Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEFRUŞATLAR DERS : OTEL İŞLETMELERİNDE MOBİLYA VE ODA TASARIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEFRUŞATLAR DERS : OTEL İŞLETMELERİNDE MOBİLYA VE ODA TASARIMI"— Sunum transkripti:

1 MEFRUŞATLAR DERS : OTEL İŞLETMELERİNDE MOBİLYA VE ODA TASARIMI
HAZIRLAYAN : YASİN BAŞ

2 ZEMİN KAPLAMALARI Zemin kaplamaları sürekli kullanılmaları ve mekandaki herhangi bir elemandan daha fazla kullanıldığından bakımı, döşeme kolaylığı ve maliyeti önemli aktördür. Zemin kaplamaları mekanın temelidir. Mekanın tüm tasarımını hem fiziksel hem de görsel olarak etkiler.

3 Dört duvar ve zemin kaplamaları bir mekanın kabuk formunu oluşturur.
Mekanlarda kullanılan zemin kaplama malzemelerinin, aşınmaya karşı dayanıklı ve çevreye uyumlu olması gerekir. Zemin kaplamaları insanları soğuktan, toprağın neminden, yürüme ve mobilya yerleştirme için düz ve sağlam bir yüzey sağlama gibi iki temel fonksiyonu olan düz ve yatay yüzeylerdir.

4 ZEMİN KAPLAMA MALZEMELERİNİN SINIFLANDIRILMASI
Zemin kaplamaları üç grup da toplanır : SERT ZEMİN KAPLAMA MAL. DÜZ (esnek )YÜZEYLİ ZEMİN KAPLAMA MAL. YUMUŞAK ZEMİN KAPLAMA MAL.

5 SERT ZEMİN KAPLAMALRI :
Sert zemin kaplamaları; sert ahşaplar, yumuşak ahşaplar, mermer, kaldırım taşı, kayağan taş (arduaz ), tuğla, mozaik, karo ve seramik gibi malzemelerdir. Bu malzemeler oldukça dayanıklı ve her türlü mobilya sitili ile ideal olarak kullanılabilecek dekoratif özelliğe sahiptir.

6

7 Sert zemin kaplamaları da kendi içinde ikye ayrılır :
TAŞ ZEMİN KAPLAMALARI: Mermer, karo, kiremit, tuğla, granit, mozaik, kompoze taşı AHŞAP ZEMİN KAPLAMALARI: Döşeme tahtaları, laminant, lamine, açık alan parkesi, mantar parkedir.

8

9 DÜZ (esnek) YÜZEYLİ ZEMİN KAPLAMA MALZEMELERİ :
Elastik zemin kaplamaları oldukça kullanışlı olup, taş kadar sert, halı kadar da yumuşak değildir. Kauçuk, mantar lineloum ve vinil – PVC dir Bu zemin kaplamaları cazip, bakımı kolay, pürüzsüz yüzey kaplama malzemeleridir

10

11 YUMUŞAK ZEMİN KAPLAMA MALZEMELERİ:
Günümüzde halı ve kilimler yumuşak zemin kaplama malzemeleridir. Çeşitleri ; duvardan duvara halılar, karo halılar, oriyental(şark) halılar, antika kilimler vb. Halı ve kilimlerde kullanılan materyaller : Akrilik, naylon, polyester, ve poliprofilen olefin dir.

12 ZEMİN KAPLAMA MALZEMELERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER:
Dayanıklılık ve fiyat Bakım kolaylığı Esneklik Sıcaklık Işığı yansıtma durumu Gürültüyü yutma durumu Tarafsız renkler ve kiri göstermeyen desenler dir

13 ZEMİN KAPLAMA MALZEMELERİNİN SEÇİMİ :
Ayakaltında hoşa giden, çok rahat bir zemin kaplaması isteniyorsa, hav yükseldiği fazla olan, oda büyüklüğündeki halılar seçilebilir. Zemin kaplama malzemelerinde bakım kolaylığı isteniyorsa, oda büyüklüğündeki bir halının vazgeçilerek, bunun yerine bir yada iki küçük halı kullanılabilir. Mekanlarda gürültü faktörü düşünülürse, özellikle hollerde ve merdivenlerde duvardan duvara halılar tercih edilmelidir.

14 Oturma ve yemek alanlarında, yatak odalarına göre daha dayanıklı, daha enteresan ve maliyetli zemin kaplama malzemesi kullanılmalıdır. Halı seçerken desen ve rengin yanında özellikle kaliteyi belirten teknik unsurlara dikkat etmek gerekir. Asfalt, kauçuk, plastik zemin kaplamaları, seramik, taş gibi malzemelerin bakımı ve süpürülmesi, halı ve kilimlerden daha kolaydır.

15 ZEMİN KAPLAMALARININ MEKAN TASARIMINA UYUMU :
Zemin kaplamalarının seçiminde ilk gereksinim, mekanın dekorasyonuna uyumlu olmalıdır. Rengine ve dekorasyonuna karar verirken, diğer mobilyalar ve genel dekorasyonu göz önüne alınmalıdır. Rengi ve kalitesi iyi seçilmiş halılarla döşenmiş alanlar göz alıcı, ilgi çekici hale geldiği gibi insanlara rahatlık ve ferahlık da verir. Otellerde halılar gürültüyü önlemek ve süslemek için kullanılır.

16 ZEMİN KAPLAMALARINDA RENK :
Renk kütlesi: canlı ve tarafsız olsa da odaya yerleştirilecek her şey için temel faktördür. Mekanda en iyi sonuçlar için renk konusunda bazı detayları bilmek gerekir: Mavi duvarla dominant renk şeması sağlamak için duvardan daha açık veya daha tonlu mavi halılar seçilebilir. Analog etkiyi gerçekleştirmede mavi-mor halılar da seçilebilir.

17 Beyaz veya gri duvarlı odalarda zemin kaplamaları herhangi bir renkte olabilir.
Açık renk halılar odayı olduğundan daha büyük gösterir. Koyu tonlar ise odayı daha ufak gösterir . Toprak renkleri gibi sıcak ve tutkulu renk seçenekleri olan halılar , sıcaklık ve lüks hissi uyandırırlar

18 Renk seçimi odalarda dört farklı etki yaratmak için yapılır
Renk seçimi odalarda dört farklı etki yaratmak için yapılır. Bu etkiler ; ferahlık, sıcaklık,soğukluk veya ılıklıktır. Odayı daha ılık yapmak için ; sarı, portakal rengi veya mavimsi kırmızı gibi renkler seçilmeli Odayı daha soğuk yapmak için ise mavi veya sarımsı yeşil gibi renkler tercih edilmelidir Açık renkler ferahlatıcı etki verir. Koyu renkler ise rahatlatıcı ve sıcaktır.

19 ZEMİN KAPLAMALARINI ODANIN BÜYÜKLÜĞÜNE ETKİSİ :
Desenli zemin kaplamaları desenler daha fazla dikkat gerektirdiğinden büyüklük dikkate alınmaksızın odayı küçük görünümlü yaparlar. Buna karşılık düz zemin kaplama malzemeleri mekanı olduğundan daha büyük görünür yapar.

20 ZEMİN KAPLAMALARINI DEKORASYONA ETKİSİ :
Zemin kaplamaları iç mekanda değişik etkiler yaratırlar. Sert yüzeyli ve dayanıklı zemin kaplama malzemeleri alanı genişletme eğilimindedir. Duvardan duvara halı döşemesi mekana geniş görünüm verir. Aynı mekanda birden fazla halı kullanılması oda da benek duygusu yaratır.

21 HALILARIN YARATTIĞI DEĞİŞİK ODA ORTAMLARI :
Sakin ve huzurlu oda: Canlı ve hareketli oda Rahatlatıcı oda neşeli oda Baştan çıkarıcı oda

22 PERDELER : Eskiden sadece mahremiyeti korumak amacıyla kullanılsa da günümüzde evlerimizin dekorasyonunu tamamlayan odalarımıza bütünlük katan ve görselliği zenginleştiren bir unsur olmuştur. Günümüzde anti-bakteriyel, kendi kendini temizleyen, yanmaz, kokulu, sinek savar perdeler, zor alev alan elyaf ve ipliklerden üretildi. Kumaş cinsine göre perdeler: pamuklu, kadife, ipekli ve sentetik perdelerdir. Perdeler, kumaş(dekor) ve tül olarak da iki çeşittir.

23 KULLANILAN MALZEMENİN CİNSİNE GÖRE PERDELER :
Kumaş perde Tül perde Ahşap perde İp perde

24 KULLANILAN SİSTEME GÖRE PERDELER :
Jaluzi(şerit) perde Japon perde-(panel perde sistemi) Rustikli perde Stor perde Katlamalı perde (bu da 3 grup da incelenir) Doğal katlamalı perde Rulo katlamalı perde Dikey perde Pilse perde Sun screen perde (güneş kırıcı perde ) Korniş perde

25 KULLANIM ALANLARINA GÖRE PERDELER :
Perdeler ; bir odayı renklendirmek, aydınlatmak, havalandırmak ve pencereyi kapatmak amacıyla yapılmıştır. Kullanım alanları : Yatak odası perdeleri Oturma odası perdeleri

26 AKSESUARLAR : Genellikle iç ortamda tamamlayıcı objeler olarak kullanılan hareket edebilir küçük objelerdir. DEKORASYONDA AKSESUAR : Temel bir eşyanın süslenmesi, daha kullanışlı olması,görsel olarak daha güzel görünmesi için gereklidir. Aksesuarlar bulunduğu mekana prestij verir. Her obje ustalıkla ve hayal gücü ile sergilenmiş olmalıdır.

27 AKSESUAR ÇEŞİTLERİ : Bir odaya ilgi, canlılık duygusu ve cazibe katan çok çeşitli aksesuarlar vardır. Genel olarak aksesuarlar fonksiyonel ve dekoratif aksesuarlar olarak iki gruba ayrılırlar. Fonksiyonel aksesuarlar; Portatif aydınlatma gereçleri Paravanlar Sofra takımları Porselenler Gümüş eşyalar

28 Cam eşyalar Yatak odası aksesuarları Banyo aksesuarları Diğer fonksiyonel aksesuarlar Dekoratif aksesuarlar ise ; Masa üstü aksesuarları Heykeller Bronz, pirinç ve bakır kaplar Koleksiyonlar Duvarda kullanılan aksesuarlar

29 GÜNÜMÜZDE OTEL ODALARI
Gittikçe evlere benzeyen ya da konut halini alan otel odaları lüks otellerin tasarımlarındaki bazı özellikleri de alarak melezleşiyor. Ancak bu günlerde otellerin en fazla önemsediği ve aradığı şey şaşırtıcı aksesuarlar yada kurabiye kalıpları yerine odalardaki konfor ve tasarım çizgisi olmaya başladı


"MEFRUŞATLAR DERS : OTEL İŞLETMELERİNDE MOBİLYA VE ODA TASARIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları