Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Üstte şeması verilen yapının:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Üstte şeması verilen yapının:"— Sunum transkripti:

1 Üstte şeması verilen yapının:
Zemin kat planını tuğla ölçülerine göre çiziniz. Ö: 1/50 A, B, C, D nokta detaylarının 1. ve 2. sıralarını çiziniz. Ö: 1/10 Not: Tüm kapılar 80 cm ve tüm pencereler 110 cm genişliğindedir. Verilmeyenler serbesttir.

2 ZEMİN KAT TUĞLA DUVAR PLANI Ö:1/50
İpucu: Duvar ölçülerine göre planı çizerken 1 cm lik ölçü farklılıkları olacaktır. Fakat 1/50 ölçekte 1cm yi göstermek olanaksızdır. Bu yüzden size verilen ölçülere göre planı çizin fakat ölçümlendirirken mesafeleri hesaplayarak yazın. Pencereleri iki duvar arasına ortalarsanız hesaplama daha kolay olacaktır.

3 DUVAR ÖRGÜSÜNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.
İki tuğla arasındaki harç (derz) payı 1 cm dir. Bütün tuğla duvar örgülerinde en önemli birinci kural: Tuğla duvarların yıkılmaması ve sağlamlığı için 1. sıranın derzleri ile 2. sıranın derzleri üst üste kesinlikle gelmemesi (çakışmaması) gerekir. Tuğla sıralarının birbiri üzerine en az 5 cm binmesi (geçmesi) gerekir. Bu durumu sağlamak için tuğla duvar örgüsünde bazen ½ (yarım) bazende 3/4 (üç çeyrek) tuğlalar kullanılır. Yukarıdaki örnekte (Şekil.1) tuğlaların en az birbirini 5 cm geçerek derzlerin üst üste çakışmadığı görülüyor. İkinci kural: Eğik bir yüzeye duvar örüleceği zaman , tuğlalar eğik yüzeye paralel örülmez. Kesinlikle yatay (su terazisinde) örülür. Yukarıdaki örnekte (Şekil.2) doğru ve yanlış örgü şekilleri görülüyor.

4 TUĞLA DUVAR UZUNLUK HESABI
Tuğla duvar uzunlukları, ölçülerin tuğla boyutlarının katları şeklinde olmasına, tuğla adedine ve harç (derz) adedine dikkat edilerek hesaplanmalıdır. Tuğla duvarın dıştan dışa hesabı: Derz sayısı tuğla sayısından 1 eksik olduğundan L (Duvar uzunluğu) = (Tuğla sayısı x 20 cm ) - 1 cm üstteki örneği hesaplayalım. L = (8 x20) – 1 = 159 cm İki duvar arası, pencere boşluğu ve kapı boşluğunun hesabı: Derz sayısı tuğla sayısından 1 fazla olduğundan L (Duvar uzunluğu) = (Tuğla sayısı x 20 cm ) + 1 cm üstteki pencere örneği hesaplayalım. L = (4x20) + 1 = 81 cm Eğer bizden çizmemiz istenilen tuğla duvar planında olduğu gibi ölçüler verilmiş ise kolayca hesaplamanın yolu şudur. Duvara dıştan dışa ölçü veriyorsak L = duvara verilen ölçü – 1cm İki duvar arası, pencere boşluğu ve kapı boşluğuna ölçü veriyorsak L = verilen ölçü +1 cm olarak hesaplanır.

5 A DETAYI Ö: 1/10 Yukarıdaki A detayında tam tuğla duvar ile yarım tuğla duvarın birleşim detayını görüyoruz ve 2. sırasının örgü şeklini ve en sağda 1. ve 2. sırasının üst üste geldiklerinde tuğlaların ve derzlerin durumu görülüyor.

6 B DETAYI Ö: 1/10 Yukarıdaki B detayında kapı kenarlarında diş bırakılmasını görüyoruz ve 2. sırasının örgü şeklini ve en sağda 1. ve 2. sırasının üst üste geldiklerinde tuğlaların ve derzlerin durumu görülüyor.

7 C DETAYI Ö: 1/10 Yukarıdaki C detayında iki tam tuğla duvarın ortada birleşim detayını görüyoruz. 1. ve 2. sırasının örgü şeklini ve en sağda 1. ve 2. sırasının üst üste geldiklerinde tuğlaların ve derzlerin durumu görülüyor.

8 D DETAYI Ö: 1/10 Yukarıdaki D detayında iki tam tuğla duvarın köşede birleşim detayını görüyoruz. 1. ve 2. sırasının örgü şeklini ve en sağda da sırasının üst üste geldiklerinde tuğlaların ve derzlerin durumu görülüyor.


"Üstte şeması verilen yapının:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları