAS: NADAS: Bu uygulama Erozyonu arttırır. Yani toprak Nadasa bırakılmamalıdır. Bu uygulama Erozyonu arttırır. Yani toprak Nadasa bırakılmamalıdır. Nadas uygulamasının azaltılması, sulamanın geliştirilmesine bağlıdır. Nadas uygulamasının azaltılması, sulamanın geliştirilmesine bağlıdır.

24 KURU TARIM: KURU TARIM: Tamamen doğal koşullara bağlı olarak yapılan tarımdır. Tamamen doğal koşullara bağlı olarak yapılan tarımdır. İklimde meydana gelen olumsuzluklar, tarımda verimliliği hemen etkiler. İklimde meydana gelen olumsuzluklar, tarımda verimliliği hemen etkiler.

25 SULU TARIM: SULU TARIM: Sulama imkanlarının olduğu alanlardaki tarım çeşididir. Yağışın yetersiz olduğu yıllarda, açık sulama ile kapatılır. Sulu tarım ile üretimde denge sağlanır. Yıldan yıla dalgalan-ma söz konusu olmaz. Sulama imkanlarının olduğu alanlardaki tarım çeşididir. Yağışın yetersiz olduğu yıllarda, açık sulama ile kapatılır. Sulu tarım ile üretimde denge sağlanır. Yıldan yıla dalgalan-ma söz konusu olmaz.

26 SULU TARIM

27 MODERN (İNTANSİF) TARIM: MODERN (İNTANSİF) TARIM: Sulama, gübreleme, makine kullanımı, kaliteli tohum, ilaçlama gibi yöntemler kullanılarak, birim alandan elde edilen verimi arttırma tekniğidir. Sulama, gübreleme, makine kullanımı, kaliteli tohum, ilaçlama gibi yöntemler kullanılarak, birim alandan elde edilen verimi arttırma tekniğidir. Makineli tarım, düz arazide yapılabilir. Makineli tarım, düz arazide yapılabilir.

28 MODERN (İNTANSİF) TARIM

29 İNCE (İNTANSİF) TARIM İLAÇLAMA

30 MAKİNELİ TARIM

31 KARADENİZ (EĞİMLİ ARAZİ)

32 İLKEL (EKSTANSİF) TARIM: Tarımın, insan ve hayvan gücü ile yapılmasıdır. Tarımın, insan ve hayvan gücü ile yapılmasıdır. Türkiye’de 1950’lere kadar vardı. Verim çok düşüktür. Verim çok düşüktür. Makineleşme ile insanlar işsiz kalmış ve kente göç başlamış. Makineleşme ile insanlar işsiz kalmış ve kente göç başlamış.

33 İLKEL TARIM

34 DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Keten-Kenevir ve Haşhaş: Uyuşturucu hammaddesi. Pirinç: Bataklık türü yerlerde yetiştiği için sivri sinek yapar. Bu yüzden yerleşime açık yerlere yakın olan bölgede bunu üretmek yasaktır.

35 KENEVİR PİRİNÇ

36

37

38 DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Şeker Pancarı: Çabuk çürüyen bir bitki olduğu için, fabrika kapasitesinden fazla üretilmesi denetlenir. Tütün: Üretim alanı geniştir. Kaliteyi düşürmemek için devlet sınırlaması vardır.

39 ŞEKER PANCARI

40

41 TÜTÜN

42

43 DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER Çay: Elle toplanması gerekir. Makas ile toplanması kaliteyi düşürür.

44 TARIM BİRLİKLERİ Çaykur: Çay üreticileri birliği. Fiskobirlik: Fındık üreticileri. Trakya Birlik: Ayçiçeği üreticileri birliği. Marmara Birlik: Zeytin üreticileri. Tariş: Ege zeytin ve üzüm birliği. Çukobirlik: Çukurova pamuk üreticileri birliği.

45 ÖNEMLİ TARIM ÜRÜNLERİ: Çay: Rize (Doğu Karadeniz) Pamuk: Adana (Çukurova) İncir: Ege,Aydın(Menderes Ovaları) Turunçgil: Antalya Ayçiçeği: Edirne (Trakya-Ergene) Fındık: Ordu, Giresun Zeytin: Balıkesir (Edremit, Ayvalık)

46 TAHILLAR (Hububat) 1. Buğday 1. Buğday 2. Arpa 2. Arpa 3. Çavdar 3. Çavdar 4. Mısır 4. Mısır 5. Pirinç 5. Pirinç

47

48 BUĞDAY & ÇAVDAR

49

50

51 MISIR ÇAY

52

53 ENDÜSTRİ BİTKİLERİ 1. Tütün 1. Tütün 2. Pamuk 2. Pamuk 3. Şekerpancarı 3. Şekerpancarı 4. Çay 4. Çay 5. Konservesi yapılanlar 5. Konservesi yapılanlar

54 PAMUK

55

56 ÇAY TARIMI (G.DOĞU ASYA ve KARADENİZ)

57 YAĞLI ENDÜSTRİ BİTKİLERİ 1. Zeytin 1. Zeytin 2. Ayçiçeği 2. Ayçiçeği 3. Susam 3. Susam 4. Keten-Kenevir 4. Keten-Kenevir 5. Haşhaş 5. Haşhaş

58

59 AYÇİÇEĞİ (GÜNEBAKAN)

60

61 HAŞHAŞ

62

63 BAKLAGİLLER 1. Soya Fasulyesi 1. Soya Fasulyesi 2. Fasulye 2. Fasulye 3. Nohut 3. Nohut 4. Bezelye 4. Bezelye 5. Mercimek 5. Mercimek

64

65

66

67 YUMRULU BİTKİLER Patates-SoğanMEYVELER Fındık, Üzüm, İncir, Turunçgil, Elma, Kayısı SEBZELER Domates, Patlıcan, Biber, Salatalık, Bamya

68

69

70 TABİİ EKİM ALANI GENİŞ OLAN BİTKİLER Şekerpancarı, Üzüm, Buğday, Arpa, Çavdar, Elma, Ayçiçeği, Tütün, Haşhaş (Devlet Sınırlaması), Mısır, Mercimek, Pirinç, Patates, Soğan, Baklagiller.

71 ŞEKER PANCARI

72 TABİİ EKİM ALANI DAR OLAN BİTKİLER Muz, Antep Fıstığı, Çay, Fındık, Turunçgil, Zeytin, İncir, Pamuk, Susam, Keten-Kenevir.

73 TURUNÇGİL (NARENCİYE)

74 NEM (YAĞIŞ) İSTEYEN BİTKİLER Çay, Pirinç, Fındık, Mısır, Sebzeler, Narenciye.

75 FINDIK

76 FINDIK

77

78 İHRAÇ ÜRÜNLERİMİZ (Sattıklarımız) Pamuk, Fındık, İncir, Üzüm, Antep Fıstığı, Zeytin, Ayçiçeği, Tütün, Turunçgil, Kayısı, Sebze-Meyve, Tahıl(bazen), Patates.

79 İTHAL ÜRÜNLERİMİZ (Aldıklarımız) Pirinç, Kahve, Hurma, Kakao, Muz, Ananas, Kivi, Hindistan Cevizi, Çay, Kauçuk.

80 DÜNYA ÜRETİMİNDE 1. OLDUĞUMUZ ÜRÜNLER Antep Fıstığı (%100), Fındık (%64), Kuru Üzüm, Kuru İncir, Ayçiçeği.

81 BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Nemlilik) PAMUKÇAY BUĞDAYFINDIK ARPAMISIR ÇAVDARKENEVİR

82 BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Sıcaklık) ÜZÜMMUZ ELMATURUNÇGİL ARMUTZEYTİN Ş.PANCARIÇAY

83 ORMANLARIN BÖLGELERE GÖRE DAĞILIMI 1. Karadeniz %27 2. Akdeniz %21 3. Marmara %19 4. Ege %16 5. İç Anadolu %9 6. D.Anadolu %7 7. G.Doğu Anadolu %1

84 SERACILIK

85 KAVUN & KARPUZ

86 MERCİMEK

87 HAYVANCILIK


"TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları