Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İç Mekan Bitkileri Betül YOLCU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İç Mekan Bitkileri Betül YOLCU."— Sunum transkripti:

1 İç Mekan Bitkileri Betül YOLCU

2 Otellerde bitkileri kullanarak tasarım bugün peyzaj mimarlarının, hortikltirist,mimar veya dekorasyonla uğraşan kişilerle işbirliği içinde bulundukları önemli bir çalışma sahasını oluşturmaktadır.Bitkiler insanlara yönelik mekanların düzenlenmesinde oldukça önemli bir tasarım elemanıdır. Otellerde lobi,merdiven,resepsiyon,koridor,restoran,kafeterya odalar gibi çeşitli mekanlarda dekorasyonu tamamlayan bu mekanları kullananların doğa özlemlerini gideren canlı varlıklar olan bitkileri kullanabiliriz.

3 Ancak iç mekanlarda bitkileri kullanırken mekana ait özellikler ile kullanıcı özelliklerine bağlı olarak kullandığımız bitkilerin ekolojik isteklerini de göz önünde alarak kullanmamız gerekir.Bu nedenle bitkilerin yetişme ortamı istekleri ile yerleştirilecekleri mekanın yetişme ortamı koşulları mümkün olduğunca birbirine yakın olmalıdır. Bitkiler için gerekli yetişme ortamı koşulları olan ışık, sıcaklık , hava rutubeti ve havalandırma koşullarına dikkat edilmelidir. Eğer imkan varsa bazı bu mekanlarda birtakım önlemler alınarak da bu şartlar düzeltilebilir.

4 İç mekan bitkileri doğal olarak yetiştikleri ekolojik ortamlardan çıkarılarak saksı veya çeşitli kaplar içerisinde yapay olarak sağlanan kendi yetişme ve gelişme ortamlarına benzer. İç mekanlarda yaşamlarını sürdürebilen çiçek veya yaprak veya her ikisine sahip olan bitkilerdir.

5 Ancak böyle bir tanımlama somut değil soyut olmaktadır
Ancak böyle bir tanımlama somut değil soyut olmaktadır.Gerçekte bitkiler aleminde böyle bir sınıf ve ayrım söz konusu değildir. Zira dış mekanda yani açıkta yetişen herhangi bir bitki uygun ortam ve koşullar sağlandığı takdirde iç mekanda da yetişebilmektedir. Şunu asla unutmamak gerekir ki iç mekanda yetişen bitkiler ile dış mekanda yetişenler arasında farklılıklar vardır. Dış mekanda yetişen bitkiler tabiatın doğal gücünden yağmurunda güneş ışığından toprakta yenilebilen besin maddelerinden faydalanırken iç mekan bitkilerinin bu ekolojik istekleri bizler tarafından karşılanmazsa bitkiler kısa sürede öleceklerdir.

6 1.İç Mekan Bitkilerinin Yetişme Ortamı İstekleri
Başarılı bir iç mekan düzenlemesi yapabilmek ve bunu yaşatabilmek için; Sağlıklı bitkisel materyal kullanmak Kullanılan veya kullanılacak olan bitkilerin istedikleri yetişme ortamı istediklerini yakından tanımak Bu koşullara mevcut iç mekanlarda bir benzerlik sağlama yollarını bilmek uygulamak ve gerektiğinde onlar için özel ortamlar oluşturmak çiçek pencereleri yapay ışık kullanarak isteklerini karşılama koşullarını hazırlama gibi Onların güzel görünümlerini korumaları geliştirmelerini ve çiçeklenmelerini en iyi şekilde sağlamak.

7 İç mekanlarda kullanılacak bitkileri seçerken hortikültürel açıdan özellikle şu hususlar dikkate alınmalıdır. Süs bitkilerini getireceğimiz iç mekanın sıcaklık ışık hava rutubeti ve havalandırma koşullarına uygun süs bitkileri seçilmelidir.Örneğin koridor merdiven gibi güneş ışığını sınırlı alan mekanlara ışık istekleri yüksek olan türleri kullanmamak gerekir.

8 Buralarda; Asparagus, Aspidistra, Asplenium , Kentia ,

9

10 Clivia gibi ışık istekleri az olan türler önerilir.
Buna karşılık camları geniş ve çok olan restaurant , kafeterya gibi mekanlarda ise; Difenbahya , Palmiye , Sikas

11 Dar mahallerde fazla gelişen bitkiyi tutamayız
Dar mahallerde fazla gelişen bitkiyi tutamayız. Örneğin bir Cycas veya Kentia için bir süre sonra geniş mekanlara gereksinim duyar. Bu küçük mekanlarda fazla büyümeyen bitkiler tercih edilmelidir. Resim 1. Cycas Resim 2.Kentia

12 Süs bitkilerine ayıracağımız zaman ve bakım olanakları da tür seçimini dikte eder. Devamlı ve ihtimamlı bakımın olduğu yerlerde hassas türleri yetiştirebilir barındırabiliriz. Otel odalarında ve sirkülâsyonun yoğun olduğu restaurant resepsiyon gibi mekanlarda Kaktüs , Paşa kılıcı (Sanseverya) , Zakkum gibi yaprak ve çiçek özelliğiyle insanlara zarar verebilecek bitkiler kullanılmamalıdır. KAKTÜS PAŞA KILICI ZAKKUM

13 İç Mekan Bitkilerinin Işık İstekleri
Işık, tür ve yer seçiminde en önemli faktördür. Özellikle bu önem kapalı mekanlarda çok daha büyüktür ve bitki yetiştirmeyi sınırlayan en önemli faktördür. Işık yalnız bu mekanlara yetiştirilecek bitkilerin yaşayabilmesi için değil aynı zamanda güzel ve bol kaliteli çiçekler oluşturması cazip yapraklar geliştirmesi güzel bir form göstermesi için de zorunludur.

14

15 ASPLENİUM ASPERAGUS ACALYPHA CALATHEA CHLOROPHYTUM 

16 NEPHROLEPİS CYPERUS ZANTEDESCHİA

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 SLAYTIMI İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…   


"İç Mekan Bitkileri Betül YOLCU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları