Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı"— Sunum transkripti:

1 Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
Uzayda yer kaplayan  hacmi ve kütlesi olan beş duyu organımızla gözleyebildiğimiz varlıklara MADDE denilir. Maddeyi niteleyen özellikler  şunlardır : a) Saydamlık ve Opaklık                            b) Parlaklık ve Matlık c) Sertlik ve Yumuşaklık                            d) Esnek ve Berk e) Sağlamlık ve Kırılganlık  çekmeyenler       f) Suyu çekenler ve Suyu g) Suda  batma  ve  Suda  yüzme           h) Mıknatısla çekilme özelliği ı) Renk ve Koku                                      i) Pürüzlü ve Pürüzsüz

2 Saydamlık ve Opaklık : Işığı geçiren cam, şeffaf plastik gibi maddelere saydam madde, geçirmeyen tahta, metal levha gibi maddelere opak madde denir. Renksiz veya renkli olabilen saydam maddelere otomobil camları, gözlük camları, renkli meşrubat şişe camları ve ince mikalar örnek verilebilir.

3 PARLAKLIK-MATLIK Altın, gümüş, çelik çaydanlık, mermer, cilalı mobilya gibi cisimler parlak; halı, yazı tahtası, silgi, kumaş gibi cisimler mat tır.

4 SERTLİK-YUMUŞAKLIK Çevremizde gördüğümüz ve kullandığımız madde yada cisimlerin bazıları sert, bazıları yumuşaktır. Taş, demir, tahta gibi cisimler sert, hamur, sünger, pamuk, lastik gibi cisimler yumuşaktır.

5 ESNEKLİK-BERKLİK Lastik gibi maddelere kuvvet uygulayarak şekilden şekle sokabiliriz. Ancak esnek maddeler kuvvetin etkisi kalktığında eski şekillerine döner. Bu tür maddelere esnek maddeler denir. Sünger, paket lastiği gibi maddeler esnektir. Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Kurşun kalem, mermer vazo, cam sürahi gibi berk maddeler esnetildiği zaman kırılırlar.

6 SUYU GEÇİREN-SUYU GEÇİRMEYEN Bazı maddeler suyu geçirmezler
SUYU GEÇİREN-SUYU GEÇİRMEYEN Bazı maddeler suyu geçirmezler. Bu tür maddeler suyun geçmemesi gereken durumlar. Şemsiye, serayı örten naylon, su koyduğumuz bardak, çatıyı örten kiremit bu amaçla kullanılır. Pamuk ve yünden yapılmış kumaşlar, toprak ve kum suyu geçiren maddelerdir. Şemsiyenin malzemesi suyu geçirmez.

7 KOKULU-KOKUSUZ Çevremizde kokulu ve kokusuz bir çok madde bulunur
KOKULU-KOKUSUZ Çevremizde kokulu ve kokusuz bir çok madde bulunur. Çiçek, meyve, kolonya, parfüm kokusu güzel;çöp kanalizasyon kokusu gibi kokular kötü kokulara örnek verile bilir. Bazı maddeleri kokularından tanıya biliriz. Hava, su, şeker, tuz, pirinç, can, demir, altın gibi bir çok maddelerin kokusu yoktur. Bu maddeleri koklayarak tanıyamayız. Çiçekler güzel kokarlar.

8 KATI-SIVI Katı yada sıvı bir çok madde vardır
KATI-SIVI Katı yada sıvı bir çok madde vardır. Kalem, sıra, cam, taş, odun, kömür, duvar, çanta, kitap gibi maddeler katı maddelerdir. Su, sıvı yağlar, kolonya, benzin, meyve suyu, süt, sirke gibi maddeler ise sıvı maddelerdir. Bu maddeleri görerek yada dokunarak tanıya biliriz. Su sıvı bir maddedir.

9 PÜRÜZLÜ-PÜRÜZSÜZ Bazı madde yada elimizle dokunduğumuzda pürüzlü yada düzgün olduğunu anlaya biliriz. Taşın, tuğlanın, toprağın, ağaç gövdesinin, zımparanın yüzeyi pürüzlüdür. Cilalı bir masanın, camın, toprağın, televizyon ekranının, yere döşenmiş seramiğin yüzeyi pürüzsüzdür. Ağaç gövdesi pürüzlüdür.

10 CİSİM: Maddenin şekil verilmiş halidir
CİSİM:  Maddenin şekil verilmiş halidir.(çanta-şemsiye-toplu iğne-tuğla-tebeşir,altın yüzük)      Günlük hayatımızda kullandığımız eşya ya da aletler maddelerin işlenmiş halidir.

11 EŞYA: Bir işimize yaradığı için evde,okulda veya yanımızda bulundurduğumuz ve uzun süre kullandığımız nesneleredir.( şemsiye-çanta-toplu iğne-çekiç-defter-sünger-makas vb…)

12 ALET: Cisimlere şekil vermek veya onlar üzerinde bir iş yapmak için kullandığımız nesnedir. (makas-toplu iğne-tebeşir-çekiç-kurşun kalem-tornavida-ip vb…)

13 MALZEME: Bir çoğunu bir araya getirerek bir tüketim maddesine dönüştürdüğümüz kısa sürede tükettiğimiz maddelerdir. (yumurta-tuğla-sirke-toz şeker-taş parçası vb…) 


"Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları