Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI."— Sunum transkripti:

1 DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI

2 BAŞKENT: KOPENHAG Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2'inci Margrethe'dır. Başbakan Anders Fogh Rasmussen Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir.

3 RESMİ DİL: DANCA Danimarka’da genelde Danimarkaca ama bazı kesimlerde İngilizce konuşuluyor.Danimarkaca’dan bazı kelimeler: Merhaba:Goddag Günaydın:God Morgen İyi Geceler:Farvel Acıktım: Sulten

4 Yüzölçümü km² Nüfus Nüfus yoğunluğu Ülkeler arasında104'üncü Para birimi Danimarka Kronu 1DKK=0,24YTL

5 KONUM Danimarka Kuzey Avrupa’da küçük bir ülkedir.
Ülke toprakları çok sayıda ada üzerine yayılmıştır. Adaların başlıcaları Saeland, Fyen, Lolland, Falster, ve Bornholm’dur. Ayrıca atlas okyanusunun kuzeyindeki Grönland ve Faröer adaları yönetim bakımından Danimarka’ya bağlıdır. Danimarka güneyde Almanya ile komşudur. Sund boğazı ile İskandinav yarım adasından ayrılır. KONUM

6 Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir.
Başkent, Danimarka adalarının 2. büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland'a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir. Adaları en büyüğü Jylland ( Jutland yarımadasıdır. Danimarka 1973'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

7 YÜZÖLÇÜMÜ Danimarka’nın;
kara sınırlarının uzunluğu: 67 km (Almanya ile) kıyılarının uzunluğu: km en uzun ırmak: Gudenaen, 158 km. en yüksek noktası: Yding Skovhoj 173 m.

8 İKLİMİ Kuzey ikliminin bütün özellikleri görülmekte olup , genelde bulutlu ve bol yağış alan bir ülkedir. Kısa bir yaz ve uzunca bir kış iklimi hakimdir. Haziran, temmuz, ağustos yılın en sıcak aylarıdır. Şubat ise en soğuk ayıdır. Kışın günler kısa geceler uzundur.

9 MAYIS 2008 HAVA DURUMU

10 ÖNEMLİ KENTLER Kopenhag Odense Aalborg Esbjerg Herning Arhus

11 GRUNDTVIG ( ) Danimarkalı yazar, düşünür,   şair ve öğretmendir.Çalışma için öğrenme kadar ruhsal ihtiyaçlar için de öğrenmenin gerekliliğini savunmuştur.Yetişkinlerin eğitimi için çok fazla çalışmalar yapmasından dolayı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarından Yetişkin Eğitimi programına bu programa GRUNDTVIG adı verilmiştir.

12 NOT SİSTEMİ Danimarka'da orta öğrenimde şeklinde 0 dan 13'e kadar notlar içeren bir sistem vardır. En düşük not 00 iken en yüksek notlar 13 ve 11'dir. Geçme-kalma notu ise 6'dır.

13 EN ÜNLÜ YİYECEKLERİ Çikolata
Patatesli peynirli fırında yapılan bir yöresel yemekleri var=en ünlü yiyecek Peynir Balık Çikolata Patatesli peynirli fırında yapılan bir yöresel yemekleri var=en ünlü yiyecek Peynir Balık

14 Danimarka toprakları tamamen düzlüklerden oluşur.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Danimarka toprakları tamamen düzlüklerden oluşur. En yüksek noktası 173 m’dir.

15 TARIM Danimarka topraklarının büyük bir bölümü tarıma elverişlidir.
Avrupa ülkeleri içerisinde tarıma elverişli toprak oranı en yüksek ülkedir. Modern tarım teknikleri kullanıldığı için verim yüksektir. En çok yetiştirilen tarım ürünü arpadır.

16 HAYVANCILIK Ülkede hayvancılık çok gelişmiştir.
Tarım gelirlerinin büyük bir bölümü hayvancılıktan sağlanır. Domuz, sığır, ve kümes hayvan yetiştiriciliği çok yaygındır. Danimarka ekonomisinde balıkçılıkta çok önemlidir. Kuzey deniz kıyıları balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı yerleredir. HAYVANCILIK

17 YER ALTI KAYNAKLARI Danimarka’da yer altı kaynakları çok sınırlıdır.
Juland yarımadasından tuz, kuzey denizinden de petrol ve doğal gaz çıkarılır

18 SANAYi Ülkede sanayi çok gelişmiştir.
En çok gelişen dal gıda sanayisi’dir. Makine, gemi yapımı, petrokimya ve tekstil sanayileride gelişmiştir. Elektrik ihtiyacı termik ve nükleer santrallerden karşılanır.

19 TİCARET Danimarka küçük bir ülke olmasına rağmen dünyanın önde gelen ticaret ülkelerinden biri’dir. Dış ticaretinde Almanya, İngiltere ve İsveç başta gelir.

20

21

22

23 TEŞEKKÜRLER... Teşekkürler..


"DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları