Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ"— Sunum transkripti:

1

2 MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
KANSER ŞUBESİ MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ

3 KANSER NEDİR? Kanser önemi giderek artan bir sağlık ve yaşam sorunu durumundadır. Tedavisi ve tanısı bir çok uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Tedavisi güçtür. Erken tanı önemlidir. Kanserde belki tedaviden daha önemli olan husus kanserin önlenmesidir. ÖZETLE KANSER; Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak hastayı kısa zamanda ölüme götüren bir hastalıktır.

4 KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSERLER NELERDİR?
Meme Kanseri Rahim – Yumurtalık Kanseri Mide – Bağırsak Kanseri Akciğer Kanserleri kadınlarda başlıca görülen kanser türlerindendir.

5 MEME KANSERİ Meme Nedir?
Meme göğüs kemiğinden koltuk altına ve köprücük kemiğinden kaburgaların alt sınırına kadar uzanan gelişmiş bir ter bezidir.

6 MEME KANSERİ Meme kanseri kadın sağlığını tehdit eden sorunların başında gelmektedir. Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Kadın cinsiyeti ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörleridir.

7 Meme Kanserinde Risk Faktörleri
Meme Kanserindeki Diğer Risk Faktörleri ise Şunlardır; Ailede meme kanseri hikayesi riski artırır.

8 Meme Kanserinde Risk Faktörleri
Rahim veya yumurtalık kanseri bulunması meme kanseri riskini arttırır.

9 Meme Kanserinde Risk Faktörleri
50 yaşın üzerinde olmak meme kanseri riskini arttırır.

10 Meme Kanserinde Risk Faktörleri
Doğum yapmamış yada emzirmemiş kadınlarda meme kanseri riski daha yüksektir. 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır

11 Meme Kanserinde Risk Faktörleri
İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır. Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (>55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır. Burada da etken uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadır.

12 Meme Kanserinde Risk Faktörleri
10 yılın üzerinde hormon ilaçları kullanmak, Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanımı, Vücuttaki yağ oranının fazla olması meme kanseri riskini arttırır. Uzun boylu kadınlarda da nedeni henüz bilinmeyen bir sebepten meme kanseri riski artmaktadır.

13 Meme Kanserinde Risk Faktörleri
Sigara ve alkol kullanımı, İlk doğumun 35 yaşın üzerinde yapılması, İyonize radyasyona maruz kalma, Erken yaşta radyasyona maruz kalma meme kanseri riskini arttırır.

14 TANIDA ÖNEMLİ FAKTÖRLER NELERDİR?
MEME KANSERİNE KARŞI EN İYİ SİLAH ERKEN TANIDIR!

15 TANIDA ÖNEMLİ FAKTÖRLER NELERDİR?
Erken tanı konulan hastalarda meme kanserinin vereceği zararlardan önemli ölçüde korunulabilir. Erken tanıda 3 temel yöntem uygulanabilir; Evde kendi kendine yapılan meme muayenesi, Bir doktor tarafından yılda bir kez yapılan klinik meme muayenesi, Radyolojik kontroller (mamografi ve meme ultrasonografisi)

16 TANI – KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Amaç; Kendi kendimize meme dokumuzu tanımak ve meme dokumuzda oluşabilecek değişiklikleri erken fark edebilmektir. Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendilerine meme muayenesi yapmalıdırlar. Menopoz öncesi dönemde adetin bitişinden sonraki 5 – 7’inci günlerde, menopozdan sonra ise her ayın aynı gününde muayene yapılır.

17 TANI – KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
Kendi kendine yapılan muayenede; Memede ağrılı, ağrısız kitle, büyüme, Meme cildinde; çekinti, ödem, kızarıklık, Meme başında; çekinti, akıntı, kaşıntı, pullanma olduğu durumlarda doktora başvurulmalıdır.

18 TANI – KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
20 – 40 yaş arasında her ay kendi kendine meme muayenesi ve yılda bir hekim muayenesi yapılmalıdır. 40 yaş civarında ilk mamografinin çekilmesi, bundan sonraki dönemde ise bir – iki yılda bir doktor muayenesi ve mamografi çekilmesi önerilmektedir. Menopozdan sonra ise her yıl düzenli olarak muayene ve mamografi çektirmek gerekmektedir.

19 TANI – ELLE MEME MUAYENESİ
Elle meme muayenesi yatarak yapılır. Sırtınızın altına bir yastık koyun Sağ elinizi başınızın altına koyun Bütün meme bölgenizi sol elinizin orta üç parmak iç yüzleri ile muayene edin. Aynı yöntemle sağ elinizi kullanarak sol memenizi muayene edin

20 TANI – ELLE MEME MUAYENESİ
Hareket * Dairesel * Dikey *Sıkıştırma 3 Basınç: Hafif Orta Derin dairesel hareketler

21 TANI – KLİNİK MEME MUAYENESİ
Klinik meme muayenesi doktor tarafından yapılan muayenedir. Klinik muayene 40 yaşından itibaren her yıl yapılmalıdır. Özellik arz eden hastalarda muayene aralıkları doktor tarafından değiştirilebilir.

22 TANI – MAMOGRAFİ Özel bir hazırlığa ihtiyaç yoktur.
Film çekilmeden önce koltuk altına ve meme bölgesine deodorant, parfüm, pudra vb. maddeler sürülmemelidir. Mamografi çekilmeden önce uygun giysiler giyilmelidir (belden yukarısı rahat ve kolay çıkarılabilir kıyafetler tercih edilmelidir). 40 yaş civarında ilk mamografinin çekilmesi gerekir.

23 BELİRTİ VE BULGULAR

24 NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURALIM?
Memede kitle Memede büyüme Meme cildinde çekinti, ödem Meme başında çekinti Koltuk altında kitle Meme başında akıntı (kendiliğinden) Meme cildinde kızarıklık Meme başında kaşıntı, pullanma Memede ağrı olduğu durumlarda doktora başvurulur!

25 NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURALIM?
Memenin büyüklüğünde ve şeklinde değişiklik Memede kitle Hekime başvurmalı Meme ucunda akıntı veya hassasiyet Meme dokusunda değişiklikler

26 KANSERİN TEDAVİSİ CERRAHİ RADYOTERAPİ KEMOTERAPİ İMMÜNOTERAPİ
HORMON TEDAVİSİ LAZER TEDAVİ YÖNTEMLERİ İLE YAPILMAKTADIR.

27 MEME KANSERİNİN TEDAVİSİ
Meme kanseri tedavisi, alanında uzmanlaşmış bir ekip tarafından yapılmalıdır. Bu ekibin temel üyeleri meme cerrahı, tıbbi onkolog ve radyasyon onkoloğudur. Meme kanserinin temel tedavisi cerrahidir. Tercih edilen cerrahi şekli meme dokusunun tamamen çıkarıldığı mastektomi ameliyatıdır. Cerrahi sonrası gerekiyorsa tamamlayıcı olarak kemoterapi veya hormonoterapiler tıbbi onkologlar tarafından yapılır. Bazı durumlarda radyoterapi de uygulanması gerekebilir.

28 UNUTULMAMASI GEREKEN ERKEN TEŞHİS EDİLDİĞİNDE MEME KANSERİNE BAĞLI ÖLÜMLERDE %30 AZALMA SAPTANMIŞTIR!


"MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları