Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

2 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4.SINIF DERS SUNUSU
Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

3 Ünitemiz: Maddeyi Tanıyalım
Konu: Maddenin Özellikleri

4 Çevremizde gördüğümüz, dokunduğumuz,
kokladığımız birden çok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Ağaçlar, kalemimiz ve hatta bizde birer maddeyiz.

5 Maddeleri gözlemlenebilen ve ölçülebilen
özelliklerine göre tanımlarız. Bunları algılamamızı görme, işitme, koklama, tatma ve dokunma duyularımız sağlar., Dokunma duyusuyla maddelerin sertlik, yumuşaklık, esneklik, sağlamlık gibi özelliklerini algılarız.

6 Maddelerin şekli, saydamlığı, parlaklığı vb
Maddelerin şekli, saydamlığı, parlaklığı vb. ile ilgili özelliklerini görme duyumuzla algılarız. Maddelerin tadı olup olmadığını, tadı varsa ekşimi, tatlı mı, acı mı olduğunu tatma duyumuzla algılarız.

7 Bilgi Damlası: Elmas, doğada bulunan en sert
maddelerden biridir. Bu nedenle diğer sert maddeleri kesmek için elmas kullanırız. Elması kesmek için ise başka bir elmas kullanırız.

8 Maddeleri, duyularımızla algıladığımız
özelliklerine göre sınıflandırabiliriz. Örneğin, silgi, lastik, hamur gibi maddeler esnektir. Maddeleri bazı özelliklerine göre şöyle sınıflandırabiliriz:

9 Saydam – Opak Maddeler Işığı geçiren maddelere saydam madde denir. Saydam maddeler renksiz olabileceği gibi farklı renklerde de olabilir.

10 Saydam –Opak Maddeler Pencere, gözlük, bardak gibi camdan yapılmış maddeler, bazı poşetler saydamdır. Benzer şekilde su da saydam bir maddedir.

11 Saydam – Opak Maddeler Tül perde, buzlu cam, kağıt gibi bazı maddeler ışığın bir kısmını geçirir. Bu tür maddeler yarı saydam maddelerdir.

12 Saydam – Opak Maddeler Işığı geçirmeyen maddeler ise opaktır.Demir veya ahşap kapılar, duvarlar opak maddelere örnektir.

13 Parlak – Mat Maddeler Bazı cisimler üzerine ışık düştüğünde parlar. Örneğin çelik tencere, altın, ve gümüşten yapılmış maddeler, teneke kutular parlaktır.

14 Parlak – Mat Maddeler Odun, toprak gibi maddeler ise üzerine ışık
düştüğünde parlamaz. Bu tür maddeler ise mattır.Örneğin rugan ayakkabılarımız parlak bir yüzeye sahipken süet ayakkabılarımız mattır. Parlak Mat

15 Pürüzlü – Pürüzsüz Maddeler
Yüzeyinde girinti-çıkıntı olmayan, düz olan maddeler pürüzsüzdür. Yüzeyinde girinti ya da çıkıntı olan maddeler ise pürüzlüdür. Örneğin, portakal pürüzlü, elma ve domates pürüzsüzdür.

16 Esnek – Berk Maddeler Uzayıp kısalabilen, bükülebilen ve kuvvetin
etkisiyle tekrar eski haline dönebilen maddeler esnektir. Sünger, silgi ve yaylar esnek maddelere örnektir.

17 Esnek – Berk Maddeler Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Bu maddeler bükülmeye çalışıldığında kırılabilir. Berk maddeler sert ve sağlamdır. Kurşun kalem, masa, taş, cam sürahi berk maddelere örnektir.

18 Maddenin başka özelliklerini keşfedelim:
Mıknatıs demir, kobalt, nikelden yapılan maddeleri kendine çeker. Örneğin toplu iğne, çivi, ataç, kaşık gibi demirden yapılmış maddeler mıknatıs tarafından çekilir.

19 Kumaş, cam, tahta ve plastikten yapılmış maddeler ise mıknatıs tarafından çekilmez.

20 Cisim, Malzeme, Eşya, Alet
Maddeye çeşitli işlemlerle şekil verildiğinde cisim adını alır. Çivi, toplu iğne gibi maddeler demire şekil verilerek yapıldığı için birer cisimdir.

21 Alet Maddelere şekil vermek ya da onlar üzerinde bir iş
yapmak için özel olarak yapılmış nesnelere alet denir.

22 Eşya Hayatımızı kolaylaştırdığı için evimizde, okulumuzda veya yanımızda bulundurduğumuz nesnelere eşya denir. Eşyalar uzun süre dayanabilen ancak zaman içerisinde eskiyen nesnelerdir. Kanepe,dolap, halı, kalemlik, gibi nesneler birer eşyadır.

23 Malzeme Maddeler tüketim amacıyla kullanıldığında malzeme adını alır.
Malzemeler kullanıldıkça biter, yerine yenisi alınır.


"MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları