Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gıdalarımızı saklama kuralları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gıdalarımızı saklama kuralları"— Sunum transkripti:

1 Gıdalarımızı saklama kuralları
Riskli ürünler et, tavuk, yumurta, süt gibi ürünler soğutuculu dolaplarda muhafaza edilmelidir. Düşük riskli ürünler kuru gıda dolaplarında saklanmalıdır. Dolap sıcaklıkları mutlaka ölçümü yapılamalıdır. Dolaplar temiz olmalıdır. Dolapda bulunan ürünlerde mutlaka etiket bulunmalıdır.

2 ALIŞVERİŞTE (MARKETLERDE, PAZARYERİNDE ) GIDA GÜVENLİĞİ
Market ve Pazar yerinde açıkta satılan çabuk bozulan (peynir, sucuk, salam, yumurta, süt vb.) yiyecekleri satın almayın (bu ürünler buzdolabında olması gerekiyor). • Çabuk bozulan yiyecekler alınmış ise hızlıca eve taşınmalıdır. Hızlı olunmazsa her geçen dakika ürünün bozulmasını çabuklaştırır . • Gıda satın alırken mutlaka etiketindeki son kullanma tarihini okuyun. • Son kullanma tarihi yakın olanları(hemen kullanmayacaksanız) ve son kullanma tarihi geçenleri satın almayın.

3 EVDE GIDA GÜVENLİĞİ 1 • Market ve Pazar yerinde çabuk bozulan (peynir, sucuk, salam, yumurta, süt vb.) mutfak ortamında uzun süre bekletilmemelidir. Buzdolabına hızlıca yerleştirilmelidir. • Önce aldığımız ürünler önce tüketilmelidir. (Son kullanma tarihi yakın olanlar önce tüketilmelidir.) • Yemek yapmadan önce mutlaka eller yıkanmalıdır. • Ellerimizde kesik yara varsa yara bandı ile kapatılmalıdır. • Yemek yapımında mutlaka temiz ekipman kullanılmalıdır (bıçak, tabak, tencere vb.).

4 Evde gıda güvenliği 2. Çiğ ve pişmiş ürünleri ayrı hazırlamalı
kesinlikle yan yana koymamalıyız . Yemekler ocakta ve fırında tutulmalıdır. Kesinlikle tezgah üzerinde uzun süre tutulmamalıdır. Evde uzun süren yemek esnasında masada bekleyen yemekler ve artan yemekler bir daha yenmemelidir. Yemeğin iyi piştiğinden emin olunmalıdır. (özellikle et grubu için) Sebzeler ve salata malzemeleri çok iyi yıkanmalıdır.

5 Okul kantininde gıdaların güvenliği
• Kantinden gıda satın alırken mutlaka etiketindeki son kullanma tarihini okuyun. • Kantinde satılan çabuk bozulan ( hamburger,köfte,tost vb.) yiyecekleri tezgah üzerinde uzun süre bekletilmemelidir. Bu ürünler sıcak tutulmalı ve sıcak tüketilmelidir. . Ayran,süt soğuk sandiviçler buzdolabında saklanmalıdır. . Çöp kovalarının kapakları kapalı olmalıdır. . Çalışanların kıyafetleri temiz .Çalışanların sürekli sağlık kontrollerin- den geçirilmiş olduğunu gösteren belgelerin asılı olması gereklidir.

6 Okul yemekhanelerinde gıda güvenliği
• Yemekleri tezgahta,masada uzun süre bekletmemeliyiz. Sıcak yemekler sıcak (65° ve üstünde), soğuk yemekler soğuk (10° ve altında) servis edilmelidir. • Pişmiş yemekler eğer hemen tüketilmeyecekse hemen soğutulmalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. • Yemek hazırlığı yapan ve servise sunan kişilerin kıyafetleri temiz olmalıdır. • Yemek yapan kişiler ellerini sık sık yıkamalı ve dezenfekte etmelidir. • Servis masası , çatal bıçak tabaklar temiz olmalıdır.

7 SEYAHATTE GIDA GÜVENLİĞİ
•Eller sık sık yıkanmalıdır. •Çabuk bozulan gıdaları tüketmekten kaçının (kremalı pasta, mayonez, köfte , tavuk içeren sandviçler , paketlenmemiş dondurma vb.) Mümkün olduğu kadar yeni pişmiş gıdaları ve sıcak gıdaları tüketin •Seyahat halinde alınan yiyecekler hızlı tüketilmelidir. .Uzun süre araç ve çanta içerisinde tutulmamalıdır.

8 BESLENME ÇANTAMIZDA GIDA GÜVENLİĞİ
. Beslenme çantanız ve yiyeceklerinizi kalorifer üstü gibi sıcak yerlerde bekletmeyin. • Yere düşen çatal, kaşık vb. asla kullanmayın. • Beslenme çantanıza mayonezli yemekler, balık ve tavuklu yiyecekleri eğer, konserve değilse koymayın. .Beslenme çantamızdaki bu ürünler bekleme ile; mikrop üretirler, insana zarar verirler.

9 Beslenme çantamızda hangi besinler bulunmalı..
-Her gün en az bir adet meyve bulunmalı, -Salam sucuk yerine et tercih edilmeli, -Tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandaviçler, -Katkısız meyve suları veya ayran tercih edilmeli, -Peynir ve yoğurt gibi gıdalara yer verilmeli, -Mümkünse yumurta tüketmesi sağlanmalı, -Ve su tüketimine önem verilmelidir.

10 Gıda üreten ve satan yerlerde temizlik kontrolleri ve denetimleri yapılmalıdır.

11 Unutmayınız !! GÜVENLİ OLMAYAN HAMMADDE TEMİZ ve HİJYENİK OLARAK
HAZIRLANMAMIŞ YİYECEKLER BİZİ HASTA EDER VE ZEHİRLER. SONUÇ…?

12 GIDA ZEHİRLENMESİ Gıda Zehirlenmesi: İnsanların
yedikleri gıdalara bağlı olarak normal sağlık durumlarında oluşan olumsuz etkilenmelere, genel olarak “ gıda zehirlenmesi “denir. Naa,niiiii….

13 Gıda Zehirlenme Belirtileri :
Gıdaların yenilmesinden belirli bir süre sonra;bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, ateş , görme , işitme kaybı, halsizlik,gibi bir kısım belirtilerin ortaya çıkması şeklindedir.

14

15 MİKROPLAR GIDALARA NERELERDEN BULAŞIR ?
İNSAN ÇEVRE ÇÖPLER HAVA SU HAŞERE , SİNEKLER Dokunduğumuz Her Yerden Mikroplar Bulaşabilir !

16 Gıdalarımızda gözle göremediğimiz kadar mikrop olabilir
Aman Allahım bu ne !


"Gıdalarımızı saklama kuralları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları