Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KANSER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KANSER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ."— Sunum transkripti:

1 KANSER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

2 tam bir iyilik ve bütünlük halinde olan kadındır.
SAĞLIKLI KADIN Bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik ve bütünlük halinde olan kadındır.

3 KANSER NEDİR? Normal kurallar dışında diğer doku ve organların aleyhine büyüyen, çoğalan hücrelerin oluşturduğu bir hastalıktır.

4 KANSER NEDENLERİ Sigara -alkol kullanımı Kötü beslenme alışkanlığı
Uzun süre güneş altında kalma * Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma * Bazı kimyasal maddeler * Bazı virüsler * Hava kirliliği * radyasyona maruz kalma

5 KANSERDEN KORUNMAK İÇİN:

6 *Sigara ve tütün kullanmayınız
*Alkollü içeceklerden sakınınız *Yeterli ve dengeli besleniniz *Aşırı güneş altında korunmasız durmayınız *Çalışılan iş yerini sağlık koşullarına uygun hale getiriniz *Doktorunuz tavsiye etmediği taktirde röntgen filmi çektirmeyiniz *Yılda bir kez sağlık muayenesi yaptırınız.

7 KANSERDE ERKEN TEŞHİS İÇİN:
*Kanserin ön belirtilerine karşı hazırlıklı olun *Elle meme muayenesi yapınız *Düzenli aralıklarla sağlık kontrolleri yaptırınız *Tüm kadınlar düzenli olarak PAP-SMEAR testi yaptırınız. *Doktorunuzun istediği tüm tetkikleri mutlaka yaptırınız.

8 KANSERDE ERKEN TANI: **HAYAT KURTARIR** *Tedavi şansını artırır
*Tedaviyi kolaylaştırır *Tedavi giderlerini azaltır *Doku ve organ kaybını önler *Sakatlık bırakmaz **HAYAT KURTARIR**

9 KANSERİN ÖN BELİRTİLERİ;
*Rahim veya makattan gelen anormal akıntı ve kanama *Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler *İyileşmeyen yaralar *Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük *Yutma güçlüğü ve hazımsızlık *Ben ve siğillerde meydana gelen değişiklikler OLDUĞUNDA MUTLAKA BİR HEKİME BAŞVURUNUZ ....

10 MEME KANSERİ

11 Meme Kanseri en çok ; *Erken Menarş, geç menapoz *Emzirmeyenler
*Şişman olanlar *Yüksek hayvansal yağlı, düşük lifli beslenenler *35 yaşından sonra gebe olanlar *Kadınlar *Aile öyküsü olanlar *Kişisel öyküsü olan kişilerde görülür.

12 BELİRTİLERİ: *Ağrısız kitle *Meme derisinde gamzeleşmeler *Akıntı
*Meme başı çekilmesi *Portakal kabuğu görüntüsü oluşması *Ülserasyon *Eritem

13 Meme Kanserinde TANI *Fiziksel muayene, kendi kendine meme muayenesi
*Mamografi *Biyopsi *Ultrasonografi *MR *Kan tetkiki ile ulaşır.

14 Meme Kanserinde TEDAVİ:
*Cerrahi *Kemoterapi *Hormonoterapi *Radyoterapi.

15 Meme kanserinden korunma yolları:
Diyete özen gösterilmeli (Düşük hayvansal yağ) Fazla kilodan kaçınılmalı Bebekler mutlaka emzirilmeli Gereksiz radyasyon alımından kaçınılmalı

16 Meme Kanserinin Erken Teşhis ve Tedavisi için;
Tüm kadınlar her ay düzenli olarak meme muayenesi yapması Tüm kadınlar meme kanseri belirtilerini bilmeli ve duyarlı olmalı Yılda bir kez sağlık personeli tarafından fizik muayenesi yapılmalı Düzenli aralıklarla MAMOGRAFİ çektirmeli Herhangi bir belirti görülürse hemen bir sağlık personeline başvurulmalı.

17 Kendi kendine meme muayenesi

18

19

20

21

22

23

24

25 RAHİM KANSERİ

26 RAHİM KANSERİ EN ÇOK *40 -70 yaşında *Şişman *Yüksek tansiyonlu
*Şeker Hastalığı *Uzun süre hormon tedavisi gören *Kısırlık hikayesi olan *4’den fazla gebelik geçirme *Erken dönemde cinsel yaşamın başlaması *Fazla eşle birliktelik *Sık cinsel yolla bulaşan hastalık geçiren kadınlarda görülür.

27 RAHİM KANSERİ BELİRTİLERİ:
*Anormal su gibi veya inatçı akıntı olması *Menapoz dönemi öncesi anormal kanama olması (Cinsel ilişki ve büyük abdest yaptıktan sonra hazneden kanama olması, *Menapoz sonrası dönemde kanama olması *PAP-SMEAR testi sonucunun anormal olması (Rahim ağzından sürüntü alınarak incelenmesi)

28 Rahim kanseri Erken Teşhisi için:
** Yılda bir kez PAP-SMEAR yaptırmalı ** Rahim kanseri belirtileri var ise mutlaka BİR DOKTORA BAŞVURULMALI

29 YUMURTALIK KANSERİ EN ÇOK
40-70 yaş arasında olma Erken menapoz Barsak kanserleri Hiç doğum yapmama Yağdan zengin diyetle beslenme Ailede yumurtalık yada rahim kanserinin olması Pudra gibi endüstriel maddelere uzun süre maruz kalması Durumunda görülür.

30 YUMURTALIK KANSERİ BELİRTİLERİ:
*Sağ veya sol kasıkta ağrı veya baskı hissedilmesi *Karnında şişlik olması *Sık idrara çıkma *Mide ve barsaklarda nedeni bilinmeyen şikayetler var ise ***Mutlaka DOKTORA BAŞ VURUNUZ***

31 DERİ KANSERLERİ Tüm kanserlerin % 40’nı oluşturmaktadır.
Açık tenli insanlarda daha sık rastlanır. Vücudun güneşe fazla maruz kalan bölgelerinde (baş,boyun,eller)daha sık görülür. Erken teşhis ve tedavi ile tamamen iyileşme sağlanabilir. Toplumda sıklıkla görülen ve ciddi bir deri kanseri olan melanoma bağlı ölümlere sıklıkla rastlanmaktadır.

32 DİKKAT !... Hemen bir doktora başvurunuz
Cildinizdeki ben yada lekelerde değişiklik olduysa Vücudunuzda iyileşmeyen yada kanayan yara var ise, Hemen bir doktora başvurunuz

33 DERİ KANSERLERİNDEN KORUNMAK İÇİN:
Güneş ışığının fazla olduğu dönemde (Saat arası)güneş ışığından korununuz Güneşe çıkmadan cildinize güneş ışığını süzen veya engelleyen kremleri kullanın. Bulutlu havalarda da güneşten koruyucu krem kullanın Güneş altında dolaşırken yada çalışırken derinizi koruyan giysiler giyiniz ve şapka takınız Çocuklarınıza erken yaşta güneşten korunmayı öğretiniz.

34 ERKEKLERDE EN SIK GÖRÜLEN ORGAN KANSERLERİ
Akciğer Kanseri Prostat Kanseri Testis Kanseri Kalın Barsak Kanseri Deri Kanseri

35 Akciğer Kanseri Erkeklerde kanserden ölümün en sık nedenidir
Akciğer kanserinden ölen 10 erkekten 9’u sigara içmektedir. Herhangi bir kansere yakalanan 4 erkekten 3’ü sigara içmektedir.

36 Eğer!... Geçmeyen balgam,öksürük Öksürük ile kan gelmesi
Sürekli göğüs ağrısı **Şikayetleriniz varsa bir doktora başvurmanız gerekmektedir.**

37 PROSTAT KANSERİ 60 yaş üstü erkeklerde prostat
kanseri olma riski çok fazladır. Prostat kanserinden erken tanı konan 10 erkekten 8’inin en az 5 yıl daha yaşadığı bilinmektedir. Her 10 erkekten birinde yaşamı süresince klinik belirti veren prostat kanseri gelişmesi beklenir.

38 Eğer!... Şikayeti varsa hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
Ağrılı yada sancılı idrar yapma İdrarda kan Zor idrar yapmak yada idrar yapamama Şikayeti varsa hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

39 Kan Kanseri(Lösemi) ve beze kanserlerinde Belirtiler:
Solukluk halsizlik vücudun değişik yerlerinden kanamalar deride morarmalar boyun, kasık,ve koltuk altında büyük bezelerin ele gelmesi karın şişliği

40 Beyin Tümörlerinde Belirtiler:
Kafa içindeki kitlelerden dolayı havale geçirme Gözlerde Kayma Kusma Yürüme Bozukluğu Kol ve bacakların tutmaması

41 Sonuç olarak anne-babalara düşen görev,
Çocuklarını iyi gözlemlemeleri Periyodik sağlık kontrollerine götürmeleri Herhangi bir şüpheli durumla karşılaştıkları zaman vakit geçirmeden doktora başvurmalarıdır.Ancak kanser dışı hastalıklarda benzer belirtiler görülebileceğinden aileler paniğe kapılmadan bütün bu işleri yapmalıdır.

42 Unutulmamalıdır ki,bugün kanserli her 5 çocuktan 3’nün kurtarılabilmesi mümkün olmaktadır.

43 KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TEŞEKKÜRLER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ


"KANSER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları