Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ KENTSEL SİSTEMLER VE ULAŞTIRMA YÖNETİMİ KENT MERKEZLERİNİN PLANLAMA İLKELERİ ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ MÜJDAT KARAÇÖL İNŞAAT MÜHENDİSİ

2 İstanbul Finans Merkezi veya İstanbul Uluslararası Finans Merkezi veya Ataşehir Finans Merkezi İstanbul’un Ataşehir ilçesinde yer alması planlanan finans merkezi projesine verilen isimdir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre bu projenin hedefi New York, Londra ve Dubai’de yer alan mevcut finans merkezlerinden daha büyük bir finans merkezi inşa etmek ve İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi haline getirmektir.

3

4 Yapılan açıklamalara göre projenin amacı hem finans sektörünün kalbi olacak bir merkez yaratmak hem de günün 24 saati yaşayan bir yer inşa etmek olarak belirtildi. Projenin tamamlanmasıyla yaklaşık 30 bin kişiye istihdam kaynağı olacağı da eklendi.

5 14 Mart 2009 tarihinde Anadolu Otoyolu’nun kuzeyinde yer alan konut alanının finans merkezi olarak planlanmasına ilişkin karar çıkarıldı. Arkasından İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı adı verilen karar 2 Ekim 2009 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

6 Ancak Mayıs 2010’da Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, ilgili yürütmeyi durdurma kararını aldırdı. Bu proje sürecinden sorumlu olan TOKİ ise mahkeme kararı ardından yeni bir plan yapma çalışmalarının halen devam ettiğini kamuoyuna duyuruldu.

7 Ocak 2008’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin kabul ettiği plana göre İstanbul’un Ataşehir bölgesinde ve Anadolu Otoyolu’nun kuzeyinde yer alan 2 milyon 766 bin metrekarelik alanın TOKİ’nin yaptığı planlar ile bir finans merkezine dönüştürülmesi hedefleniyor.

8 Eğer bu planlamalar sonradan değişmezse bu proje arazisinin yaklaşık 92 dönümü kent meydanı ve yeşil alan olarak düzenlenirken; 30 dönümlük bir alanda da bir kültür merkezi inşa edilecek. Yine aynı plana göre ticaret alanı ise 354 bin metrekarelik bir alana yayılacak.

9 “Toplu Konut Alanı” ilan edilmiş olan Ataşehir'i pazarlama sürecinde tasdik tarihli dördüncü plan revizyonu sonrasında, bu kez bizzat başbakan tarafından Merkez Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının genel merkezlerinin İstanbul’a taşınacağı açıklanmış, çevre koşullarını, plan bütünlüğünü, üst plan kararlarını, imar mevzuatını hiçe sayacak bir biçimde gündeme gelmiştir

10 Yeni plan tadilatı ile Anadolu Otoyolu üzerinde kalan henüz yapılaşmamış konut alanı ile Ataşehir Doğu Bölgesinde, Anadolu Otoyolu güneyinde kalan, gene yapılaşmamış konut alanına, bir üst plan olan 1/ Ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı’nda da bu alanların konut alanı olarak gösterilmiş olmasına karşın, MİA (merkezi iş alanı) fonksiyonu getirilmiştir.

11

12 2006 tarihli 1/ Ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı’nda “Konut Alanı” olarak gösterilen ve İstanbul Valiliği’nce de “Toplu Konut Alanı” olarak ilan edilmiş söz konusu alanlar, hazırlanan tasdik tarihli Ataşehir planları paralelinde, bu kez tasdik tarihli bu yeni çevre düzeni planında “1. Derece Merkez” olarak gösterilmiştir.

13 GENEL DEĞERLENDİRME..

14 Bölgede gayrimenkul değerleri Finans Merkezi söylentilerinden bu yana en az 3 kat arttı.
Bölgenin prestij kazanması ile insan kitlesi ve yapı yoğunluğu son dönemde oldukça arttı. Araç trafiğinin yoğun olduğu bölgede ek düzenleme yada yollar oluşturulmaması durumunda trafiğin daha fazla yoğunlaşması muhtemel. Finans Merkezi inşaatı için yapılan hafriyat çalışmasında topoğrafya değiştirildi.

15 TEŞEKKÜRLER..


"ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları