Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ

2 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Buzda çivili lastik dışında tutunma olanaksızdır. Buzlanmanın olabileceği yerler önceden mutlaka tanımlanmalıdır. Kara buz yada cam buz suyun donmasıyla oluşur ve önceden gözle görülmesi olanaksızdır. Hava sıcaklığının 3 derecenin altına düştüğü andan itibaren yoldaki tüm ıslaklıkları buz olarak düşünmek gerekir. Yavaşlama mutlaka kuru olan yol kesimlerinde başlamalıdır.

3 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Aracınızdaki fren sistemini mutlaka öğrenmelisiniz. ABS fren sistemi olan bir araçta fren ve debriyaja sonuna kadar basılmalı ve durma sağlanıncaya kadar fren basıncı azaltılmamalıdır. ABS, fren sistemi olmayan otolarda fren sırasında mutlaka debriyaja basılmalı ve sert fren sonunda kilitlenen tekerleklerin kendi ekseni etrafında dönebilmesi için derhal fren basıncı azaltılmalıdır.

4 KARDA VE BUZDA ÖNDEKİ ARACA ÇARPMAMAK İÇİN
4 saniye Buzlanmanın olabileceği yerlerde öndeki aracı en az 4 sn mesafeden takip ediniz.

5 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Buzda ve karda bütün hareketler yumuşatılmalıdır. Direksiyon sert ve ani çevrilmemelidir. Debriyajdan ayak sert çekilmemelidir. Vites küçültmelerinden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. (Çekiş olan tekerleklerde kilitlenme yaşanabilir) ABS fren sistemi olmayan otolarda frene sert basılmışsa derhal basınç azaltılmalıdır. (Dönmeyen ön tekerleklere yön verilemez)

6 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Gereğinden fazla gaza basılmış ve otomobilin ön veya arka tekerlekleri patinaj çekmeye başlamış ise derhal debriyaja basılmalıdır. Otomobil eğer ön taraftan virajın dışına savruluyorsa, debriyaja basılmalı yada ayak derhal gazdan çekilerek direksiyon yumuşatılmalıdır. (direksiyonu yumuşatmak lastiklerin yol tutuşunu arttıracaktır) Otomobilin eğer arkası virajın dışına savruluyorsa derhal debriyaja basılmalı yada ayak gazdan çekilerek direksiyon gitmek istenilen yöne çevrilmelidir.( otomobilin arkası ne yöne kayıyorsa direksiyon o yöne çevrilir) Vites küçültme sırasında oluşan ani kompresyon çekiş olan tekerleklerin kilitlenmesini sağlar, böyle bir durumda derhal debriyaja basılarak oluşan kompresyon önlenmelidir.

7 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Silecek suyunu sık kullanın eğer silecek suyu donmuşsa yoldaki suda donmuştur. Derhal hız azaltılmalıdır. Arkadaki araçların takip mesafelerini mutlaka kontrol ediniz , eğer sizi yakın takip eden varsa mutlaka yol veriniz. Dikiz aynalarına bakma süresini 5 sn üzerine çıkarmayınız. 3 şeritli yollarda daima orta şeridi kullanınız. Bulunduğunuz yerden 15 sn sonra olacağınız yerdeki tehlike yaratabilecek her şeyi görmeye çalışınız. Kaygan yollarda lastiklerin tutunması azalacağı için direksiyon yumuşar bu durumda sert direksiyon hareketleri yapmayınız.

8 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİĞİ
Göstergedeki buzlanma uyarısını mutlaka dikkate alınız. Tepe üstleri, köprüler, viyadükler, rüzgar alan yol kesimleri, güneş görmeyen yol kesimleri daha çabuk buzlanır, buralara yaklaşırken hızınızı mutlaka azaltınız. Tüm dikkatinizi yaptığınız işe veriniz ve dikkatinizi dağıtacak hiçbir şeye müsaade etmeyiniz. (Cep telefonu ile konuşmayınız) Otomobilinize gereğinden fazla ve dengesiz yükleme yapmayınız. İleride bir tehlike hissettiğinizde dörtlü ikazları yakarak arkadan gelen araçları zamanında uyarınız. Yokuş aşağı inişlerde aracın hızını artırmamak hızınıza uygun en küçük vitesle inmeye çalışınız, hızlandıktan sonra yapacağınız ani vites küçültme sorun yaratacaktır.

9 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Otomobilinizin kış bakımları mutlaka yaptırılmış olmalıdır. Akü, havalandırma, lastik, fren ve antifriz kontrolleri yapılmış olmalıdır. Otomobilinizde çekme halatı, kış lastikleri olsa bile zincir mutlaka bulundurulmalıdır. (Buzda zincir kullanılmaz) Otomobilinizde sizi soğuktan koruyacak bir şeyler mutlaka bulundurulmalıdır. Yolda kalma durumunda otomobilinizde size enerji verecek yiyecekler bulundurulması gerektiği hatırlanmalıdır. Uzun süre beklemelerde akünün boşalabileceği düşünülerek el feneri otomobilde mutlaka olmalıdır. Buz çözücü çamların ve kapı kilitlerinin buzunu çözeceği için mutlaka otoda bulundurulmalıdır.

10 KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Yukarıda bahsettiğimiz uyarıları dikkate almanız olumsuz hava ve yol koşullarında yapacağınız sürüşü daha güvenli hale getirecektir. Unutulmaması gereken en önemli şey; ne kadar teknik bilgi yada beceri sahibi olursanız olun fizik kurallarının el verdiği ölçüde bir şeyler yapabileceğinizdir. Buz yada kar üzerinde kahramanlık yapılamayacağını hatırlatır. Güvenli Sürüşler dileriz;

11 TRAFİK KAZASI KADER DEĞİLDİR.


"KARDA VE BUZDA GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları