Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDEYİ TANIYALIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDEYİ TANIYALIM."— Sunum transkripti:

1 MADDEYİ TANIYALIM

2 MADDE ? Madde: Kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeydir.
İçinde yaşadığımız evimiz, seyahat ettiğimiz otomobil,minibüs,okuduğumuz kitap,yazı yazdığımız defter,yediğimiz yiyecekler,içtiğimiz su,hava,toprak birer maddedir.

3 MADDELERİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER NELERDİR?
Maddeleri saydam-opak, sert-yumuşak, parlak-mat, esnek-berk, suyu çeken-suyu çekmeyen, suda batan-suda yüzen, pürüzlü-pürüzsüz, renk ve koku gibi özelliklerine göre niteleriz. SAYDAM-OPAK MADDELER SAYDAM OPAK Su, cam, hava gibi ışığı geçiren maddelere saydam; metal, tahta, taş gibi ışığı geçirmeyen maddelere de opak maddeler denir. Saydam maddeler çeşitli renklerde olabilir.

4 SERT VE YUMUŞAK MADDELER
Bazı maddeler sert, bazıları yumuşaktır. Tahtaya çakılan çivi sert, tahta çiviye göre yumuşaktır. Tahtayı kesen testere demiri kesemez. O halde demir tahtadan serttir. Taş sert, sünger yumuşaktır SERT YUMUŞAK

5 PARLAK VE MAT MADDELER ESNEK VE BERK MADDELER
Altın yüzük, çelik tencere, gümüş tabak parlaktır. Araba lastiği, kömür, odun, toprak mattır. PARLAK MAT ESNEK VE BERK MADDELER BERK Sapan lastiği, mutfak süngeri, ambalaj lastiği esnektir. Kalem, tahta, porselen tabak berktir. Esnek maddeler bükülebilir. Berk maddeler ise bükülemez. ESNEK

6 SAĞLAM VE KIRILGAN MADDELER
Cam sert yapılı bir maddedir. Ancak camdan yapılmış bardağa çekiç ile vurulursa bardak kırılır. Demir levha çekiçle dövülerek şekillendirilebilir. Demir, camdan daha sert olmadığı halde camdan sağlamdır.

7 SUYU ÇEKEN VE ÇEKMEYEN MADDELER
Yağmur yağdığında bahçede fazla su birikmez. Çünkü toprak suyu çeker. Beton veya asfalt yollarda ise su birikir. Bunun nedeni beton ve asfaltın suyu çekmemesidir. Yere su döküldüğünde yeri temizlemek için pamuklu kumaş kullanırız. Çünkü pamuklu kumaşın su çekme özelliği vardır. Yapısında naylon bulunan kumaşlar suyu çekmez. Bu nedenle şemsiye, yağmurluk gibi eşyalar naylon kumaştan yapılır.

8 SUDA BATAN VE SUDA YÜZEN MADDELER
Bazı maddeler suda batar, bazıları ise batmaz ve su yüzeyinde yüzer. Maddelerin suda batması veya yüzmesi büyüklüklerine bağlı değildir. Taş, madeni para suda battığı halde; yaprak, plastik top, tahta gibi maddeler suda batmaz.

9 PÜRÜZLÜ PÜRÜZSÜZ MADDELER
Bazı maddelerin yüzeyi pürüzlü, bazılarının yüzeyi pürüzsüzdür. Cam şişenin yüzeyi pürüzsüzdür. Ayakkabımızın altı ise pürüzlüdür. Ayakkabımızın altı da cam şişenin yüzeyi gibi pürüzsüz olsaydı yürürken kayıp düşerdik. Yüzeyi pürüzlü bir ağaç parçası rende, zımpara ve cila kullanılarak pürüzsüz, kaygan bir yüzeye sahip hale getirilebilir.

10 RENK KOKU Birçok maddenin kendine has bir rengi ve kokusu vardır.
Altın sarı, tuz ve şeker beyazdır. Kolonya, sarımsak ve soğanın kokusu vardır. Tuz ve şekerin kokusu yoktur. Bazı maddelerin rengi zamanla değişebilir. Üzüm taze iken sarı, kuruyunca kahverengi olur.

11 MADDE,CİSİM,MALZEME ,EŞYA
Maddenin şekil almış haline cisim denir. Örneğin tencere çelikten yapılmış bir cisimdir. Bu nedenle bir mutfak eşyasıdır. Tencerede pişirilecek pilav için gerekli malzemeler ise su, pirinç, tuz ve yağdır.


"MADDEYİ TANIYALIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları