Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HALİDE EDİP ADIVAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HALİDE EDİP ADIVAR."— Sunum transkripti:

1 HALİDE EDİP ADIVAR

2 1884 yılında İstanbul’da doğdu.
İngiliz terbiyesiyle yetişmesini isteyen babası onu Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde okuttu.

3 Türk yazar, siyasetçi, akademisyen, öğretmen,
Halide Onbaşı olarak da bilinir .

4 Halide Edip, 1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş usta bir hatiptir. Kurtuluş Savaşı'nda cephede Mustafa Kemal'in yanında görev yapmış, sivil olmasına rağmen rütbe alarak bir savaş kahramanı sayılmıştır.

5 Savaş yıllarında Anadolu Ajansı'nın kurulmasında rol alarak gazetecilik de yapmış,
II. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte yazarlığa başlamıştır.

6 Türk Milletini anlatan seri konuşmalar yapmıştır.
Hatıralarını sonradan kitaplaştırarak Milli Mücadelede ön safhada yer almıştır. Batının durumunu tespit etmiş edebiyatımızın nasıl yükseleceğini anlatmıştır.

7 Halide Edip; yazdığı yirmi bir roman, dört hikâye kitabı, iki tiyatro eseri ve çeşitli incelemeleriyle Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemleri Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarındandır.

8 İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat profesörü olan Halide Edip, İngiliz Filoloji Kürsüsü Başkanlığı yapmış bir akademisyendir.

9 1950'de girdiği TBMM'de ise milletvekilliği yapmış bir siyasetçidir.

10 Halide Edip Adıvar Böbrek Yetmezliğinden Dolayı Hastalanmış Ve 1964 Yılında Hayata Veda Etmiştir.

11 Halide Edip, Kurtuluş savaşı yıllarını, direniş olaylarını, kahramanlıkları anlattığı, Ateşten Gömlek (1922) ve Vurun Kahpeye (1923) adlı romanlarını birebir gözlemlerinden yararlanarak yazdığı için oldukça gerçekçidir.

12 HALİDE EDİP ADIVAR’IN ESERLERİNDEN BAZILARI

13 Sinekli bakkal Heyula Raik’in Annesi Seviye Talip Handan Yeni Turan Son Eseri Ateşten Gömlek

14 Vurun Kahpeye Kalp Ağrısı Zeyno'nun oğlu Mev’ud hüküm Yolpalas Cinayeti Tatarcık Sonsuz Panayır

15 Döner Ayna Akile Hanım Sokağı Kerim Ustanın Oğlu Sevda Sokağı Komedyası Çaresaz Hayat Parçaları

16 Yazarın ilk dikkat çeken romanı özelliklede Ziya GÖKALP’İN etkisi altında kalarak yazdığı “Yeni Turan”dır.

17 ATEŞTEN GÖMLEK Halide Edip Adıvar'ın cephede gönüllü görev yapan bir onbaşı olarak savaş sırasında yazdığı romanın adıdır ateşten gömlek. kim ateşten gömlek giyecek kadar cesur ve yanmayacak kadar inançlı olabilir? Ve bu gömleği nasıl bir dava uğruna giyecektir?Yoksa bu zorla mı giyilir? O "zor"un şartları nelerdir?

18 ATEŞTEN GÖMLEK ROMANININ KONUSU

19 Ateşten Gömlek İzmir’in işgali üzerine şehri kurtarmayı amaçlayan milli mücadele hareketlerinin hedeflerine ulaştığını anlatıyor.

20 KİTABIN ANAFİKRİ Vatanın bağımsızlığı için kadın-erkek demeden tüm halkın mücadele etmesidir.

21 KİTAPTAKİ KİŞİLER Peyami: Savaş sırasında kafasında yaralanan biri zamanında yapmadığı işlerden dolayı büyük üzüntü doyan, muhtemelen psikolojik sorunları olan biri. İhsan: Ayşe’ye karşı çok samimi duygular besleyen fakat savaş sırasında bunları açıklayamayan dolayısıyla kendi içinde çatışma yaşayan bir Cemal: İyi niyetli, yaşam dolu bir insan. Ayşe: Milli duyguları çok kabarık olan bu yüzden kendi ilişkilerini feda eden biri.

22 OLAYLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Olaylar Milli Mücadele etrafında gelişmiştir. Halide Edip Adıvar, Milli Mücadele’nin içinde yer aldığından olaylar gerçeğe çok yakındır. Olaylar bu acıklı aşk hikayesinin çok iyi tamamlamakta;hiç bir tezat göstermemektedir.

23 KİŞİLERİN ŞAHSİ GÖRÜŞLERİ
Kurgusu oldukça kuvvetlidir. Şahısların olaylar karşısındaki tavırları, ruh halleri öyle güzel tasvir edilmiş ki kendinizi romanın içinde sanıyorsunuz. Olayın geliş süreci, mekanın ve zamanın uyuşu romanı sürükleyici hale getiriyor. Cümleler biraz Osmanlıca ya kaçsa da anlaşılması kolaydır. Roman süresince yapılan geri dönüşler, açıklamalar ayrı bir ahenk katmıştır.

24 HAZIRLAYANLAR; ŞEYMA TURAN 221 ESRA ATAŞİN 229


"HALİDE EDİP ADIVAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları