Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ"— Sunum transkripti:

1 GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
MERKEZİMİZ’DE TEŞHİS VE TARAMASI YAPILAN KANSERLER

2 MEME KANSERİ Meme dokusunda oluşan anormal hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması ve kitle oluşturmasıdır. Kadınlarda en sık görülen kanserdir. Düzenli yapılan muayene ve tetkikler ( mamografi – meme ultrason ) ile erken teşhisi mümkündür. Erken teşhis ile % 95 iyileşebilen bir kanserdir.

3 MEME KANSERİNDE RİSKLER NELERDİR?
50 yaşın üzerinde olmak, Annede, kız kardeşte ve 1. derece akrabalarda meme kanseri varlığı, Hiç doğum yapmamış olmak, Hiç emzirmemiş olmak, İlk doğumu 35 yaşından sonra yapmak, 12 yaşından önce adet görmek, 50 yasından sonra menapoza girmek, Uzun süre (10 yıl ve üzeri) doğum kontrol ilaçları kullanmak, Menapoz döneminde uzun süre yüksek dozda hormon (östrojen) tedavisi almak, Şişmanlık, yağdan ve şekerden zengin beslenmek, Sigara ve alkol kullanmak .

4 MEME KANSERİNDE BELİRTİLER NELERDİR?
Memede ele gelen kitle, Memede ağrısız şişlik ve sertlik, Meme başında içe çökme, Memede portakal kabuğu görüntüsü, Koltuk altında şişlikler, Meme başında kanlı akıntı, Memede büyüklük ve şekil farkı, Memede kızarıklık, pullanma ve damar genişlemeleri.

5 Meme kanserİnde teşhİs yöntemlerİ
20 Yaşından itibaren memelerinizi her ay elinizle muayene ediniz. 30 Yaşından sonra her yıl hekim kontrolünden geçiniz. 40 Yaşından sonra 1-2 yılda 1 kez mamografi (meme filmi) çektiriniz. 50 Yaşından sonra her yıl 1 kez mamografi çektiriniz.

6 MEME KANSERİNDE TEŞHİS YÖNTEMLERİ
MAMOGRAFİ NEDİR? Vücuda herhangi bir ilaç vermeden düşük dozda x ışınları ile görüntüleme yöntemidir. Ortalama 5 dakika sürer, Ağrısız ve zararsız bir işlemdir. Mamografi ile kendi kontrollerinizde ve doktor muayenesinde elle tespit edilemeyecek kadar ( 1-2 milimetre ) küçük meme kanserinin teşhisi mümkündür. MAMOGRAFİ ÇEKİMİ

7 KALIN BAĞIRSAK VE REKTUM KANSERİ
Kalın bağırsak ve rektum iç yüzeyini oluşturan hücrelerin anormal çoğalmasıdır. Kalın bağırsak ve rektum kanseri ortalama her 15 kişiden birinde görülür. Erken teşhis ile % 100 iyileşebilen bir kanserdir. 50 ile 70 yaşlar arasında görülme sıklığı artar.

8 KALIN BAĞISAK VE REKTUM KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ
50 Yaşın üzerinde olmak, Ailede kalın bağırsak ve rektum kanserinin varlığı, Kalın bağırsakta poliplerin bulunması, Uzun süren, iltihabi bağırsak hastalığının olması, Sigara ve alkol kullanımı, Kırmızı et ve hayvansal yağların çok tüketimi, Lifli gıdaların , meyve ve sebzenin az yenilmesi, Aşırı şişmanlık ve hareketsiz yaşam.

9 KALIN BAĞIRSAK VE REKTUM KANSERİNDE BELİRTİLER NELERDİR?
Makattan kan gelmesi, Dışkıya kan bulaşması, Uzun süren ishal veya kabızlık atakları, Dışkılama sonrası tam boşalamama hissi, Dışkının incelmesi, İzah edilemeyen kilo kaybı, Karında şişkinlik ve aşırı gaz, Kansızlık ve devamlı yorgunluk, Bulantı, kusma.

10 KALIN BAĞIRSAK VE REKTUM KANSERİNDE TEŞHİS YÖNTEMLERİ
GAİTADA GİZLİ KAN : Özel kaplar içine küçük miktarda dışkı alınarak laboratuvarda incelenir. Tetkik sonucuna göre gerekirse kolonoskopi yapılabilir. KOLONOSKOPİ : Ucunda kamera bulunan ince, bükülebilir bir hortum ile makattan girilerek, kalın bağırsak ve rektumun ekrandan izlenmesidir. İşlem sırasında gerekirse parça (biyopsi) alınarak doku incelemesi yapılabilir. NORMAL BAĞIRSAK KANSERLİ BAĞIRSAK

11 RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Rahim ağzını oluşturan hücrelerin yara veya virüslerle (HPV) etkilenmesi sonucu gelişen anormal hücre çoğalmasıdır. Rahim ağzı kanserlerine % 95 oranında HPV (insan siğil virüsü) Kadınlarda görülen en sık 2. kanserdir, Teşhis için rahim ağzı kanser testi ( pap-smear ) yapılır. Erken teşhis ile % 92’den fazlası tedavi edilebilen bir kanserdir.

12 RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİNDE RİSKLER NELERDİR?
Cinsel yaşama erken başlanması, Çok eşlilik, Eşinin çok eşli olması, Sigara kullanımı, Çok sayıda doğum yapmak, Kişisel temizlik kurallarına uymama, Yetersiz ve dengesiz beslenmek.

13 RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİNDE BELİRTİLER
NORMAL RAHİM AĞZI Ağrılı cinsel ilişki, Cinsel ilişki sonrası kanama, Ara kanama, Sulu ve kötü kokulu akıntı, Cinsel organda ufak siğiller, Bel ve kasık ağrıları. KANSERLİ RAHİM AĞZI

14 rahİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİNDE TEŞHİS YÖNTEMLERİ
Rahim ağzı (serviks) kanserinin erken teşhisi, cinsel olarak aktif 18 yaş üzeri kadınlarda düzenli yapılan kadın doğum muayenesi ve rahim ağzı kanser testi (pap - smear) ile konulur.

15 RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİNDE TEŞHİS YÖNTEMLERİ
PAP – SMEAR TESTİ : Kadınların rahim ağzından (serviks) bir fırça yardımıyla alınan hücrelerin mikroskop altında incelenmesidir. Ağrısız ve acısız bir işlemdir, Ortalama 3 – 5 dakika sürer. Pap-smear testi adet bittikten 10 gün sonra alınmaya başlanır. 2 gün öncesinden cinsel ilişkiye girilmemiş ve rahmin yıkanmamış olması gerekir. Pap-smear testinde görülen anormal bulgular sonrası rahim ağzından parça (biyopsi) alınabilir.


"GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları