Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aile ve Sosyal Politikalar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aile ve Sosyal Politikalar"— Sunum transkripti:

1 Aile ve Sosyal Politikalar
OSMANİYE ASPİM T.C. Osmaniye Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü

2

3 OSMANİYE ASPİM

4 Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi
OSMANİYE ASPİM Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi Toplumsal cinsiyet eşitliğine rağmen kadınların günümüzde eğitim ve istihdamı erkeklerin düzeyine ulaşmamıştır. Bu bağlamda kadın ve erkek arasında fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için en önemli etmenler eğitim ve istihdamdır.

5 Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi
OSMANİYE ASPİM Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi Eğitilen ve istihdama yönlendirilen kadın fırsat eşitliğine sahip olmak ile birlikte toplum kalkınmasında önemli bir rol üstlenecektir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için; Başbakanımız Sayın Recep Tayip ERDOĞAN’ın eşleri Emine ERDOĞAN hanımefendinin himayelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen, “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi”nin ikinci alt bileşeni olan “Kadın ve Güçlenme” kapsamında “Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi” İlimiz uygulama startı 26 Kasım Salı günü Valimizin Eşleri Sayın Nuray ODUNCU hanımefendi tarafından verilmiştir.

6 nitelikte yetiştirilmesi gereğini ortaya çıkartmaktadır.
OSMANİYE ASPİM Projenin Gerekçesi Bilim ve teknoloji hızla gelişmektedir. Bu gelişime hem eğitim teknolojileri bakımından hem de mal ve hizmet üretimi bakımından ayak uydurmak zorunlu hale gelmektedir. Bu zorunluluk; toplumun ihtiyaç duyduğu alanlarda insan gücünün yeterli nicelik ve nitelikte yetiştirilmesi gereğini ortaya çıkartmaktadır.

7 OSMANİYE ASPİM Projenin Gerekçesi Eğitim hem erkek hem de kadınların işgücüne katılımlarını artıran önemli bir etkendir. Kadınlar açısından ise, kadınların işgücüne katılımı ve istihdamı bağlamında iki kritik kurum meslek okulu ve üniversitedir. Eğitimli olmak ve mesleki beceri konusunda donanımlı olmak, kadınların kendilerini daha güçlü hissetmelerinde önemli bir rol oynamakta ve onlara çalışma yaşamına girme ve girişimci olma cesaretini kazandırmaktadır. Ayrıca işveren için de nitelikli ve meslek sahibi kadınları istihdam etmek verimliliği arttırmak açısından tercih edilen bir yoldur.

8 OSMANİYE ASPİM

9 OSMANİYE ASPİM Kadınlar arasında eğitim düzeyinin yükselmesi hem bir modernleşme göstergesi hem de geleceğe ilişkin değişimler açısından önemli bir işarettir.

10 OSMANİYE ASPİM Projenin Amacı Genç kız ve kadınların işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olarak Mesleki Açık Öğretim Liselerinde yeni açılan alanlara kayıtlarının yapılarak, elde edinilen becerileri doğrultusunda istihdam yaşamına katılımlarını desteklemektir.

11 Örgün eğitimin dışında kalmış kadınlara ikinci bir şans vermek.
OSMANİYE ASPİM Projenin Hedefleri Örgün eğitimin dışında kalmış kadınlara ikinci bir şans vermek. Kız çocuklarının okula devam etme ve okulda kalma sürelerini artırmak. Kadınların eğitimi konusunda toplumda farkındalık yaratarak, onları rol model olmaya teşvik etmek. İlköğretim okulu veya ortaokul mezunu kadınların Meslek Açık Öğretim Liselerine kayıtlarını yaptırmak. Mesleki Açık Öğretim Lisesinden mezun olanların iş yaşamına katılımlarına aracı olmak.

12 Yerel düzeyde ihtiyaç duyulan iş kollarını ortaya çıkarmak.
OSMANİYE ASPİM Projenin Hedefleri Yerel düzeyde ihtiyaç duyulan iş kollarını ortaya çıkarmak. Kadınların mesleki eğitimlerinin yanı sıra kişisel gelişimlerini destekleyecek eğitimler almalarını desteklemek. Yerel düzeyde işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Mesleki Açık Öğretim Lisesinde okuyan kadınların çocuklarının bakımına destek vermek.

13 OSMANİYE ASPİM

14 Kimler Mesleki Açık Öğretim Lisesine Kayıt Yaptırabilir?
OSMANİYE ASPİM Kimler Mesleki Açık Öğretim Lisesine Kayıt Yaptırabilir? Meslek Açık Öğretim Lisesine sağlık meslek eğitimine uygun olanlardan İlköğretim/ortaokul mezunu olanlar, Ortaöğretimden tasdikname ile ayrılanlar, Normal Liselerden mezun olanlar, Yurt dışında öğrenim görmüş olanlar, Bir yüksek öğrenim kurumundan ayrılanlar veya mezun olanlar kayıt yaptırabilirler.

15 Mesleki Açık Öğretim Liselerine Başvurmak İçin
OSMANİYE ASPİM Mesleki Açık Öğretim Liselerine Başvurmak İçin Hangi Belgeler Gereklidir? Nüfus cüzdanının fotokopisi, Bir adet vesikalık renkli fotoğraf, İlköğretim okulu veya ortaokulu diplomasının aslı , 2012 yılı ve sonrası 8. sınıf tamamlayanlar için Öğrenim Belgesi, Çıkma Belgesi ya da Denklik Belgesinin aslı, Tasdikname veya tasdikname kayıp belgesinin aslı , Lise diplomasının onaylı fotokopisi (kayıt olan okul veya noter tarafından onaylı), Kayıt ücreti muafiyeti olanların muafiyet belgesi, Varsa Ustalık ya da Kalfalık Belgesi, Bir yükseköğrenim kurumundan ayrılanlar veya mezun olanlar; lise diplomasının onaylı fotokopisi.

16 Mesleki Açık Öğretim Liselerine
OSMANİYE ASPİM Mesleki Açık Öğretim Liselerine Aşağıdaki Branşlarda Kayıt Yaptırabilirler AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BÜRO YÖNETİMİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ   EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK – ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ GIDA TEKNOLOJİSİ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ PAZARLAMA VE PERAKENDE   HARİTA TAPU KADASTRO HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ İMAM HATİP LİSESİ  KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ METAL TEKNOLOJİSİ   MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ   TARIM TEKNOLOJİSİ TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ULAŞTIRMA HİZMETLERİ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

17 Mesleki Açık Öğretim Lisesinin Özellikleri Nedir?
OSMANİYE ASPİM Mesleki Açık Öğretim Lisesinin Özellikleri Nedir? Kayıt işlemleri internet üzerinden yapılır. Eğitim süresi; 4 yıldır (8 dönem), Öğrenciler çalışma takviminde belirtilen zamanlarda her dönem (yılda 2 kez) internet üzerinden kayıt yenilerler, Öğretim "ders geçme" ve kredi sistemine göre yürütülür, Ders programında, ortak, seçmeli ve alan dersleri vardır.

18 OSMANİYE ASPİM

19 Projenin İlk Aşamasında Gönül Elçisi Rol Örnekleri
OSMANİYE ASPİM Projenin İlk Aşamasında Gönül Elçisi Rol Örnekleri Yaşadığı bölgede meslek edinmek isteyen kadınları Mesleki Açık Öğretim Liseleri konusunda bilgilendirir ve yönlendirir. Üretime katılma potansiyeli olan ancak bilgi ve motivasyonu yetersiz kadınlara destek olur. Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak isteyenlerin kadınların alan tercihlerine yardımcı olur. Kayıt işlemlerine yardım olur (ayni ya da nakdî). Eğitim için gerekli olan kırtasiye vb. eğitim materyallerinin sağlanması için destek olur. Evde çocukların ya da varsa yaşlı ya da engelli aile bireylerinin bakımları için çözüm geliştirilmesine yardımcı olur.

20 Eğitim / Öğrencilik Döneminde Gönül Elçilerinin Rol Örnekleri
OSMANİYE ASPİM Eğitim / Öğrencilik Döneminde Gönül Elçilerinin Rol Örnekleri Okul başarısı ve okula devam durumlarını izler. Ödevlerinin yapılmasına yardım eder. Bilgisayar ve internet kullanımı hakkında eğitim ve danışmanlık hizmeti verir. Mezuniyete yakın dönemlerde “Kendi İşini Kurma” ve “Girişimcilik” konularında eğitim veren kurumların eğitimlerine katılmasını sağlar Mezuniyete yakın dönemlerde istihdam imkânları için potansiyel iş ve işveren hakkında İş-Kur Müdürlüğünden bilgi alır.

21 Eğitim Sonrası Dönemde Gönül Elçilerinin Rol Örnekleri
OSMANİYE ASPİM Eğitim Sonrası Dönemde Gönül Elçilerinin Rol Örnekleri İstihdam için İşletme veya İş-Kur’a yönlendirme yapar ”Girişimcilik” konularındaki becerilerinin artırılması için eğitim ve danışmanlık hizmetleri verir ya da ilgili kişi ve kuruluşlara yönlendirir. Mikro kredi, banka kredileri vb. konularda rehberlik yapar, erişimlerini sağlar. Gelir getirici eğitim ve kurslara kayıt yaptırır, İnternet üzerinden ürünlerin satışı için web sitesi oluşturulmasına destek sağlar, Mezunların kendi aralarında iletişim ve dayanışma içinde olmaları için grup oluşturmalarına ve meslek kuruluşları ile iletişim içinde olmalarına destek verir.

22 OSMANİYE ASPİM HAYDİ GÖNÜL ELÇİLERİ ! Siz de eğitimi yarım kalmış bir kadının elinden tutun; onun Mesleki Açık Öğretim Liselerine kayıt olmasını sağlayın. Bir meslek, iyi bir iş, ikinci bir şans kazandırın. Hem kadınlar kazansın, hem ülkemiz. Çünkü Biz Büyük Bir Aileyiz.

23 PROJE UYGULAMA TAKVİMİ
OSMANİYE ASPİM PROJE UYGULAMA TAKVİMİ 26 Kasım 2013 31 Aralık 2013 Gönül Elçileri Proje Tanıtımı 02 Şubat 2014 Gönül Elçisi Olmak İsteyenlerden Başvuru Alınması. 03 Şubat 2014 14 Şubat 2014 Mesleki Açıköğretim Liselerine Kayıtların Yapılması 26 Mayıs 2014 Danışmanlık Hizmetlerinin Yürütülmesi 27 Mayıs 2014 Proje Değerlendirme Raporu

24 OSMANİYE ASPİM

25 OSMANİYE ASPİM Teşekkür Ederiz…


"Aile ve Sosyal Politikalar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları