Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Beyza Duygu Güzel Sanatlar Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Beyza Duygu Güzel Sanatlar Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Beyza Duygu 094101037 Güzel Sanatlar Fakültesi
İÇ mİMARLIK Beyza Duygu Güzel Sanatlar Fakültesi

2 İç mimarlık, bir mimari mekânın içinde, kullanıcılara işlevsel, yapısal ve estetik ölçütlere göre en uygun tasarımı sunmak için çözümler üreten meslek dalıdır. İç mimarlık bir yandan güzel sanatların gerektirdiği plastik değerleri içeren, estetik bilgi ile yoğrulmuş, diğer yandan mimarlığın bina olgusuyla ilişkilendirilen bir konumda da yer almaktadır. İç mimarın bir bina içinde yer alan mekânların hacim ve yüzeylerini değerlendiren bir boyutta konuya yaklaşmasının yanı sıra, yapı sistemleri, fiziksel çevre kontrolü, aydınlatma, ergonomi, ısıtma, gibi mekân konforu konularında da bilgili olması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında mekânı kullanan bireylerin yaşam kalitesini ve konforunu öne çıkartan tanımlı mekânların, tanımlı işlevlerle, kullanıcı için biçimlendirilmesi ve tasarlanması mesleğin temel amaçlarındandır. İç Mimarlık Nedir?

3 İç mimar, mekân organizasyonuna yeni ve ekonomik çözümler getirmek amacı ile tasarımlar yapar. Bir meslek adamı olarak, insan-donanım-mekân sorunlarını alışılmış biçim ve ölçülendirmelerin ötesinde temel verileri ele alarak, yeniden, günümüz ve gelecek kaygısı ile araştırır. Malzeme ve teknoloji alanındaki gelişmeleri, mekân ve donanım tasarımlarında kullanır.

4 İç mimarların hizmet ettikleri alanlar
Mekân tasarımının ilk aşamalarından, etütlerden, uygulamaların bitimine kadarki (karar verme-uygulama) süreci gerçekleştiren ekip içinde yer alır. Mekâna özgü mobilyaların (donanımların) elde edilen veriler doğrultusunda boyut ve kullanım verilerini saptar, özgün biçimleri gerçekleştirir. İç mekânın yeniden düzenlenmesine, yeni bina yapımından daha sık gereksinim duyulduğu bir gerçektir. Yapımı tamamlanmış veya eski işlev dışında yeni bir işlev kazandırılacak yapıların iç mekânlarında öngörülen yeni işlevi, insanin yasam ve davranış biçimlerine göre çözümler ve düzenler. Kültür kalıtı ya da tarihi eser olarak belirlenmiş eski yapıların iç mekânları ve bu mekânlarda yer alan öğelerin (mobilya, yapı elemanları vb.) saptanması ve restorasyonunu yapar. Geleneksel sanat ve kültürümüzün benimsetilmesi ve tanıtılmasına böylece aracı olmak iç mimarın çalışma alanı içindedir.

5 Lisansüstü eğitimle sanatta yeterlilik derecesi alabilirler
Lisansüstü eğitimle sanatta yeterlilik derecesi alabilirler. İşyerlerinin özelliğine göre idari ve teknik yöneticilik yapabilirler. Çeşitli yarışmalara katılıp ürünlerini tanıtabilirler. Kendi işletmelerini kurabilirler. İstihdam Özel sektörde çalışma olanağı bulabilirler veya kendilerine ait işyeri açabilirler. Kamu kesiminde Bayındırlık ve İskan Bakanlığında, belediyelerde çalışabilirler. Gereken Kişilik Özellikleri İç Mimar olmak isteyenlerin şekil uzay ilişkilerini görebilmeleri, renkleri ayırt edebilmeleri, zihinde canlandırma gücüne sahip olmaları, bir işi planlayıp uygulayabilmeleri, görsel sanatlar, resim, genel kültür, sosyoloji, sanat tarihi gibi alanlarda kendilerini yetiştirmiş, yenilikleri izleyen, eleştiriye açık, insanlarla ilişkilerinde ikna edici, uyumlu ve yaratıcı olmaları gerekmektedir. Kariyer Olanakları

6 bir İç Mimar ne gibi özellikler taşımalı
- Üst düzeyde genel yeteneğe, - Şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, renkleri ayırt edebilme, zihinde canlandırabilme gücüne sahip, yaratıcı, - Bir işi planlayıp uygulayabilen - Görsel sanatlara ilgi duyan, - Başkalarını etkileyebilen, - Eleştiriye ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

7 Dünyaca ünlü 3 iç mimar

8 Frank o. gehry Ünlü mimar,1947'den itibaren Los Angeles,Kaliforniya'da yaşamaktadır. Mimaride Dekonstrüktivizmin öncü uygulayıcılarından biridir ve yaşayan en önemli mimarlardan sayılmaktadır. Çalışmaları, mimarı ile tasarımı ya da sanatı birleştiren çarpıcı bir örnek olarak değerlendirilmektedir.

9 Piet mondrian Mondrian soyut resmin öncülerindendir. Yapıtlarıyla 20. yüzyıl grafik sanatlarını ve mimarlığı derinden etkilemiştir. Resimleri kendisiden sonra gelen "geometrik soyutlama" akımının habercisidir. Geometriyi bir resim dili gibi kullanmıştır. Paris yıllarında Pablo Picasso ve George Braque gibi kübizm akımının temsilcilerinden etkilenen Mondrian, soyut sanatın öncülerinden olarak görülmektedir.

10 Zaha Hadid 1950’de Bağdat’ta doğmuştur
Zaha Hadid 1950’de Bağdat’ta doğmuştur. Londra Architectural Associaton okulunda mimarlık okumadan önce Beyrut Amerikan Üniversitesinde Matematik Bölümünü bitirmiştir. Mezuniyetinden sonra okulundaki hocaları ile 1977’de ortağı olduğu Office For Metropolitan Architecture’da çalışmaya başlamıştır. Tasarımlarının inşasının zor olduğu düşünüldüğü zamanlarda kendisine destek ve cesaret veren mühendis Peter Rice ile Rem Koolhaas sayesinde tanışmıştır. 1980’de kendi Londra merkezli bürosunu kurmuştur. 1980lerde Architectural Association’da ve Dünyanın başka yerlerinde prestijli kurumlarında ders vermiştir. Graduate School of Design’da, Harvard üniversitesinde, illinois üniversitesinde, Hamburg’daki Hochschule für Bildende Künste’de, Knowlton mimarlık okulunda egitmenlik yapmıştır. American Academy of Arts and Letters’ın onur üyesi olmuştur. Şu anda Viyana'da uygulamalı sanatlar üniversitesinde profesörlük yapmaktadır. Zaha hadid


"Beyza Duygu Güzel Sanatlar Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları