Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ"— Sunum transkripti:

1 RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)

2 Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Serviks(rahim ağzı), rahimin vajene açılan dar boynudur . Serviks hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başladığında serviks kanseri oluşmaktadır

3 Risk Faktörleri HPV (human papilloma virüs -insan papilloma virüs)
80 den fazla HPV virüsü serviks kanseri için risk faktörü oluşturmaktadır. Yaklaşık olarak 80 kadarı cinsel yolla bulaşarak serviksi enfekte eder. Bu enfeksiyonların yaklaşık yarısı, serviks kanseri ile ilişkilidir.

4 Risk Faktörleri Cinsel Öykü
HPV esas olarak cinsel yolla bulaşmaktadır. Cinsel hayata erken başlayan ve çok partner değiştiren kadınlarda serviks kanseri riski artmaktadır. 7 veya daha fazla hamilelik geçiren kadınlarda serviks kanseri riski fazladır

5 Risk Faktörleri Doğum Kontrol Hapları; 5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da serviks kanseri riski artmakta Sigara: Sigara içmek serviks kanseri riskini artırır. Diyet: Bazı çalışmalar vitamin ve minerallerin serviks kanseri riskini azalttığını göstermekle birlikte bu henüz kanıtlanmamıştır

6 Belirtiler Vajinal kanama Beklenmeyen anormal vajinal akıntı
Pelvik ağrı Cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme tarzında kanama Bu belirti ve bulgular serviks kanseri dışında başka hastalıklarında belirtisi olabilir.

7 Korunma Serviks kanseri için risk faktörlerini bilmek onlardan kaçınmada ve korunmada da yardımcı olacaktır. Aşı: HPV enfeksiyonu çok yaygın olduğundan ve her yaşta görülebileceğinden, cinsel olarak aktif olan kadınlar hayatları boyunca bu riskle karşı karşıya kalabilirler. Eğer HPV ile karşılaştıysanız ve enfeksiyonu geçirip iyileştiyseniz, yine de bu virüse karşı bağışıklık kazanmış olmayabilirsiniz. HPV’ in genital siğillerin %90’ ına ve serviks kanserlerinin %70’ ine neden olan iki tipine karşı bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının en az beş yıl süre ile HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağladığı kanıtlanmıştır. Korumanın ne kadar süreceği de halen araştırılmaktadır .

8 Rahim Ağzı Kanserinin Tarama Testi: Pap-Smear Testi
PAP smear testi ile serviks kanseri riski oldukça azalmıştır, düzenli aralıklarla testten geçmek önemlidir. Ulusal kanser tarama programına göre, serviks kanseri için tarama 30 yaştan sonra başlamalı ve 65 yaşa kadar 5 yılda bir Pap- smear testi tekrarlanmalıdır. 65 yaş ve üzerinde son 2 testi negatif çıkan bayanlar tarama programından çıkarılır.

9 Pap Smear Testinin Yorumu
Pap-smear testi sonuçları anormal hücreler veya hücresel değişiklikler olduğunu bildirilebilir: Bu ‘bir anormal sonuçtur.’ Hücresel değişikliklerin tümü acilen tedavi gerektirmez. Bazıları tedavi gerektirmeden kaybolabilir. Değişikliklerin derecesine bağlı olarak bir kez daha Pap-smear testi veya kolposkopi istenebilir. Bu anormal hücreler, normal hücrelerden farklı yapıda kanserleşme potansiyeline sahip olan hücrelerdir. Bu nedenle kanser öncülü hücreler denmektedir. Ancak, gerileyebilir ve normale dönebilir. Kanser öncülü serviks hücreleri, kanser olduğu anlamına gelmemektedir.

10 CIN ölçeğinin özeti Kanser öncülü hücre kümelerine genellikle lezyon denir ve bunlar gelişmenin evresine göre hafiften şiddetliye göre derecelendirilir. Lezyonlar, Servikal İntraepitelyal Neoplazi (CIN) olarak adlandırabilir ve hafiften (CIN1) şiddetliye (CIN3) doğru derecelendirir. CIN1: Yarısından fazlasında anormal hücreler zamanla kendiliğinden kaybolduğundan tedaviye gerek duyulmaz. CIN2: ilerleme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle anormal alan ortadan kaldırılarak serviks kanser gelişimi riski azaltılır. CIN3: ilerlemesi olasıdır. Bu sonuca sahip kadınların tümüne tedavi önerilir. Böylece serviks kanseri gelişme olasılıklarını azaltmak için anormal alan ortadan kaldırılabilir.

11 Tedavi Cerrahi: Serviks kanseri tedavi seçenekleri kanser diğer organlara yayılmamış ve hâlâ erken evredeyse konizasyon yöntemiyle serviksten tüm kanserli dokunun çıkartılması mümkün olabilir.Kanser daha çok ilerlemiş veya lokal alan dışına yayılmışsa,  Rahim ve bazı olgularda yumurtalıklar ve/veya lenf düğümleri cerrahi olarak çıkartılabilir.Hastalığın evresine göre farklı cerrahi yöntemler uygulanabilir Kemoterapi Radyoterapi


"RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları