Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİKKAT SÜRESİNİ UZATMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİKKAT SÜRESİNİ UZATMA"— Sunum transkripti:

1 DİKKAT SÜRESİNİ UZATMA
Rehber öğretmen psikolojik danışman:Seda DURU

2 Dikkatin dağılmasına neden olan ve konsantrasyon gücünü azaltan olumsuz dış etkenlerin azaltılmasıyla başlayabiliriz. Öncelikle çalışma odasında bazı düzenlemeler yapabilirsiniz Ders yükü arttıkça, çalışılacak süre uzadıkça sizlerin dikkat ve konsantrasyon güçleri zayıflayacaktır. Bunun için planlama becerisi kazanmaya çalışmalısınız

3 Planlama becerisi kazanması amacıyla, küçük bir ajanda alarak günlük işlerini oraya yazmayı ve işleri tamamladıkça yanına kendinize uygun bir işaret koymalısınız. Yapılması gerekenleri tamamladıkça motivasyonunuz artacaktır. Günlük planınızı yazıp odanızda yada görünür bir yere asabilirsiniz. Çalışma sırasında gerekli olan materyalleri masada hazır bulundurmalısınız

4 Yoğun olarak dikkat problemi yaşayan öğrenciler düzenli ortamlara ihtiyaç duyarlar. Kendi başlarına iç dünyalarını düzenleyemedikleri için dış dünyalarının başkaları tarafından düzenlenmiş olmasına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, listeler yapabiliriz. Ne yapacaklarını unutan ya da bilemeyen bireyler bu listeleri çok faydalı bulacaklardır. Sizlerin hatırlatmalara; prova yapmaya; tekrar yapmaya; yönlendirilmeye; sınırlar konulmasına ve düzene ihtiyaçınız vardır.

5 Özellikle sınava hazırlanma, ödev yapma, konuları tekrar etme gibi dikkat gerektiren faaliyetlere başlamadan önce, hedef belirlemelisiniz. Örneğin, çalışmalardan ne elde etmek istediğinizi, ne yapacağınızı ve ne kadar sürede gerçekleştireceğinizi sorarak bunu sağlayabilirsiniz

6 HEDEFİNİZ BELLİ Mİ ? Hedefi belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez.

7 dikkati geliştirmede en etkili yöntemlerden bir tanesi; bir spor ile uğraşmaktır.  Sportif faaliyetler, enerjinin fazlasını kullanmayı, el-göz koordinasyonunu geliştirmeyi, dikkati tek bir noktaya yoğunlaştırmayı sağlar. Basketbol, voleybol ya da futbol gibi takım sporlarına ya da yüzme, ip atlama, tenis, koşma gibi bireysel spor faaliyetlerine etkin bir şekilde katılabilirsiniz. 

8 Dama, satranç gibi oyunlar da yine kurallara uymayı, düşünerek ve plan yaparak hareket etmeyi öğreten oyunlardır. Bu nedenle evde,okulda dikkatini geliştirmek için bu tarz oyunlar oynayabilirsiniz. Hafıza kartları, kelime oyunları, isim-şehir gibi kelime türetme oyunları görsel dikkati, belleği ve sözel becerileri geliştiren oyunlardır. Ailece,arkadaş çevresinde bu oyunları oynayabilirsiniz.

9 Tabu gibi hem kurallı hem de konsantrasyon gerektiren oyunlar oynayabilirsiniz.
dikkat ve konsantrasyon becerisini arttırabilmek için günlük gazetelerde yer alan, köşe yazılarından birini okuyarak yazıda yer alan “b,c,d,g” gibi harfleri işaretlemeyi deneyebilirsiniz.

10 Gazetelerin Cumartesi ve Pazar eklerinde verilen “farklılıkların bulunması”, “kelime avcılığı”, “sayı avcılığı” gibi bulmacalarla ilgilenebilirsiniz. Yaşınıza uygun puzzle tarzı etkinliklerle ilgilenebilirsiniz.

11 Evde bireysel olarak yaptığı çalışmalarda süre tutarak zaman yönetimini öğrenebilirsiniz.

12 Konsantrasyonun temeli, birden çok şeyi bir arada yapmak yerine, tek bir şeyle ilgilenmek, aynı anda tek iş yapmak, tek bir konuyla ilgilenmektir.

13 Dikkat problemi yaşayanların pek çoğu birden fazla işle aynı anda ilgilenmeye çabalar. Tüm bu işler de yarım kalır. tek bir işe odaklanmayı ve onun tamamlaması konusunda süreklilik kazanınız.


"DİKKAT SÜRESİNİ UZATMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları