Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü."— Sunum transkripti:

1 Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü

2 Dikkat nedir? Dikkat, düşüncemizin belirli bir süre bir noktaya (olaya, nesneye, duruma) yönlendirilmesi ve o anda mevcut diğer uyarıcılara mümkün olduğunca yönelmeme becerisi olarak tanımlanabilir.

3 Dikkat Toplama Nedir? Dikkat toplama, dalgınlık ve düzensizliği bir yana bırakıp algımızı, düşüncemizi o anki yaşantıya toplama, içten ve dıştan gelen bütün bozucu uyarıcılara yönelmeme ve uzun süre bir iş ile uğraşmak için dikkatimizi zorlama becerisi şeklinde tanımlanabilir.

4 Dikkat toplama problemi, çocuğun yaşına ve gelişim özelliklerine uygun ev ödevi, ders içi etkinlikler gibi çalışmalara başlamada güçlük yaşaması ve çalışmayı uygun süre devam ettirememesidir.

5 Dikkat toplama problemi yaşayan çocuklar;  Aşırı unutkandırlar,  İlgilenmeleri gereken işlerle ilgilenmek yerine başka işlere yönelirler,  Ders içi etkinliklere sınırlı katılırlar ve akademik başarısızlık yaşarlar,  Verilen herhangi bir görevi ya da çalışmayı tamamlamada zorlanırlar,

6 Dikkat toplama problemi yaşayan çocuklar;  Genellikle ilgisini çekmeyen işlere başlamada zorluk çekerler,  Ev ödevi gibi zihinsel çaba gerektiren uğraşlardan hoşlanmazlar,

7 Dikkat toplama problemi yaşayan çocuklar;  Derslerinde ya da diğer etkinliklerde ayrıntılara dikkat edemezler ve basit hatalar yaparlar,  Bir iş ile uğraşırken dikkatleri çabuk dağılır, dikkatlerini uzun süre koruyamazlar.

8 Dikkat toplama probleminin nedenleri  Aile içinde yaşanan problemler,  Başaramama korkusu,  Aşırı televizyon izleme ve bilgisayar kullanma,  Verimsiz çalışma yöntemleri,  Okul korkusu,

9 Dikkat toplama probleminin nedenleri  Olumsuz anne baba tutumu,  Çevrede çok ve çeşitli uyarıcıların olması,  Çocukların gelişim evrelerine ve potansiyellerine uygun olmayan beklentiler içerisine girilmesi.

10 Dikkat Toplama Becerisini Geliştirmeye Yönelik Anne Babalara Öneriler  Anne babalar ev işlerinde çocuklarının yaşına uygun sorumluluklar vermeli ve onların bu konudaki başarılarını övmelidirler.  Anne babalar çocuklarının yaptıkları her olumlu davranışı pekiştirmelidirler.

11 Dikkat Toplama Becerisini Geliştirmeye Yönelik Anne Babalara Öneriler  Anne babalar çocukları için iyi aydınlatılmış, televizyon, bilgisayar ve gürültüden uzak, iyi havalandırılmış, sade bir çalışma odası hazırlamalıdırlar.

12 Dikkat Toplama Becerisini Geliştirmeye Yönelik Anne Babalara Öneriler  Anne babalar çocuklarının gelişim özelliklerini göz önünde bulundurmalı ve onlardan kapasitelerinin üzerinde bir beklenti içine girmemelidirler.

13 Dikkat Toplama Becerisini Geliştirmeye Yönelik Anne Babalara Öneriler  Anne babalar çocuklarının dikkat toplama becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilirler. Çocuklarına yeteri kadar zaman ayırarak, onlarla çeşitli dikkat geliştirici (labirent, yap-boz vb.) etkinlikler yapabilirler.

14

15 Çizgi Çalışmaları

16 Resimde Eksik Olan Yeri Bulma

17 İki Resim Arasındaki Farkı Bulma

18 Farklı Olanı Bulma

19 Aynı Olanı Bulma

20 Benzer Olanı Bulma

21 Örüntü Çalışması

22 Aynı Olanı Bulma

23

24 Aşağıdaki kelimeler içinde yer alan “A” harflerini bul ve daire içine al. KALEM MASA TELEFON İNTERNET DEFTER SIRA KİTAP BİLGİSAYAR BARDAK ÇOCUK ŞEKİL SANDALYE PERDE SİLGİ MARKET MAĞAZA DOSYA BANKA ÖĞRETMEN AVUKAT ARABA KABLO MASAL TESTERE SARAY KÖY SANDALYE AVRUPA KITA ŞEKER SAYI DAİRE HAFTA HİKAYE SINIF AĞAÇ BOĞAZ FARE KURT DERT LEYLEK HAYAT ZAMAN SU GÜN AĞIZ KEDİ CEYLAN ŞEHİR ÖFKE Harf Bulma

25 Aşağıda harfler arasına gizlenmiş “AÇI” kelimelerini bul ve altını çiz. MAÇPORTAÇKIAÇIDJFHRUAÇICDACIAÇAOAACIÇAMASIYAVDÇAIASAŞAÇAIAÇA IMAIAÇIAAÇIAÇKLAÇAKALTAŞIÇAKITAŞIAÇIALKIŞLAMAKAÇTAIAÇIKBADAKAÇIL MAKKAPIŞMAKSAVAŞLIKIÇAAÇMAKAÇIKALIKKILMAAÇTIAÇIOÇÇATTAÇŞATAŞAK BAŞAKAÇIKLIKALMAKTANKALKMAKATMAÇAYADALMAÇYAAÇIÇAŞKÇAŞKAÇILM AKÇAYÇAMURLUKTANKAAÇIÇAYLIKTAMAKAÇAMADANAÇIKLIKTANATMAKTANA ÇALIKATŞAKÇAKTIRMAKTANAÇIŞCAIACIAMAKAŞIAÇMAKAÇILMAKPTTARAÇILMA SAÇMAAÇMALAMATAŞLIKKUŞLUTLMAKLAIKAÇKLMAKŞAÇAŞAÇIŞŞIKŞIKLIKTIKMAL KTAŞŞATAÇMALIKÇIKIŞDÇIAŞIAÇIKAARADAKLIKAÇITALIKAÇMAKLIKÇILKMNKLIÇAI AAÇLŞIKŞKIÇLŞOŞOKAÇŞKIŞAÇLIKŞAKIŞMLIKŞAŞÇAKLAITRAAKLAMAKYAÇAMAŞ MAAÇIMAÇAMAŞKTAÇAAÇILIAŞKIŞAÇIMAŞLIKŞIKLIKKAŞLKILAALIÇIAİLKÇIAIAÇLI KAKMAKLIKAÇŞLKADŞŞLKTAŞLMKIAÇIIKMAKKAMAKTANKLIKAÇIKLIKLÇAŞKSIŞKAA ÇIÇILMAKÇKAŞLKIAKŞKLŞAÇILAKIŞYAKIŞKÇIKŞKLŞAÇILAKIŞDÇIAŞIAÇIKAKŞAKŞA ÇAŞKKIŞŞIKKLŞAÇILAKIIAŞIAÇIKIŞKAAÇIÇILMAKÇKAŞLKIAKŞAAKLAMAKYAÇAMA KAŞLKIATLMAKLAIKAÇIKLŞŞIKYALKŞIKAALIÇIAİLKKAAÇIÇILMAKŞKLAÇDKŞIKAÇIKL KAIKI Kelime Bulma

26 Nesne Yerleştirme

27 Göster ve Çiz

28 Bak ve Çiz

29 Kaynakça: Özmen, S.K. (2011). Dikkat Toplama Becerisini Geliştirici Etkinlikler. KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ BÖLÜMÜ


"Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları