Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 1 BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 1 BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI."— Sunum transkripti:

1 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 1 BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI

2 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 2 Hastalıklar Hangi Yollarla Bulaşır???

3 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 3 Doğrudan Bulaşma Hastalığa neden olan mikrobun barındığı yerden sağlam kişiye doğrudan geçmesi ve onu hasta etmesidir.

4 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 4 Kuduz hastalığında olduğu gibi hasta hayvan tarafından doğrudan ısırılma bu tür bulaşmaya bir örnektir.

5 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 5 Dolaylı Bulaşma Dolaylı bulaşmada eşyalar, vektörler ve hava yolu bulaşma aracıdır.

6 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 6 Verem hastası her öksürük ile ortama basil saçar. Verem’in bulaşması hastaların aksırma,öksürme ve konuşmaları sırasında havaya saçılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunması ile oluşur.

7 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 7 Hastalıkların Önlenmesinde Kişiye ve Çevreye Yönelik Önlemler Alınabilir.

8 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 8 KİŞİYE YÖNELİK ÖNLEMLER

9 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 9 1- Aşılama

10 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 10 Aşısı bulunan hastalıklardan büyük ölçüde korunmak mümkündür.

11 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 11 Aşılama ile kişileri çeşitli hastalıklardan koruyabiliriz.

12 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi Kişisel Temizlik Birçok hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir.

13 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 13 KİŞİSEL TEMİZLİK

14 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 14 Vücut bakımı ve temizliği

15 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 15 Yüz bakımı ve temizliği

16 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 16 El temizliği

17 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 17 Elleri su ve sabunla yıkamak mikroorganizmaları uzaklaştırmanın en etkili yoludur ve hastalıkları önlemeye yardımcıdır.

18 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 18 Tuvaleti kullandıktan sonra W.C l

19 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 19 Ellerimizi ; Hayvanları sevdikten sonra

20 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 20 Gıdalara el sürmeden önce ve sonra

21 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 21 Çiğ et, balık yada tavuk ile temas ettikten sonra iyice yıkamalıyız!

22 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 22 ASLA ÖLÜ HAYVANLARI ELLEMEYİNİZ !!!

23 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 23 Eller öksürüp-hapşırdıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle grip gibi hastalıklarda öksürüp-hapşırdıktan sonra ellerin yıkanmaması bulaşmaya neden olur.

24 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 24 Her türlü öksürük,aksırık esnasında mutlaka kağıt mendil kullanılmalı ve sonrasında eller temiz su ve sabun ile yıkanmalıdır.

25 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 25 Mikroorganizmalar Suda Havada Toprakta Hayvanlarda İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde İyi pişirilmemiş et ve balıklarda İyi yıkanmamış kaplarda İnsan ve hayvanların dışkılarında bulunur.

26 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 26 Ellerimizi bol sabun ile akan su altında en az saniye parmaklarımız ve bileklerimiz dahil ovalayarak yıkamalıyız.

27 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 27 Mikroplar kuru yüzeylerde büyüyemez ve çoğalamazlar. Bu nedenle ellerimizi yıkadıktan sonra iyice kurulamalıyız.

28 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 28 Ağız ve dişlerin temizliği de hastalıklardan korunmada önemlidir. Herkesin kendine ait bir diş fırçası olmalıdır.

29 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 29 Dişler düzenli olarak her öğün sonrası fırçalanmalıdır.

30 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 30

31 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi Çevreye Yönelik Önlemler

32 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 32 İnsan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda pek çok hastalık etkeni üreyebilir

33 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 33 İçme suyu olarak temiz su kullanmalı Temizliğinden emin olunmayan sular kesinlikle içilmemeli

34 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 34

35 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 35  Çöp torbalarının ağızları kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmeli

36 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 36 Sokakta yada açıkta satılan ve kaynağını bilmediğimiz yiyecekleri tüketmemeli

37 Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 37 Sadece beden ve besin temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak temiz olmanın gereğidir


"Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi 1 BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları